V uredništvo smo prejeli fotografije smeti, ki jih je neznani storilec odvrgel ob regionalni cesti.

Bralci so nas opozorili na velik skupek odvrženih smeti na koncu Šentpetrske ulice ob izvozu na Puhovo ulico oziroma avtocesto v Zrkovcih.

Gre za velike količine smeti, med katerimi so pisma, dopisi in razglednice še iz časa Jugoslavije, poleg tega tudi občutljivi zdravstveni podatki in izvidi.

Ali je storilec že kaznovan in oglobljen zaenkrat še ni znano. Na Policijski upravi Maribor so nam sporočili, da gre za poznano zadevo, zaradi česar so bili policisti na kraju dogodka, vendar primer sedaj preiskuje pristojna inšpekcija.

Z vprašanji smo se zato obrnili na Medobčinski inšpektorat in redarstvo.

Kazni se gibljejo od 300 do 1500 evrov

Kot so nam sporočili s Snage, gre za primer, ki so ga počistili včeraj na podlagi izdane odredbe pristojnega občinskega inšpekcijskega organa.

Pri tem dodajajo, da je po veljavnem Odloku o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v Mestni občini Maribor, po 43. členu prepovedano odlagati odpadke na lokacije, ki niso namenjene za odlaganje odpadkov.

Za takšno kršitev je po odloku predvidena kazen 1500 evrov za pravne osebe in samostojne podjetnike oziroma 300 evrov za posameznike. Nadzor nad izvajanjem določil odloka izvaja pristojni občinski inšpekcijski organ, ki izdaja tudi odločbe ter odreja druge ukrepe za izvrševanje odloka.

Na Snagi še poudarjajo, da na terenu pogosto zasledijo podobne primere onesnaženja z odpadki.

»Predvsem v tem obdobju izrednih razmer je še toliko bolj pomembno, da pomislimo na lastno ravnanje z odpadki in v skrbi za lastno zdravje, zdravje naših najbližjih sosedov in razbremenitev okolja. Odpadke zato odlagamo izključno v posode, ki so namenjene zbiranju odpadkov. Sposobnost in zmožnost naše prilagoditve na spremenjene življenjske okoliščine se bosta namreč izrazili tudi skozi urejenost in čistost našega okolja,« zaključujejo na Snagi.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Naložiti mu takšno kazen, da mu kaj takega več nikoli na misel ne pride.

debeli rdeči (nepreverjen)

Lahko, če bi bil inšpektor vsaj pol pismeni in bi prebral njegov naslov !

Starejše novice