Darko Kutoš iz Mladinskega servisa v Murski Soboti je podal svoje mnenje o predlogu Levice, da naj se ukinejo študentski servisi.

Pred časom smo pisali o tem, da se zaradi sporazuma o projektnem sodelovanju med vladno koalicijo in Levico predvideva ukinitev študentskih servisov in velike spremembe na področju študentskega dela. 

Eden izmed glavnih projektov Levice je namreč odprava prekarnosti, v sklopu te pa temeljite spremembe ureditve študentskega dela. Ta prinaša tudi ukinitev študentskih servisov, kar bi lahko dočakali že na začetku letošnjega poletja, razlog ukinitve pa naj bi tičal v zagotavljanju sredstev za dvig štipendij. Posredovanje študentskega dela naj bi v primeru ukinitve študentskih servisov potekalo preko Zavoda RS za zaposlovanje.

Nabiranje političnih točk?

Zgoraj omenjeni predlog pa je naletel na ostre odzive. Mnogi namreč predlagateljem očitajo, da si na tak način nabirajo politične točke, spet drugi pravijo, da so predlog podali ljudje, ki študentskega dela najbrž nikoli niso potrebovali.

Z dolgim zapisom pa se je oglasil tudi Darko Kutoš iz Mladinskega servisa Murska Sobota, ki ima dolgoletne izkušnje na tem področju. V svojem zapisu se je dotaknil prednosti, ki jih prinaša študentsko delo, opisal svoj vidik, kaj bi se zgodilo, če bi študentsko delo posredovali na Zavodu RS za zaposlovanje, predstavil prednosti študentskih servisov in se dotaknil še marsikatere zanimive teme.

Celoten zapis si lahko pogledate v priloženem dokumentu.
 

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zadovoljnež (nepreverjen)

Zadovoljen je samo Kutoš in nišče drugi. Tou bi že zdavnaj mogli ukinoti. Študentsko delo kak ga poznamo gnes je katastrofa za trg dela. Zaradi študentskoga dela je več kak pou lidij zaposlenih za minimalca, oziroma lidje ne dobijo dela, ker jim ga odžirajo študentje, ki so poceni delovna sila, kero lejko odpistijš gda ščejš, v nasprotji z redno zaposlenimi delavcami. Ukinoti študenstko delo takoj jutri.

Delavec100 (nepreverjen)

Se razminka so lidje zaposleni za minimalca, samo student je placane na vro ne pa na delo, dostakrat student zasluzi vec kak delavec in to po 300e ali se vec mesecno, se pravi firmo vec kosta, edino ka je kak praves ka ga lejko odpisti kda sce. ukiniti studentsko delo? Marsikeri student dela prek servisa ka se lejko placuvle faks, stroske itd. Plus toga njemi idejo na roko ker je student in kda nuca fraj je pac fraj( v vecini primerov). Ce se redno zaposleni nega toga zmislavanja joj zdaj pa nucan 2 dni fraj ka se moren vciti ali man nekse obveznosti na fakse. Porihtate trbej minimalno placo pa socialno podporo. Neje student krif ka nekome odzira delo, krivo je stanje v drzave ka to dopusca.

In reply to by zadovoljnež (nepreverjen)

Nissano (nepreverjen)

Ne seri in ne lazi.
Tisti keri redno studejra na normalnon faxi nemre delati 8 ur!
Prav tako socialno sibki studenti dobijo:
Stipendijo, subvencioniran prevoz, bone, prednost v studentskem domu, enkratno denarno pomauc za nakup bonov, nekateri dobijo se od obcine denarno pomauc v enkratnon zneski

Ge san pred 5 lejtami diplomejro. Pozno san ogromno studentov na raznih faxih. In nobeden od njih neje folgo 8 urni delavnik v casu studija...

In reply to by Delavec100 (nepreverjen)

hthjtzj (nepreverjen)

FDV, ekonomska, filo faks.. tau dikline vse ribajo po 8 vr. Izredni študenti vsi 6 dni na keden 8 vr.

In reply to by Nissano (nepreverjen)

Fjdjrjrb (nepreverjen)

Pravo je studenti.. Nej tej ka so v gimnaziji meli cveke pa so neka mogle dale ite

In reply to by hthjtzj (nepreverjen)

Nissano (nepreverjen)

Sobotainfo ka te zdaj objavljali samo prispevke od teh ka delajo na servisih? Ka jin delate reklamo?
Ce ste za koj objavite komentare nasprotne strani kera je za ukinitev servisev...
Tau ka te bluzi je zavajanje in laganje....NAJ RESNICO NAPISE, V KOLIKOR SE UKINEJO SERVISI BODO TEMU ENAKI MANJAKI NA CESTI

Pom3k (nepreverjen)

Koliko pa je še "kupljenih statusov", da delajo in odžirajo delo in podpirajo izkoriščevanje podjetij.
Takoj ukiniti to študentsko delo!

kem0p (nepreverjen)

Vejpa to je čista legalno. Pač si v zračunaš če se ti investicija povrne pa ti neje problem za delo poprijeti.
Najbole se samo takši manjaki bunite, keri že vači itak nika ne delate.

