Konec tedna v Puconcih zadišalo po dödolih, pomerili so se tudi kolesarji. Slavili so kuharji iz Pečarovcev in Bodoncev.

Na dvorišču Osnovne šole Puconci je včeraj potekala že 16. Dödolijada in kulinarična razstava za zlato kijanco. S prepoznavno prireditvijo si v Kulturno turističnem društvu Puconci prizadevajo za ohranitev pristne prekmurske jedi. 

Dödoli so pristna prekmurska jed iz kuhanega krompirja in pšenične moke z različnimi zabelami oziroma polivkami. Ponekod jih imenujejo oženjeni žganci, bela polenta ali beli krompirjevi žganci. Kuharji amaterji jih pripravljajo v kotličkih, na odprtem ognju.

Ob kuhanju dödolov so se udeleženci preizkusili tudi v pripravi različnih prekmurskih jedi za zlato kijanco. S kuho so v Puconcih začeli že okoli 11. ure, vzorce pa so komisiji predali nekaj po poldnevu. 

Tako pripravljene jedi kot kulinarično razstavo je ocenila strokovna komisija v sestavi: Danilo Kozar, Viktor Vlaj, Silva Gutman, Jolanka Gider in Janez Kuhar.

Vsi tekmovalci in razstavljavci so bili bogato nagrajeni. Popoldne se je odvila uradna razglasitev rezultatov, sledilo pa je še druženje ob dobri glasbi in kulinariki.

Bronasto kijanco je osvojila ekipa DU Puconci, srebro prav tako Pucončanka Andreja Hari in zlato znova Društvo kmečkih žena Klas Bodonci.

V pripravi dödolov je tretje mesto pripadlo ekipi Filovcev, drugo je bilo Turistično društvo Hotiza, medtem ko je zmago letos osvojila ekipa Zgrebašev iz Pečarovcev.

Konec tedna tudi v znamenju športa 

Sicer pa so kulinarično prireditev v Puconcih tokrat združili z rekreacijo, potekal je namreč tudi 19. Rekreativni kolesarski maraton puconske občine – Biciklijada.

Tradicionalna športna prireditev pod okriljem Športne zveze Puconci je znova pritegnila veliko število kolesarjev. Tekmovalci, ki so lahko izbirali med rdečo, modro, zeleno in rumeno progo, so izpred upravne stavbe občine Puconci štartali ob 10.30 uri:

  • Rdeča proga: 67 kilometrov, višinska razlika: 650 v. m.Proga, primerna za bolje pripravljene rekreativce, zelo razgibana trasa z nekaj vzponi.
  • Modra proga: 50 kilometrov, višinska razlika: 423 v.m.
    Proga, primerna za rekreativce, razgibana trasa z nekaj krajšimi vzponi.
  • Zelena proga: 30 kilometrov, višinska razlika: 168 v.m,
    Proga, primerna za manj pripravljene rekreativce, razgibana trasa z enim krajšim vzponom.
  • Rumena proga: 17 kilometrov, višinska razlika 61 v.m.
    Proga, primerna za družinsko kolesarjenje, razgibana trasa brez težjih odsekov in vzponov.

Organizatorji so za vse tekmovalce pripravili praktična darila, malico, napitke na okrepčevalnicah in v štartno-ciljnem prostoru, najstarejši in najstarejša udeleženka ter najštevilčnejša skupina pa so prejeli nagrade.

Dogodka se je udeležila tudi naša ekipa, ki je nekaj utrinkov za vas zbrala v spodnji fotogaleriji.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

V Pücancaj ste "zakon. Odlična organizacija, veliko programov in ljudi. To pa zato, ker ta občina veliko da na turizem in domače ljudi. ČESTITKE...………...

Starejše novice