Pomurje je med tistimi regijami v Sloveniji, v katerih beležijo najvišji odstotek bolniške odsotnosti. Veliko bolniške odsotnosti beležijo tudi na Podravskem, Koroškem, Kočevskem, Notranjsko-kraškem in Spodnje-posavskem.

Več dejavnikov, ki vplivajo na bolniško odsotnost

Zakaj je v nekaterih regijah več bolniških odsotnosti kot v drugih je težko ugotoviti, saj je dejavnikov, ki vplivajo na bolniško odsotnost veliko. Med klasičnimi dejavniki je vrsta dejavnosti. Monotono ali težko fizično delo se velikokrat povezuje z več bolniške odsotnosti. Prav tako pa igrajo pomembno vlogo tudi razmere na delovnem mestu.

Tako se recimo težko fizično ali monotono delo za tekočim trakom ter neugodno fizično okolje običajno povezuje z več bolniške odsotnosti.

Večina pomurskih občin nad slovenskim povprečjem

Od sedemindvajsetih občin v Pomurju so le tri, ki so pod slovenskim povprečjem po bolniški odsotnosti, vse ostale pa so krepko nad slovenskim povprečjem, ki znaša 13,7 dni bolniške odsotnosti na prebivalca. 

Bolniška odsotnost po občinah (FOTO: NIJZ)

Največ bolniških odsotnosti zaposlenih je v občinah Grad, Gornji Petrovci, Lendava, Beltinci, Črenšovci, Tišina, Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij, Križevci, Veržej, Ljutomer in Razkrižje. Število bolniških odsotnosti v teh občinah znaša šestnajst dni ali več.

Občine Kobilje, Kuzma in Cankova so tiste tri občine, ki so pod slovenskim povprečjem, in imajo med 10, 00 in 11, 9 dni bolniške odsotnosti.

Kazalnik bolniške odsotnosti kaže splošno zdravstveno stanje in zmožnost za delo zaposlenih in samozaposlenih prebivalcev. Bolniško odsotnost prikazujemo s povprečnim številom koledarskih dni nezmožnosti za delo na delovno aktivnega prebivalca.

Zaradi strahu pred izgubo dela ostajajo v službi

Na zmanjšanje bolniške odsotnosti naj bi v zadnjih letih vplivala predvsem negotovost na trgu dela, strah pred izgubo dela in tudi to, da v času velike brezposelnosti stalno delo lažje obdržijo in dobijo bolj zdravi, ki so posledično manj na bolniški. Po podatkih Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, zaposleni v javnem sektorju hodijo pogosteje na bolniške, med tem, ko pa je teža bolezni pri zasebnikih veliko večja.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Saj vsi vemo kakšni so vzroki ampak ne vemo zakaj se v zadnjem času tako Prekmurje oziroma regija izpostavlja po razno raznih negativnih dejavnikih. Nezaposlenost, debelost, slaba zdravstvena oskrba, slabi demografski kazalci itd. Vse samo slabo-slabo, slabo.

barcelona (nepreverjen)

Marsikaj je krivo za stanje v naši državi. Tudi za število bolniških dni je več krivcev, od dejansko bolanih ljudi pa vse do zdravnikov. Zanimiva bi bila primerjava z sosedi v Avstriji. Pa saj obstajajo te statistike, vendar pri nas jih nihče ne objavlja.

itakvsiznamo (nepreverjen)

Lenoba in izkoriščanje bolniške, po ton smo itak prvi v državi. Nej čudo ka je pri nas fuzbal na prvon mesti med športi, pa so se od tan vsi navlekli simuliranja. Gda trbej kaj doma delati idemo na bolniško, gda je sezona del na njivaj idemo na bolniško, gda trbej v goricaj delati idemo na bolniško, za bratvo isto tak. Pa tou je nej od včeraj. Pri nas je tou že od sigdar tak bilou. Poznan enoga policaja ka je že več mejsecov na bolniškon pa je nika nej naroube z njin. Ali ma dobroga doktora. Gnes ideš k doktori pa malo pojamraš kak te vse bolij pa kak se ne počutiš dobro in si zmantrani pa včasik dobijš teden dni bolniške. Človik ka ga poznan je biu včasik nonstop na bolniškoj gda je tu delo, zdaj gda je pa v ledri v avstriji zaposleni pa tudi če je betežen ide delat, pri nas pa je že če je malo čundravi biu doma ležo na bolniškoj. Što de mi zdaj napiso ka je tou nej istina je lažnivec.

gastarbajter1 (nepreverjen)

Probaj tij v avstriji iti na bolniško ;) V ledri dvakrat ideš, tretjič te pa knjižica čaka ;) V Sloveniji pa narod vijdin, za vsako domače delo ka trbej napraviti si bolniško ali pa dopust zeme, če ga še kaj ma...

BL (nepreverjen)

Manjka podatek ali gre za statistiko po občinah bivanja ali občinah, kjer so ljudje zaposleni... Če gre za občino bivanja, so gotovo vmes tudi zaposleni v Avstriji :-)

Starejše novice