In reply to by Pom3k (nepreverjen)

Ojojot` (nepreverjen)

Zakaj? Drzava ni zadovoljna, evo zato. Nekaj je moralo iti hudo narobe, glede na to da jih rdeca falanga, ki jih je ustanovila in scital, sedaj hoce ukinit? Kdo bi vedel, denar je svat vladar, tudi ce si marksist.

feri11 (nepreverjen)

Čista praf je, ka se ŠS ukinejo, pa ka se ta zadeva prenesej na Zavod za zaposlovanje, do tan bar nekaj koristnoga delali. Kutoš se pa upravičeno bojij, 30 lejt je nej delo nika, zaj njemi pa delo več ne dišij, logično....

gostilničar (nepreverjen)

meni študentarija za mali gnar narede veliko dela
ko jih potrebujem jih najamem, ko je projekt končan lahko grdo
Je pa res, da veliko , ne samo velik zasluži posrednik dela to je študentski servis

SOSED69 (nepreverjen)

Si prebral dokument? 2% provizije se ti zdi dosti?

In reply to by gostilničar (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Nej je dosta, računaj pa kelko zaslujži pri enon vrlon študenti z samo par tipkami na računalniki... In vrli študentof je dosta, tak ka...

In reply to by SOSED69 (nepreverjen)

steklo pihalec (nepreverjen)

enkrat mu daš napotnico in ti nosi na tisoče evrov in takih je na tisoče in tisoče
Vam povem najbolj se splača imeti študentski servis,,, Še tam delajo študentke na šalterju, da lastniku servis ostane čim več

In reply to by SOSED69 (nepreverjen)

Nikalo (nepreverjen)

https://www.studentski-servis.com/studentsko-delo/obremenitev-in-strosk…

poglejte koliko denarja se preliva v servise, organizacije in druga sranja...
in servisi zagovarjajo da je trenutno stanje ok
pa koga ma sto za budalo

In reply to by SOSED69 (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Naj najprej odpravijo prekarno delo-novodobno suženjstvo in uredijo, ka do mladi dobili delo, pripravništva,... Ko bo to odpravljeno, bo tudi študentsko delo samodejno izvodenelo.
Ukinjat študentske servise in študentsko delo v tem trenutku je zelo nevarno in zelo neodgovorno dejanje, ker marsikateremu mlademu, šolajočemu se študentu predstavlja to delo vir za preživetje in šolanje. Je pa res, da je posredi "sivo območje".

Nikalo (nepreverjen)

ka bluzis in strasis nekaj glede posledic.
navsezadnje obstaja se delo preko pogodbe.
na moji prejsnji firmi so ze nekaj casa nazaj zaposlili pol studentov ostalim obcasnim delavcom pa so zaposlili pogodbeno

In reply to by kuna (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Kuna,
ne seri ga!

In reply to by kuna (nepreverjen)

Jsnddbnd (nepreverjen)

Pravilno! Zaprejti dol ka de se ta zivina na servisi spravila delat nej pa ka na studentaj sluzi!!!

Ne znese .... (nepreverjen)

Ker zadovoljstvo ni ekonomsko zadostno.

Krumplek (nepreverjen)

Či se odločiš za študij boš na faxi pa študero in vsaki ka ščej neka doseči de se včiu pa odo na fax. Te fore ka majo z delon prejk študentskoga dela so brezvezne. Či si študent, se izobražuvli, či študija ne jemleš resno pa se spravi delat, ampak redno. Na prag študentskoga dela nas je dosta mladij doma, brez službe. In te se razpravla brezposelnost mladij... Katastrofa. Ukiniti študentsko delo pa naj jin dajo malo večje štipendije pa je to to.

butalec (nepreverjen)

Krumplek, točno tak!
Študentske servise trbej ukinoti te moment (ste gledali Tarčo na to temo; to, kaj delajo, je že perverzno... vse do jadrnic!!). Obračajo penez ka te kap, plače imajo večje kot predsednik države ali vlade, te pa še svetovalne pogodbe, študije, raziskave, žurke.... au, to je še hujše od najhujšega "kupleraja"!
Servise ukinoti, v okviru Zavoda za zaposlovanje vzpostaviti BORZO DELA za vse populacije (od 15 do 65 let), za vse vrste dela, kak je to v AU, Nemčiji, pa do vsi brezposelni dobili takšno ali drugačno delo - če bodo le želeli!!
Nonsens je to, ka sta "stariva" doma brezposelniva, študent pa dela prek napotnice in doma plačuje elektriko. No, takih je malo, več je onih drugih, VEČNIH ŠTUDENTOV, ki spijo in jejo pri starših, zaslužek pa ide v tri krasne (mobiteli de lux, žuri, druge somarije, samo za študij ne).
Tisti, ki redno opravlja študijske obveznosti, naj dobi štipendijo,
(bone, skoraj zašenki prevoz, študentski dom za 90 E na mesec itd.itd. )- to že itak majo.
To študentsko delo v toj Sloveniji je unikum na planeti, tak, da ne bo nobene škode, če ga ne bo. Ravno obratno!

Mura je večna (nepreverjen)

Studentski servisi morajo biti, ja hudiča na kak način pa naj mi peremo denar.
Firma nakaže na študentski servis denar, ima račun za stroške,, mi pa ta denar lepo pospravimo u levi djep
zato še enkrat študentski servisi morajo ostati

butalec (nepreverjen)

Mura je večna, ................. ja, pa še sto in en razlog je!
Ukiniti že vutro vgojdno!!!!"

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice