V javnosti se ob umiku župnika, obtoženega fizičnega nadlegovanja otrok, odpirajo številna vprašanja in razprave.

Kot smo poročali, je ljutomerski župnik zaradi obtožb o nadlegovanju otrok moral zapustiti svojo župnijo. Andrej Zrim je po dekretu škofa Petra Štumpfa župnijo zapustil v nedeljo in se vrnil domov, saj naj bi se več staršev pritožilo, da je med veroukom nadlegoval oziroma klofutal njihove otroke. 

Zrim je sicer že med župnikovanjem v Gornji Radgoni bil obsojen fizičnega napada na osebo, mlajšo od 14 let, za kar mu je bila prisojena pogojna zaporna kazen.

Umik je uradno potrdil soboški škof Peter Štumpf in v objavi na spletni strani soboške škofije povedal, da se je župnik moral umakniti po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab. 

Iz Policijske uprave Murska Sobota so medtem sporočili, da zadeve ne preiskujejo. 

Nekateri presenečeni, drugi manj

Prebuja pa vest vendarle razprave med krajani, ki župnika bodisi poznajo zgolj po slovesu bodisi imajo osebne izkušnje z njim. Ob obisku Ljutomera smo tako bili priča mešanim odzivom. Mnoge je novica presenetila: 

»Meni je to bila neznanka, to, kar sem včeraj prebrala ... Mislim, da se to v cerkvi ne bi smelo dogajati.«

Nekateri naši sogovorniki domnevnega storilca poznajo v povsem drugačni luči:

»Ja, poznam ga kot brihtnega in pametnega človeka,« pravi krajanka, ki o župniku nima žal besede: »O župnikih jaz nimam kaj narobe povedati, to je dejstvo.«

Prav vsi nad tovrstnim početjem niso ogorčeni:

"Nekdaj so nenehno bili deležni zaušnic, pa so potem iz njih zrasli pametni in pošteni ljudje. Tako da jaz mislim, da so določeni vzgojni ukrepi kar potrebni."

Vzgojna zaušnica ali nedopustno nasilje?

Medtem ko podrobnosti in obseg domnevnega nasilja v primeru ljutomerskega župnika še nista znana, pa zgodba v javnosti torej vendarle načenja temo fizičnega kaznovanja otrok.

V časih, ko se kot družba srečujemo z novimi izzivi na področju vzgoje nekateri prisegajo da so fizični kaznivi ukrepi, ki so v šolah in cerkvah nekoč bili tako rekoč stalnica, učinkovitejši, drugi pa opozarjajo, da gre za preživeto in škodljivo obliko agresije.

Pa vi – kaj menite? 

So zaušnice, šeškanje in drugi pristopi 'stare šole' sprejemljivi vzgojni ukrepi ali nedopustna oblika nasilja?

Choices

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

NEHAJTE S TEM PISANJEM - DOVOLJ JE ! Pišite lepe in vesele novice !

Pile (nepreverjen)

A je ta degenerik v krilu res tako pomemben, da ga je pomembno vsak dan omenjati?

Groza (nepreverjen)

Nobena prijava ni sla na policijo vi pa javno izpostavljate cloveka in ga blatite. Nisem pristas ustanove cerkve ampak s tem kvazi medijskim izpostavljanjem blatite javno cloveka brez nekih dokazov. A se zavedate, da bo clovek zaradi vas in tudi prekmurske novinarke, ki ga je javno objavila na slo1, zaznamovan do konca zivljenja. Verjamem, da nimate kaj zanimivega porocati, ampak to kar sedaj delate je absurt.
Mogoce bi vam posameznikom prav prislo, da bi mi bralci kateri vas poznamo ze dolgo casa, zaceli vas blatiti in to po resnici na raznih blogih....
Pfujjj

goostt (nepreverjen)

"Groza" - zapisal si plačani zapis oz. objava !

In reply to by Groza (nepreverjen)

Istvan Vinetoo (nepreverjen)

To da fizicno pretepa otroke ki se ne morejo braniti pa je cisto v redu???? To ne bo zaznamovalo nikogar???? Obravnavala ga je komisija za spolne zlorabe otrok. Verjetno ne zato da bi preko interneta gledal pornice kak natepavajo stare babe.
Halo... Ce ga branis si isti kot on. Nic kaj boljsi. Tudi k tebi naj zavijejo pa te malo povprasajo ce nisi slucajno AVSTRIJSKI FRITZL.... Zahojenec zahojeni...

In reply to by Groza (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

In kaj je komisija ugotovila?? Nič očitno!!! Nič boljši pa nisi ravno ti, ki si baje na lastne oči videl zadeve, pa bi lahko dvignil glas sedaj, odrasel-če že kot otrok nisi upal!!! Pa da poleg vsega pošiljaš svoje otroke k njemu, čeravno veš, kaj se "baje" dogaja??
Dvigni glas tam kjer je treba, ne natolcevati po internetu!!!

In reply to by Istvan Vinetoo (nepreverjen)

Kristušmarija (nepreverjen)

To je pri nas zakonsko poštimano z ZPND pa s Konvecijo o otrokovih pravicah. Ne bluziti z nekimi anketami za zahojene kretene.

VRANA (nepreverjen)

Pri nas je zakonsko poštimana tudi kraja banksterjev!!! Nepotizem, korupcija, javni razpisi,..... vse štima po zakonu!!!!
Kdo je sedaj kreten?? Mogoče kar ti, ubogljiva ovčka!!! Tudi "zakoni" so in morajo biti predmet debate in dvoma o pravilnosti le-teh !!

In reply to by Kristušmarija (nepreverjen)

bušman (nepreverjen)

To, kar je občasno počel župnik res ne sodi k verouku in v cerkev. Ampak to še ni razlog, da se mu odvzame župnija. Ta škof bo počasi uničil škofijo. Cel kup duhovnikov je že odšlo iz škofije. Nekatere pa je sam odstavil. Če je pač župnik bolj hitre in močne jeze, ko so otroci bolj razposajeni, se ga najprej pokliče, da neha poučevati verouk in naj nima stika z otroki, če se ne zmore obvladovati in vzroji ter se neprimerno obnaša. Saj ima župnija tudi druge osebe, ki poučujejo verouk. Škof bi se moral, kot dober šef, o tem že davno nazaj pogovoriti z župnikom in mu tudi primerno svetovati. Očitno tega ne zmore in po dikatatorsko kar nekoga odstavi. Tako, da sedaj vse skupaj meče zelo slabo luč na škofijo in seveda na prvega šefa škofa, ker je dopustil, da se je to tako dolgo dogajalo. Zanimivo bi bilo tudi vedeti, koga ima on v tej tako imenovani hudi "ekspertni skupini". Če so to on in "ekperti" iz "markovskega", potem se škofiji slabo piše.

VRANA (nepreverjen)

Avtor "članka": kje si dobil podatek, da je odločitev padla na osnovi mnenja "Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab" ??????? Na strani Škofije MS je zapisana samo "Ekspertne skupine" !!!!! Zavajaš??? Navedel si vir spletne strani soboške škofije, tam pa NIKJER NE PIŠE DODATEK "za reševanje spolnih zlorab" !!!

Dodaj pojasnilo oziroma vir (če ga imaš) ali pa umakni natolcevanje, babje govorice oz. moderno etiketiranje katoliške cerkve!!!

JEZUŠ (nepreverjen)

Cirkusantje cerkveni pa njihovi hlapci ka tu gor branijo cerkev... na bruhanje mi idete.

VRANA (nepreverjen)

Znaš ka pa meni ide na bruhanje? Takšni kvazipravičniki kak si tij, puni sovraštva, pa tirate krepost!!

Da razložim: dokler se stvari ne raziščejo in dokažejo, je oseba nedolžna! Ko je raziskano in dokazano, pa naj objavijo IME in priimek, kje se nahaja, kje deluje,.... Da se lahko nedolžni ljudje (posebno pa še otroci) zaščitijo... Čisto pošteno, pa če je to učitelj, župnik, šofer taxija, direktor, politik......!!

Dandanes se pa dogajajo medijski linči, brez preiskav in dokazov, kaj šele obsodb!!!! Zadnji primer Skripal-nič dokazov, ovirajo raziskavo,.... in seveda takoj linč!!! Če imajo dokaze, naj jih prikažejo in začepijo usta Rusiji in svetu dokažejo pokvarjenost Putina!!!! "Zelo verjetno" je dovolj močna domneva za linč!!!! Naj vas samo spomnim, da so za Irak celo imeli "neizpodbitne dokaze" o orožju za množično uničenje-ki so se pa kasneje izkazali, da ne obstajajo !!! