Nevarni prašni delci že tri mesece presegajo mejne vrednosti in ogrožajo zdravje tudi v Murski Soboti in njeni okolici.

Previsoke koncentracije nevarnih prašnih delcev PM10 v zraku so postale resen problem v številnih delih Slovenije. Med območji, kjer so na merilnih postajah Agencije RS za okolje izmerili več kot 35 preseganj na leto, se je znašla tudi Murska Sobota.

Zastarele in neredno vzdrževane kurilne naprave

Takšno poslabšanje kakovosti zraka v primerjavi z lanskoletno zimo pripisujejo vremenskim razmeram, podatki pa kažejo tudi, da so kar za dve tretjini izpustov odgovorne male kurilne naprave. Pri tem gre predvsem za zastarele naprave, ki niso pravilno vzdrževane, poleg tega pa so v prodaji še vedno vse vrste kurilnih naprav, tudi tiste, ki niso dovoljene.

»Velik problem pa predstavljajo tudi peletni gorilniki, ki so se v zadnjem času vgrajevali na zastarele naprave in naprave, ki za pelete sploh niso primerne,« pojasnjujejo v ABD - Dimnikarstvu.

Kurjenje onesnaženega lesa, smeti, tekstila in plastike

Med največje onesnaževalce med gorivi spadata les in kurilno olje, ki sta v Pomurju zelo pogosta. »Najpogosteje je rabljeno trdno gorivo (naravni les, peleti in polena), potem sta olje in plin,« pojasnjujejo v Dimnikarstvu.

Še večji problem pa je, da uporabniki za gorivo uporabljajo onesnažen les, smeti, tekstil in plastiko in s tem povzročajo sproščanje strupenih snovi skozi dimnik, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Negativni odzivi uporabnikov

Kot pojasnjujejo v Dimnikarstvu, je v primeru preseganja dovoljene vrednosti nevarnih emisij, uporabnikom izdano opozorilo in določen rok za odpravo pomanjkljivosti, nad čemer pa ti niso navdušeni:

»Marsikdaj naletimo na negativni odziv uporabnikov v smislu: kurilna naprava je moja in v njej lahko kurim kar hočem.«

Kako ukrepati?

K zmanjšanju onesnaženosti lahko pomembno prispevamo sami. »Uporaba javnega prometa, izolacija stavb, ogrevanje s centralnim daljinskim sistemom, vzdrževane in dobro delujoče peči z dobrim izgorevanjem ali ogrevanje na plin,« so nekatere izmed možnosti, ki jih omenjajo na NIJZ.

V Dimnikarstvu pa dodajajo, da prekomerne emisije dimnih plinov pri kurjavi poleg večje onesnaženosti pomenijo tudi večje izgube in s tem večje stroške za uporabnike.

Odsvetovane fizične aktivnosti na prostem

NIJZ je zaradi preseganja mejne vrednosti delcev P10 v zraku vrtcem in šolam na onesnaženih območjih v minulih dneh odsvetoval fizične dejavnosti na prostem, opozorilo pa velja tudi za ostale.

»Priporočamo zmanjšanje fizičnih aktivnosti na prostem in zlasti pri osebah, ki imajo že od prej težave z dihali in srčnožilnim sistemom. Če se odločimo za sprehod, naj bo to v parku ali bližnjem gozdu,« svetujejo.

Prašni delci so namreč močan oksidant, v tkivu, ki ga dosežejo pa povzročajo vnetne spremembe in poškodbe. Najpomembnejši so učinki na srce in ožilje, prav tako pa povzročajo vnetja na dihalih, povečajo nevarnost za možgansko kap in so rakotvorni.

S spleta

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čika-pajo (nepreverjen)

Ja res je, ampak res je tudi to da so na inšekcijskih službah brezbrižni ter ne uveljavljajo zakonodaje. Kontrol ni, uvaža se les z Hrvaške, peleti z Bosne Madžarske itd, kar seveda ni nič narobe ampak je ta les certificiran. Drugo poglavje
je kurjenje plastike tekstila kar se sploh ne bi smelo prakticirati ampak spet se moramo vprašati zakaj ljudje to kurijo. Moje mnenje kurijo zaradi tega ker ni ustreznega odvoza plastike tekstila oziroma odvoz je samo kaj če moram plačati.
Kaj ne bi bilo pametno da podjetja kot so Dinos,Saubermaher odvažajo odpadke zastonj.
Tretji velik onesnaževalec promet pa zakaj za vraga se moramo toliko voziti.
Četrti kajenje-država spodbuja kadilce ampak spet je vprašanje koliko delcev pustijo v zrak kadilci in koliko ogorkov zmečejo na tla.
Največji onesnaževalec pa je industrija, in spet industrija požegnana od strani države-Salonit Anhovo, TEŠ-6. Bistvo vsega pa je ta da dokler ne bodo Kitajci , Američani, Rusi , Indijci izvedli reform v svojih industrijah bo vsako leto slabše.

Gost (nepreverjen)

"Čika-pajo" A na Hrvaškem slučajno raste slabši les kot v Sloveniji?

Gost (nepreverjen)

Ko bi videli, kaj v vaseh vse v pečeh kurijo kmetje, bi vas bolela glava. Nobene kontrole, nobenih kazni. Pa ne more posameznik kuriti, kar mu na misel pride, in prekomerno onesnaževati okolja s strupenimi snovmi. Kadar je tak zračni pritisk, da dim gre proti tlom, ne moreš iz hiše, ker ne moreš dihati. Nekateri ljudje so skrajno nesramni in brezobzirni. Kaznovati jih, ker beseda ne pomaga !

Totalkosmesno (nepreverjen)

Ja znas Gost na vasej se vse zakure! Zakoj pa te zives na vese pri kmetaj? Mrs v mesto!

smrkci (nepreverjen)

Glede kurjave,ljudje kurijo drva ki so pravkar posekana,od hrvato do naših prodajalcev(na črno),ki imajo 70,80,% vlago.Drva morajo biti suha 2 leti.Kurijo vse odpadke in tudi kožo od svinj,ko imajo koline in še marsikaj drugega,ali v naši državi ni nadzora nad takimi ljudi isto,kot vseh drugih panogah.

Gost (nepreverjen)

Totalkosmesno, se vidi, da si " kmet " s petimi razredi osnovne šole. Kje bom jaz živel, je moja stvar. Tudi za kmete veljajo zakoni ! Marš v hlev, saj tja po svojem pisanju tudi spadaš ! Pa tam mukaj !

brat (nepreverjen)

Sredi mesta MS sosedje kurijo vse mogoče, da nam črni dim in smrad po zakurjenih odpadkih pride v hišo.
Sicer tako fini ljudje, strašansko prijazni, vljudni...ko govoriš z njimi...

Ne vem, kako naj jim povem da bi nehali....ne najdemo pravih besed, da jih ne bi užalili.
V bistvu bi moralo biti njim samim jasno, da se to ne dela...če že ne zaradi okolja pa zaradi sosedov....

Dr.Mrazzzzzz (nepreverjen)

Bolj pametno bi bilo če bi inšpekcije preverjali kakšne kancerogene stvari puščajo razna velika podjetja v naše ozračje! Lahko začnejo v Lendavi v podjetju Lek-Novartis...Pa nam naj razložijo zakaj v tej regiji toliko rakavih primerov...
Ajde,Akcija!!!

peč (nepreverjen)

Ni res, da lahko kuri kdor kaj hoče in dela kar hoče. To je ostalo še iz prejšnjih časov, ki jih zdaj tak šinflete. V tujini na katero se tak radi sklicujete je točno določeno s čim se lahko kuri in so tudi zelo stroge kazni za kršitelje. To vem iz prve roke. Torej ne se delati pametnega, da v svoji peči lahko kuriš, kar hočeš. Z marsikatero svojo lastnino ne moreš delati kar hočeš, če pa onesnažuješ okolico je pa toliko hujše za zdravje vseh živih bitij.

OOIKKKUHNJ (nepreverjen)

MISLITE DA PLIN IN NAFTA DIŠIJO?????ŠE HUJSE ODPADTKE PA IMA VSAK PREBIVALEC KONTEJNER SVINSKE KOŽE JE EDEN OMENIL POMALI SVIN V SLOVENIJI NEBO PRAV TAKO KRAV POTEM BOMO JEDLI UVOŽENO SRANJE,PA MAJNKA ŠE DAVEK NA KURJAVO V BANANA SLOVENIJI........

lauraas (nepreverjen)

Drva vsaj ne uničujejo ozon, a hočete da kurimo premog?

Kurjač (nepreverjen)

Vsi ka na drva kurite nan vničavlete ozarčje pa zdravje! Vupak, ka enoga dneva to dodatno obdavčijo, ka to več nej normalno.

krobikar1

Narod kuri z mokrimi drvami, ka gnes den peči to omogočajo, vse žijvo od kemije mejšajo cuj k peletan, eni pa v pečaj zakurijo še stare bataše, plastiko, svinjske kože, plenice...pa si mislijo ka so zaj s ten zmagali pa prišparali. Nej čüda, ka je takši luft!

kanžor

Država je priporočala kurjenje peletov in vse ostalo moderno zdaj pa te nej dobro ka so prašni delci .Ka pa kda nišče nej čül za pelete in znal ka to je in je vsaki blok in hiša kurila drva in premog .Te nej bilo prašnij delcov ?Pa še nes den tisti ljudje živijo ka so premog kurili in doživljajo velike starosti .Zdaj so krijva mokra Hrvaška drva in peleti iz Mađarske in stare pečij .Ni res že vsaki ma novejšo peč.ABD dimnikarstvo pa se naj ne slijnijo ker odijo kao pucat dimnike po blokaj kjer se nikoli ni sköro en papirček ker je daljinsko ogrevanje .Seveda plačati jih moremo ker nam drapnejo pri stanarini .Dosta vekši onesnaževalci so pa jih nišče ne spominja

kirbi (nepreverjen)

Naj bol je nastradala ( DESUSOVA VOLILNA BAZA UPOKOJENCI ,KOT VEČINSKI LASTNIKI NEPREMIČNIN) To je Slovenska folklora. Ista zgodba je glede ABD dimnikarstva iz Murske Sobote, Brenčič, le ta je še ponarejal pogodbe in jih je podpisoval brez vednosti lastnika kurilnih naprav. Policija pa že tri leta ugotavlja kje se nahaja originalni ponaredek.>> Citat objavljen na km enem izmed spletov << ABD dimnikarstva. Katero je neupravičeno zaračunavalo prevozne stroške in na ta način pridobilo proti pravno premoženjsko korist v višini 46.248.00€, Kar je ugotovljeno s strani Okrožnega sodišča v Murski Soboti kjer je bilo oškodovanih čez 12.000 uporabnikov v devetih pomurskih občinah. Prav tako je omenjeno podjetje vpisovalo iste serijske številke izstavljenih računov večim uporabnikom, kakor tudi so ročno vpisovali te serijske številke, tako, da je očitno šlo za večjo utajo davkov. Velika krivda je tudi na davčni inšpekciji v Murski Soboti saj smo okrog nepravilnosti pri zaračunavanju dimnikarskih storitev več let opozarjali in dokazovali na določene nepravilnosti, dokazane večje utaje DDV saj se je v zaseženi mapi ki so jo kriminalisti PP Murska Sobota zasegli nahajalo veliko računov z istimi serijskimi številkami in zgodilo se ni nič,po naših izračunih bi naj omenjeno podjetje od leta 2004 pa do zasega računov bi naj zatajilo čez 1.000.000 € DDV. O nepravilnostih je bila večkrat obveščena območna tržna inšpektorica , saj sta ji ob prijavi bila izročena kot dokaz dva računa na katerih so bile serijske številke na računih ročno napisane,izročeni je bil tudi izdani račun ki sploh nima serijske številke. Inšpektorica pri pregledu računov tega najbrž namerno ni zaznala in je zapisala, da se prijavitelj ni točno opredelil kaj bi naj bilo narobe. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v Sloveniji, 1. januarja 2011, 813.531 zasebnih gospodinjstev, povprečno vsako gospodinjstvo plača 80 €, kar znese 65.082.480 € bruto dohodka letno, na 50 lastnikov dimnikarskih podjetjih. Tako bi naj na letni ravni bilo zatajenega ddv za 12.000.000 € v dimnikarski branži, vse to pa so krive pristojne, davčna in tržna inšpekcija. Kura ki je nesla zlata jajca dimnikarjem,se ji nestna doba izteče 31.12.2015-- 90 % DIMNIKARSKIH KONCESIJ NI VELJANIH V LETO 2016 IN DIMNIKARJI DELAJO NA ČRNO- TAKO ZAHTEVAJTE OD SVOJEGA DIMNIKARJA KOPIJO VELJAVNE KONCESIJESKE POGODBE..

Vipko
Truplo

Na ABD Dimnikarstvo imam zelo slab spomin še iz službe. Kako so vzvišeni, prevzetni... sedaj vidim, da mogoče celo nepošteni. Če jim "jutri zaprejo štacuno" bom ploskal državi. Ampak...

tetrapak (nepreverjen)

...dobra tema, samo nika ne vala dokeč:
1. Nede proste konkurence med roraši in
2. Dokeč nede sobočka inšektorica začnola kazni in pisati.
3. Ges bi še en ukrep predlago: Tak kak more sakiši boutaš po novon meti of zeleni paper na vrataj, tak bi mogo sakši šteri smeti, stari gvant, gumije, plastenke meti na vrataj mrtvačko glavo z napison. Moj dimnik ubija!

dupont

razčistimo dejstva.

peleti pa drva, to je vse ena tempejrana bomba. to je vračanje nazaj v začetek industrijske revolucije. prašni delci so pri trdih kurivih največji problem. poleg toga pa še CO2 in CO in z nekontrolerano vlago energenta se tuj izkoristek slabša.

pri kurilnon olji trbej znati ka je ob dobro vzdrževanon gorilci tak dober izkoristek, ka je delež svinjarije okrog 6-10%. to je v primerjavi s trdimi kurivi kak noč pa den. če bi vsi kurili s kurilnin/plinon namesto z drvami, ne bi bilo nanč pol telko slaboga lufta.

dimnikari nucajo bole obsežna pooblastila, gospodinjstva pa se začnoti držati rejda. tudi kakša zakonodaja kak jo majo švabi ne bi bila slaba. tan roraši med kurilno sezono odijo merit tudi vlago drv pa peletov in pišejo kazni za neupoštevanje. peleti v nemčiji nejso svetinja kak pri nas, ampak zlo. nemalo ponudnikov je na trgi ka dobesedno nategavlejo lidij s slabo kaloričnostjo pa vlago.

dokeč si sam šumo podiraš, boš nekaj odgovornosti tudi prevzel za to, kakšo kvaliteto lesa posekaš. lidje kurijo vse žijvo, od kolinskoga odpada, plastike, otroških plenic, kartonov, iverice, palete, stiropor itd. nišče tou nemre skriti, ker se voha. sako malo dejte zna ka stvar načik smrdij.
samo pri nas ne bi nišče nika, saki bi samosvojga ribonzona rad špilo pa z dvorišča pesnice kazo. nišče ne bi rad kamenšnice mel zriktane; mali kmeti bi meli puno pejnez z enin traktoron pa trejmi svinjami; mestna gospoda bi enok rada mejla center sobote za sebe, drujgič pa opet jamrajo ka so njin vse trgovine zaprli; lesnina se ne bi smela seliti; v krožnon se velka večina tej siromačekof ne vej voziti, zato poderimo toga na friško napravlenoga in se upirajmo ešče enomi na lendavski; nišče ne bi mel davčne blagajne ali gemal računa, pa plüskali do davčne inšpektore (=uradna oseba s pooblastili, o kerih vi pojma nemate) pa itd. pa ka smo v totalni postapokalipsi stila mad max ali ka?

pa ka nemo o ton kelko nafte se potroši za to, ka eno gospodinjstvo sejka šumo, doma cejpa (po možnosti na 20-tonski traktorski cepilnik, in to za peč ka več kak 40cm prekou notri nejde), na konci pa se še hvalijo, kak je vse to poceni. seveda, kičma pa zdravo telo sta rejsan poceni, motorke, traktori pa gorivo za njih je pa sitnica. rad bi vido kak samozadostno si takšo kurjavo priskrbi 95-letni dedek.

država je s subvencijami nika nej zavajala. subvencije so dane v skladi z evropskimi predpisami. kakšoga izvajalca in posledično tuj kakši tip napravi si izbereš, je pa druga pesem. gnesden lejko ogrevanja monteraš že z enin kombijon. takšij je puno in dobro živejo samo zato, ker de folk pri 6-10k vredni investiciji šparo pri 1000 eur razlike.

pa s kere beznice ste vij prišli?

nasvet (nepreverjen)

Dobro bi bilo, če bi mestni svetniki prebirali te komentarje, da bi se izobrazili in uvideli različne zorne kote problema.

nhmg (nepreverjen)

Čika-pajo @ Ti si en butl. Prebral sem siver samo prvi staqvek ki pa je itak povedal vse o tebi? "UVAŽA SE LES IZ HRVAŠKE." Kaj tam raste drugačen hrast kot v slvoeniji? Ima v sebi kemikalije?!?!

đabuka (nepreverjen)

Zakaj pa nebi kurili vse tudi gume če je hladno?? Naj naredijo ceno elektrike normalno pa bomo kurili na elektriko. v razviti državah največ kurijo na elektriko saj je poceni. Tudi v prekmurju bi lahko imeli zastonj elektriko hidroelektraarna ne stane dosti mura hitra reka je poleg. Pa če potem se nebi vsi nad tem napajali bi elektriko imel iskoraj zastonj.

dupont

od kejc tebi logika ka če gej več elektrarn, je elektrika cenejša? svašta, ka folk izjavi. elektrika je energent keroga nej trbej skladiščiti in se tudi ne "pokvari". ob zmenšani potrebi vgasneš določene generatore pa mer.

pod kurjenje na elektriko si ges predstavlan električni radiator. če si mislo tu toplotne črpalke, si mimo fudno, ker toplotna ne pretvarja elektrike neposredno v toploto, ampak elektrika samo laufa kompresor. in pri 1kW potrošene elektrike ti vrhunska črpalka napravi 6kW energije. torej če bi elektro še dodatno pocenil elektriko, iz česa bi elektropodjetja še sploj živela?

rejsan ste vsi malo včeknjeni zadnje čase?

In reply to by đabuka (nepreverjen)

prvi bandi (nepreverjen)

Ka ti nhmg si eden od tistih švercerov hrvaškoga porekla šteri švercate drva iz Bosne.
Nej je vsakši lejs ednaki tisti les šteri raste na više ležečih apnenčastih višinah
ma več mineralov kak tisti šteri raste na kvalitetni zemli. Hrvatom pa trbe prepovedati voziti v našo državo lejs, pa glij tak Jodlarom pa Vogrinom pelete itd.
Mamo svoj lejs pa puno taših konjov kak si ti ka lejko delajo v šumi.

kirbi (nepreverjen)

Komentatorji ste nasedli dimnikarju in vas je sprl zaradi nekih drv in peletov. Predvidevam, da se vsi spoznate na drva in les. Vsak les je primeren za kurjavo z razliko, da ima večjo ali manjšo kurilno vrednost. Seveda pa les mora biti suh ne pa svež in moker. Bistvo tega članka pa je, da dimnikarji želijo izsiliti in opravičevati številne in nepotrebne preglede, ki nimajo nobenega vpliva na požarno varnost.
Predvsem ni res, da se kurijo v malih kurilnih napravah, odpadki, plastika itd. Je to ugotovitev Brenčiča in kako je prišel do te ugotovitve? Je skrivaj hodil v kontrolo kaj kdo kuri? Saj lastniki vedo, da to škoduje samemu dimniku in seveda tudi bolj onesnažuje ozračje. Nikakor pa ni res, da male kurilne naprave prispevajo največji delež k onesnaženju zraka. Največji onesnaževalec je promet, termo elektrarne, industrija, male kurilne naprave so na zadnjem mestu. Dokaz za to je, da je te dni ob morju, ko je zunanja temperatura bila nad 15 stopinj, onesnaženost bila presežena. Vsekakor smo vsi za to, da dihamo čisti zrak, toda ukrepati je treba tam, kjer se zrak najbolj onesnažuje, kot sem že naštel zgoraj. Kaj pa takrat ko so parne lokomotive bruhale dim in pepel takrat pa ni bilo onesnaženosti zraka. Danes pa motorne lokomotive pokurijo na tisoče litrov goriva pa to Brenčiča nič ne moti. Ta dimnikar bi rad izvajal številne preglede, verjetno bi rad pregledoval tudi drva. Dimnikov pa čistil ne bi, ker je to umazano delo.

prvi bandi (nepreverjen)

Kirbi-ti si pa zgleda pravi stručko na ton področji ali te pa bole kak zrak moti dimnikar keri se je vupo izpostaviti. Cejlo živlenje delan v energetiki pa ti poven
ka je ogromno lidi šteri kurijo plastiko cote pa šče kaj. Bistvo toga članka pa so nej roraši liki delci PMO 10 PA KA NAPRAVITI KA DE TOGA MENJE. Neje pa bistvo toga ka ti komentejraš dotični dimnnikar pa niti ti šteri se promovejraš z svojo antiroraško gonjo.

kirbi (nepreverjen)

Prvi bandi, pišeš da si strokovnjak za energetiko, zgleda da sta vidva z dimnikarskim palirjem Brenclnom oba naredila šnelkurse , tudi kot šegerta se nista ravno kar izkazala, in taki strokovnjaki govorijo o onesnaženosti zraka, taki enoumneži so tudi spravili RS na kole- oziroma jo uničili.

uz1 (nepreverjen)

Prvi bandi, pišeš da si strokovnjak za energetiko, zgleda da sta vidva z dimnikarskim palirjem Brenclnom oba naredila šnelkurse , tudi kot šegerta se nista ravno kar izkazala, in taki strokovnjaki govorijo o onesnaženosti zraka, taki enoumneži so tudi spravili RS na kole- oziroma jo uničili.

tjasie

Berem vaše komentarje in vidim, da še marsikdo ni ozaveščen o onesnaženju okolja, ki smo ga povzročili sami s svojimi dejanji. Onesnažena je voda, tla ter zrak. Med onesnaževalce ozračja uvrščamo odlagališča odpadkov, kmetijstvo, industrijo, promet prav tako pa tudi individualna kurišča, katerih problem predstavlja lesna biomasa. Zakaj torej lesna biomasa predstavlja problem? Zato, ker ljudje še vedno uporabljajo moker les, skurijo od plastike do starih oblek, problem so tudi zastarele kurilne naprave, ki nimajo tako visoke izkoristka, kot novejše kurilne naprave in tudi emisije dimnih plinov so višje. Lahko bi se malo poglobili v problem onesnaženosti ozračja, potem pa lahko pišete o realnem stanju, sploh pa ni potrebe po tem, da bi nekoga blatili in širili laži, najprej pometite pred svojim pragom.

Pa lep pozdrav vsem!

gost1234 (nepreverjen)

Znate ka zakoj se telko piše o teh trdih delcev zato ka de država v kratkom davek uvedla na te delce ,narod kuri na drva ,nej pa na kurilno olje ge bi še gCerari od davka kaj krej spadnolo sevda pa če greš v svoj gozd državi nič davka ne gre krej in sedaj že o tem pisarijo da se vij pripravite za davek samo što de z moje šume kisik vdihavl mu je tudi položnico pošlen ka je moj kisik vdihaval

prvi bandi (nepreverjen)

uz 1 pa kirbi če si že tak velki ENERGETSKI stručko v računalništvo pa se glij ne razmiš mogoče v medicino.-IP

šparat (nepreverjen)

strinjam se z gost1234 , država predpisala kakšno vodo moremo piti da lahko kasira , predpisala da se umivamo da kasira , opravljamo potrebo-serjemo da kasira , za seks v naravi predpis prepovedi , pa še kaj si bo izmislila !

neznanechaha (nepreverjen)

"kurilna naprava je moja in v njej lahko kurim kar hočem"
Upam da niso istega mnenja v krški nuklearki.

zastrupljeni (nepreverjen)

v civiliziranih zapadnih drzavah-so dimniki kontrolirani s helikopterji-ko se zagleda nepravilen cen ali plav dim -mas policijo pri hisi v nekaj minutah-ti neodgovornezi v Sloveniji -ali se drzava zaveda da nekontroliran dim pobije vec ljudi kot pa pijani vozniki-Dimnik ima ito hisno stevilko kot vrata in kako to da automobilski pijancek dobi kazen,ceprav se mu ne kadi iz ust-!Mogoce je le 20 procentov ljudi ki brezbrizno zgejo drve in ostalo-to ni fair do ljudi .ki se brigajo za dobro bitje vseh-Slovenski,dimnikarji so tako solani,da so samo zaposljeni pri zapiskih-Slovenski politicarji-Vljudno vabljeni,da utaknejo nos v dimnik ,kjer se jim nudi zasluzek doma-

Gost (nepreverjen)

ka se zaj tu bunite in brigate pička van materna kdo s čin kuri,ko pa se nalejvlete z alkoholon,pa vničavlete z nikotnom pa nej škodljivo za zdravje,dim pa ka gre iz rafonkof v luft pa vas zaj mouti...mrššš...

Laci gozdar (nepreverjen)

Včasih so si ljudje nabavili "surova" drva pravočasno in jih doma posušili v 2 letih, danes ni denarja za to - sproti kupujejo in kurijo.
Hkrati pa hvala ti politika, da nam več ne dovoliš si drva napravit in si svoje šume rajši ograjuješ z lanci !

tarantela

Da ne rečem, kako se mučimo z dihanjem mi, ki smo srčni bolniki. Obup. Včasih niti ven ne upam. Zaradi sebe in podobnih pa sebe in vodo ogrevamo s toplotno črpalko. Država bi morala to bolj subvencionirati in to manj komplicirano, kot doslej.

Marisa Martin (nepreverjen)

Moje ime je martin Marisa iz Kanade, želim, da se hitro povedati svetu, da je pravi on line urok kolesa, ki je močan in pristen, Njegovo ime je dr ozalogbo me je pred kratkim pomagal združiti svoj odnos z možem, ki me je zapustil, ko sem stopila v stik dr ozalogbo bil vržen ljubezenski urok za mene in mojega moža, ki je dejal, da nima nič opraviti z mano me je spet poklical in začel me je prosila. on se je vrnil zdaj s toliko ljubezni in skrbi. Danes sem vesel, da vas vsi vemo, da imajo ta urok kolesa pooblastila, da bi ljubiteljem nazaj. ker sem zdaj zadovoljen s svojim možem. Za vsakogar, ki bere ta članek in potrebuje vsako pomoč, dr ozalogbo ponudimo tudi vse vrste pomoči, kot so združitve zakonske zveze in razmerja, Sušenje vseh vrst bolezni, sodnih zadevah, nosečnosti Spell, duhovne zaščite in veliko je več. Lahko ga kontaktirate preko tega e-pošte [email protected] ali [email protected] ali pokličite +2348109250587

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice