Čeprav je v Murski Soboti vse več psov, je infrastrukture za preživljanje časa s štirinožnimi prijatelji malo, pa še ta je v slabem stanju.

V Murski Soboti je v zadnjih desetletju število psov občutno naraslo, v tem času pa je Mestna občina Murska Sobota zanje naredila sicer ogromen pasji park, a na obrobju mesta. Lastniki psov se tako družijo v mestnem parku, kjer pa vsakodnevno kršijo pravila. 

Psi v parku na povodcih? Nikakor.

Table ob vstopu v mestnu park nas opominjajo, da morajo štirinožni prijatelji biti ves čas na povodcu, sicer nam grozi globa v višini dobrih 120 evrov. A ker psi pač potrebujejo prosto tekanje in igro, jih lastniki v parku pogosto izpustijo, predvsem na zelenici pred gradom. 

Pasji park na obrobju in brez vode

Lastniki psov so se pred štirimi leti lahko razveselili odprtja pasjega parka oziroma prostora za druženje lastnikov in ljubiteljev psov ob Fazaneriji. Površina parka znaša 8.000 kvadratih metrov, s čimer se ta uvršča med največje tovrstne parke v Sloveniji. A park je od mestnega središča in blokovskih naselij, kjer je koncentracija psov najvišja, močno oddaljen. V njem tako lahko srečujemo le ene in iste pse z lastniki, pa še te bi lahko našteli na prste obeh rok.

V parku se sicer nahaja (prazna) lopa in nekaj klopi, ni pa denimo pitne vode, ki je osnovna potrebščina za tovrstne objekte. Praktično nikjer na svetu ne boste našli pasjega parka brez tekoče vode.

Je rešitev manjši park v središču mesta?

Tovrstni pasji parki seveda ne sodijo na obrobje mesta, zato jih v večini mest po svetu, pa tudi v Sloveniji, najdemo v mestnih središčih, kjer je največja gostota prebivalstva. Tako so denimo pred nekaj dnevi manjši pasji park odprli tudi v Gornji Radgoni, v stanovanjskem naselju Trate. Seveda s pipo za vodo in igrali. A v Mestni občini Murska Sobota zaenkrat o tem ne razmišljajo.

Psi ne sodijo v mestni park

Mestni park je priljubljeno zbirališče lastnikov psov že sedaj, zato se pogosto omenja kot ena najbolj smiselnih lokacij za postavitev majhnega ograjenega prostora, kjer bi se lahko psi prosto gibali. Kot pojasnjujejo na Mestni občini Murska Sobota, ograjen prostor za druženje psov tam ni predviden, v skladu s sedanjim prostorskim aktom pa tudi ni dovoljen, saj je park zaščiten kot kulturna dediščina. 

"Sem sodi mirna rekreacija kot je sprehajanje, posedanje in igra otrok", še dodajajo na Mestni občini Murska Sobota.

Psa ima vsak deseti Sobočanec

Po uradnih podatkih Območnega urada Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) se je število psov v Murski Soboti v desetih letih povišalo za dobrih devet odstotkov. Zgolj za primerjavo. V Mestni občini Murska Sobota živi po podatkih statističnega urada iz leta 2018 18.734 ljudi, medtem ko je bilo ob začetku leta 1.814 registriranih psov, kar pomeni, da ima štirinožnega prijatelja skoraj vsak deseti Sobočanec.

Preberite še

S spleta

Komentarji (46)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KO (nepreverjen)

Obenem je to vodovarstveno območje!!

kodiak (nepreverjen)

Psi ne sodijo v center mesta. Pravilno.

Pitbull1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tako kot tvoj neumni komentar ne na forum

In reply to by kodiak (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Butli tudi ne! Jaz psa vsakodnevno tam sprehajam, na povodcu, še nikoli nisem pustil iztrebka za sabo in tega sprehoda mi nihče nima pravice preprečiti.

In reply to by kodiak (nepreverjen)

Floki Poki (nepreverjen)

Lejko se komaut odseleš če te kaj ne paše. V našon bloke je že bar 10 psov pa je nej glij velke blok pa se mamo vsi fajn. Edino rejsan bi prav prišo kakše ograjeni plac tu med blokami ka bi jih lejko zmejs doj pustile.

In reply to by kodiak (nepreverjen)

nemanpesa (nepreverjen)

Čisto pravilno. Kak si tou predstavlate ka do psi lejtali brez kontrole po mestnon parki, ge so tudi drugi lidje na sprehodih z malo deco. Že itak je pasji drek na sakših 10m po Soboti. V mesti je pes za na vrvico, izven pa delajte ka ščejte..... dokeč pes koga ne napadne. Te pa so pa vsi drugi krivi.

Janez Komunist (nepreverjen)

Obvezno uvesti davek na pse in strožja kontrola za tiste,ki ne pucajo za svojimi "ljubljenčki",nabiti kazni potem pa bomo vidli,če še jih bo tolko,ker jih polovica lastnikov pse tako ali tako zanemarja in pri takih se naj oglasijo tisti pasjeljubci za zaščito živali.

megI (nepreverjen)

aej ljudje kak sre nestrpni

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Lastnica psa (nepreverjen)

Tisti, ki ne spucajo za psom, so nemarni. Enako kot gledalci tekem, ki za sabo pustijo svinjarijo (prazne pločevinke in plastične kozarce) v parku in na Kopališki ulici na parkiriščih ob kopališču in celo na njivi proti Markišavcem. Koš, ki je namenjen izključno pasjim iztrebkom, je poln vsega drugega. Toliko o nekulturi ljudi, mogoče tudi tvoji.Davek si pa nekam zatakni.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Lucifer (nepreverjen)

Trifrtale lidij je nesposobneh pa nekompetentnih ka be psa oz. žival sploj obvladale. Nemarne, nekulturne, nehigienične, asocialne. In tak kak delajo z psame vone majo tude doma. Kaos pa anarhijo. V velke večine. Brezposelne podprejte z strani oveh lejveh študentov klošarskeh ka jin socialne zdigavlejo pa "velke" gengstere kere morejo ob sebe mete tri pitbule ka de se bar malo počujto moško z svojo 3,5 centimetrsko batino z kero se rad tak vale...

Pitbulaš (nepreverjen)

Oprosti za ženo..Meni je pravla ka je samska

In reply to by Lucifer (nepreverjen)

Zgvv (nepreverjen)

Vecina si nabavi psa zaradi maude!

A79 (nepreverjen)

Sam imam psa in ga vsakodnevno sprehodim od 5 do 10km, kakor kdaj in me zelo moti neodgovorno ravnanje drugih lastnikov psov, ko jih spuščajo s povodcev in ne pobirajo iztrebkov.
Sicer pa je pasji park od najbolj oddaljenega stanovanjskega bloka 2km vstran. To je 20 minut počasne hoje in s tem podpirate lenobo, ker se jim itak ne ljubi sprehajati psa, zato pa gredo z njim 500m od svojih vrat v park in ga tam prosto spustijo, da se razdivja. Je pa na srečo to redek prizor, ker kolikor jaz vsakodnevno opazujem, ima velika večina psa na povodcu. Vsekakor pa pasji park v mestni park ne spada, kar ne pomeni, da človek s psom ne sme v park, le pravila je treba upoštevati.
Glede pobiranja iztrebkov, pa bi lahko kontrolirali lastnike psov, če imajo sploh vrečke za pobiranje s sabo, ker če jih nimajo, nimajo niti namena počistiti. Kot je obvezna čelada in prva pomoč (čeprav je eni nimajo namen uporabiti) na motorju, tako bi morala biti obvezna določena oprema sprehajalca psa (žal drugače ne bo sprememb). Kakšen bolj poostren nadzor občasno in dosledno kaznjenje tudi ne bi škodilo tem malomarnežem. Ni pes kriv, da opravi potrebo, kriv je človek, ki za njim ne pospravi.
Imate pa ob Mojstrski ulici lepo zelenico, ne vem kakšen je tam mestni plan, je pa v središču mesta, ima parkirišče, igrala in vodovod. Ograda, nekaj klopi, dva koša za smeti, pipa za vodo, pa je že dosti narejenega. :)

Floki Poki (nepreverjen)

Evo mate predlagano lokacijo za pesji park. Tu ga naprafte nej tan v fazaneriji

In reply to by A79 (nepreverjen)

nemanpesa (nepreverjen)

In kak misliš ka do se tan v tistih blokaj okoli odzvali na celodnevno lajanje kero de odmevalo med bloki? Zaradi drsališča so malo nej vojno začnoli, ka bi li še bilou, če bi psi tan cejle dneve lajali.

In reply to by Floki Poki (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

A79...vsa čast za napisano,da bi bila vsaj polovica takih kot ti bi bilo že veliko boljše.

In reply to by A79 (nepreverjen)

KarEna 2018 (nepreverjen)

Imam psa in ga vsaki dan sprehajam vsaj kakšno uro, ampak v pasji park pa grem redko. Ta pasji park mi je čisto zgrešeni, ker je tam poleti grozno vroče in ni niti ene sence, da bi se lahko ljudje ali psi malo skrili vmes. Pozimi je tam zelo mrzlo, par stopinj hladneje kot v mestu in še veter dostikrat brije. Jeseni in spomladi je običajno po vsakem dežju še par dni velika blatna luža na vhodu, tako da ne moreš notri brez da bi do gležnjev bil blaten. Tako da ta park je resno zgrešeni. To da so ga šli delat nekam, kjer ni vodovoda pa je tako ali tako oslarija brez primere.

Kar se tiče pa lastnikov psov pa je resno grozno in tu se strinjam s predhodnimi komentarji. Pasje iztrebke puščajo povsod naokoli. V razvitem zahodnem svetu, celo čez mejo na Hrvaškem, majo po delih mesta, kjer se pogosto sprehajajo lastniki psov, nastavjene vrečke za pobiranje iztrebkov. Se mi pa zdi da pri nas ni problem v tem, da teh vrečk ni, bolj je problem v glavah lastnikov.

A79 (nepreverjen)

Če se prav spomnim, so tudi že vrečke bile nad koši, a so čudežno izginjale. Večkrat so koši tudi tarča huliganov, najbolj opazno konec Decembra ali sredi leta, ob kakšnih večjih dogodkih.

In reply to by KarEna 2018 (nepreverjen)

Sprehajalec (nepreverjen)

Da ne bo nesporazumov, sem res iskren ljubitelj psov, čeprav psa sam več nimam, ker je preminil. Ko sem ga še imel, sem ga vozil ob kolesu ali z avtom daleč iz mesta, kjer se je lahko zletal in prav tako malce naužil travniških in gozdnih vonjav po divjačini, saj je spadal v rod, ki se ga uporablja tudi kot lovskega. Nikoli ne bom pozabil tistega pomenljivega pogleda v daljavo in živahno poplesovanje nosnic, ki so nekje v daljavi zaznale možni plen.
Zdaj pa se sprašujemo ali je pasji park na obrobju fazanerije morda predaleč in je zato slabo obiskan. Pa tudi tekoča voda ni tako daleč za nekoga, ki se sprehaja s psom. Ga odžeja pač na vhodu v fazanerijo, kjer je pitnik. Samo kakšno skledico je treba imet s seboj. In zdaj bi takoj bilo treba narediti še enega po tem vzoru in ga pomakniti v center mesta. Ljudi, ki se s psi sprehajajo po fazaneriji morda bolj moti, da je tisti prostor na zgočem soncu (vsaj poleti) pa tudi še kakšna klopca ali vsaj stari štori ne bi bilo odveč. Sicer pa anketirajte tiste, ki imajo pse zakaj ne hodijo tja ampak se raje zadržujejo na potkah Fazanerije.

Pikaši (nepreverjen)

Važno ka je v parki plac za narkomane in pijance. Oni pa sodijo v park? Ali se jih pa bojite preganjate?

kukavica (nepreverjen)

Kak maš obraz. Narkomani, pijanci, brezdomci, brezposličari in drugi z obrobja družbe so še vedno ljudje! Na drugi strani pa se pogučavlemo o pasjih repih kapiš?

In reply to by Pikaši (nepreverjen)

kodiak (nepreverjen)

Mater! Gda se pa za deco ide, te pa nemate telko komentarof.

Blokovski razvajenec (nepreverjen)

Otroških igrišč maš po Soboti bar eno 10. Večinoma so prazna, edino tisto v parki je kelko telko puno. Ograjenoga prostora, ge bi lejko pesa doj pusto, ka se zlejče, pa v varaši nega.

In reply to by kodiak (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

potem se pa preseli na podežlje, prodaj stanovanje in kupi hišo na vasi.da se bo kuža lahko razgibal.

In reply to by Blokovski razvajenec (nepreverjen)

Godžiro (nepreverjen)

Vsakemu , ki ima psa v blokovskem stanovanju bi bilo to treba zakonsko prepovedati , kajti to predstavlja mučenje živali .

Petra82 (nepreverjen)

Mene pa moti nekaj drugega. Imam majhnega otroka in majhnega psa, ki je socializiran. Naj mi nekdo pojasni, zakaj je prepovedan vstop s psom na otroška igrišča v Murski Soboti. V tujini tako neumnih prepovedi ne boste našli. Jasno je, da psa tam ne spuščaš s povodca in ga imaš res na kratko, ampak to da moram otroku povedati, da ne moreva na igrišče, ker imava s sabo kužeka, je pa resno nenormalno.

Pille (nepreverjen)

A si se kdaj vprašala ali sta ti, tvoj otročiček in kužek edina na otroških igriščih? Egoistka!

In reply to by Petra82 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Rejo psov v blokovskih stanovanjih bi morali prepovedati. To je mučenje živali.

grinch (nepreverjen)

Sploh pa v park ne sodi, treniniranje oz. učenje psov. Sem v petek bil v parku in tam je, verjetno kakšno kinološko društvo, imelo trening s psi. Med njimi je bil tudi pes pasme doberman in še enih par večjih, vse skupaj je bilo cca 15 psov, in vse so trenirali tako, da so jih imeli spuščene s povodcev.
Ne vem kaj si ti ljudje predstavljajo, v parku je mnogo otrok in tudi mnogo drugih psov. kaj če se kateremu kaj utrga in gre po svoje, Ker če bi bili ti psi tako zanesljivi jih ne bi bilo treba učiti in trenirati.

Sem že glede narkomanov enkrat napisal, da v parku v murski soboto manjka prisotnost policije in mestnega redarstva, pa naj se samo tam sprehajajo, ni treba takoj kazni pisat. Prvo opomin, človeško opozorilo in če to ne zaleže potem pa plačaj.

Ogromno vas tukaj piše, da imeta pse socializirane in tako naprej. Pes je žival in je nepredvidljiva. Mogoče ga bo zmotila prisotnost kakega drugega psa, igra otrok ali pa čisto nekaj drugega in edino pravilno je, da so v parku, ki je javna površina, psi na povodcih, če ne povodec, pa nagobčnik.
Tudi mi se moramo držati določenih pravil npr. po mestu 50 km/h.

ZA (nepreverjen)

Jevšek,ti dobro veš,da živo bitje rabi vodo ,zato ,v kolikor boš želel postati župan boš pač moral osebno nositi v park pitno vodo za njihove domače živali.Ni to pogoj ampak bilo bi lepo ,da presrbiš namesto lastnikov psov ti osebno .Znaš pa dobro da vsak lastnik mora sam preskrbeti ,da žival mora imeti tekočino-pitno vodo.

Da-Re (nepreverjen)

Ja, najboljše da zaradi teh lenih blokovskih pasje ljubcev prepovemo vstop otrokom v park. Ogradili smo jih že! Sramota, da se moramo ograditi otroška igrišča, da se prepotentnim lastnikom psov ni treba potiti do obrobja mesta...aloooo?!?

socialci!"# (nepreverjen)

Nekaj mi je nej jasno. Glede na takšno količini psov v Soboti bi pravo ka nan fejst dobro ide. Strošek pesa na mejsec je nej tak mali. Tak ka prosin ka več ne bluzite po forumaj kak nan slabo ide pa ka nemamo za burek in pa ka je telko pa telko lidij brezposelnih. Dokeč si lejko sakša trejča družina v Soboti privoušči psa keri je nil drugo nej kak luksuz, mi več ne jamrajte. Lendavski bloki ge živejo lidje z najmenjšimi prohidki v Soboti so puni psov pa mačk. In gda vidiš tan v okolici ka se en brezposličar sprehaja s peson pa čikon v rouki ti je resno več nič nej jasno.

Grk Zober

Lastniki psov financirajte napeljavo pitne vode na "pasji park"! Zakaj bi to moral biti strošek občine, Kmet si na pašnik tudi sam financira napajanje živine!! Avtor članka si res en velik butec!!

Mun (nepreverjen)

Mamo v Soboti novi beton, tan bi lejko sprehajali peseke in se bakec bi se dobro Vido.

jozo! (nepreverjen)

ges mojega jazbečara sigdar pelan do občine, tan ga doj pistin ka se fajn sposerje pa poščij, te pa ideva domov!

Pücončar (nepreverjen)

Poznate starša (tudi lastnika psa), ki vsako jutro svojega otroka pelje na sprehod? In opoldne spet? Pa še zvečer en dolg, sproščujoč sprehod.? Pa vmes z njim v trgovino, pa na kakšno prireditev? Pa bi bilo koristno. Za oba. Ampak otrok zna govoriti in ni nujno, da vedno uboga.

Mikitey (nepreverjen)

Jozo! Tvoj komentar me je nasmejo...tak se dela stari

Kppppp (nepreverjen)

Danes sem v expanu vidla velki drek. Vse tak lepo, ampak ti da razmišljati, kak bo tu posrano, ker pasjeljubci ne pospravljate za svojimi otrocicki. Ne vem kak bo to poleti zgledalo malo bodo ljudje v vodi, pa mimo kakšna pasja mrcina priplava.

Neko (nepreverjen)

Dobro ka velke bil, naček bi v njega stoupila. :D

In reply to by Kppppp (nepreverjen)

Gogogost (nepreverjen)

Lejko se ti javiš za pobejranje, ka si očitno tak skrbna

In reply to by Kppppp (nepreverjen)

Lepa terasa (nepreverjen)

PES NE SPADA V BLOKOVSKO NASELJE!!!!! Recimo v soboto ko pošteni delovni človek hoče zjutraj počivati, ne more ker mu pod oknom " cvikece" pes pa njegov lastnik neoziraje se na okolico. CELA SOBOTA JE POSRANA OD PESOF. MODO S TEJMI PSAMI NAJ SPILAJO ZUNAJ NA NJIVAH, KA SE BAREM TUDI LASTNIKI RAZGIBLEJO. PES NE SPADA V BLOK!!!!!!

Nederise (nepreverjen)

Marsikdo ne spada v blok, ker se ne drži hišnega reda: galami tudi v soboto zjutraj ali pozno zvečer med svojimi štirimi stenami, ki so v večini blokov pretanke, ne ločuje odpadkov itd. So taki in drugačni psi oz. njihovi lastniki, zato ne posplošuj.

In reply to by Lepa terasa (nepreverjen)

mnnmmnn (nepreverjen)

Samo resno, s peson te šli 5x na den na sprehod, če de potrebno, za deco se pa nišče ne briga. Poznan mamice ka so obsedene s svojimi pesekami, deco jin pa drugi vzgajajo, oziroma jih nišče ne vzgaja. Glavno ka je pes pri kuči. Dokeč so deca še mala pa v vozički se nonstop šetajo po Soboti pa kažejo po kafičaj, kak pa deca malo večja gratajo pa so že odveč in trbej nabaviti maloga peseka za kazati se.

gostja 426 (nepreverjen)

Ka je občina delala, rejsan ne ven. Nejso še vidli, kak pasji park zgleda. Tan so igrala za agility, voda, drejve, tüj pa stojiš na sunce kak bedak. Tou je nej pasji park.
En pesji park bi lejko bil tüdi med Vrtno pa Mojstrsko ulico.

Vejka (nepreverjen)

a je kateremu pasjeljubcu jasno da pa vsi ljudje ne marajo psov in se jih preprosto bojijo pa če so še tako lepi mali in socializirani zato psi ne spadajo med množice ljudi sploh če niso na povodcu in če imamo prk za pse je pač treba na sprehod tja ali pa pač ven iz mesta in psi v bloku kjer lastniki odidejo zjutraj delat in pridejo ob 3 ali 4 popoldne domov res ne spadajo tja to je mučenje živali ☺

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice