Kakšna je pripravljenost na industrijske nesreče v Pomurju?

V rafineriji v Bosanskem Brodu na bosansko-hrvaški meji je pred dnevi odjeknila močna eksplozija, ki so jo čutili in slišali prebivalci Bosanskega in Slavonskega Broda. V nesreči je bilo ranjenih več delavcev v rafineriji, en delavec je umrl, razsežnosti nesreče pa odmevajo tudi v Sloveniji. Bi se to lahko zgodilo tudi pri nas? Preverili smo v Lendavi, kjer je edina rafinerija na slovenskih tleh stala vse do leta 2001. 

Nad požarno varnostjo bdi 22-ih poklicnih gasilcev

Večinski lastnik skladišča in upravljalec skladišča v Lendavi je sicer naftna družba Petrol. Državne blagovne rezerve so lastnik samo nekaterih rezervoarjev in blaga v njih. S posebno pogodbo Petrol upravlja tudi s temi rezervoarji. Zavod RS za blagovne rezerve v Lendavi nima svojega osebja, zato je za varno delovanje odgovoren Petrol.

Nad požarno varnostjo industrijske cone, kjer je nekoč delovala rafinerija, danes pa so tu državne rezerve, sicer bdi enota 22-ih poklicnih industrijskih gasilcev, ki opozarjajo, da gre tu drugačen požar, kot pri objektu, “tu gori nevarna snov”, pravi Sebastjan Kuk, gasilec PiGD Nafta Lendava. Njihovo dežurstvo traja 24 ur sedem dni v tednu. 

Opremljenost je ključna, zato imajo tudi specialno vozilo za kemično industrijo, to vozilo ima 5000 litrov vode in 4000 litrov penila ter tudi top, s katerim lahko gasimo večje požare,” pojasni Kuk.

Za varnost poskrbljeno

Rafinerije v Lendavi ni že leta, a nekdanji direktor Janez Hajdinjak se spominja, da je bilo za varnost primerno poskrbljeno. 

“V rafineriji za eksplozijo ni bilo kakšne večje nevarnosti, večja nevarnost je bila eksplozija  na metanolu. Ampak tehnologija je tako bila narejena, da se samodejno zaustavi,” pojasni Hajdinjak.

Na Zavodu Republike Slovenije za blagovne rezerve zatrjujejo, da danes tak scenarij ni mogoč in nadaljujejo, da so v skladišču samo srednji destilati – dizelsko gorivo, ki po svojih lastnostih eksplozijsko in požarno ne predstavljajo velike nevarnosti.

“Rezervoarje redno vzdržujemo in posodabljamo,” nam zagotovi Anton Zakrajšek, direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve in doda, da je v primeru hujše nesreče poklicna gasilska brigada pripravljena. 

Kuk nam zato pojasni, da bi bilo v primeru hujše nesreče potrebno evakuirati prebivalce sosednje vasi. Ker so locirani v  industrijski coni, pa se lahko na prizorišče morebitne nesreče odpravijo že v manj kot minuti.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Prvo je da so ti sodi prazni,drugo pa če bi res počilo ne pomaga nikakršna pomoč.

. (nepreverjen)

Priporočam ka odprete lendava/lendva.info pa tam gor šibate take novice. Samo te mogli dvojezično pisati, ka de vas g. Orban lahko spremljal.

Starejše novice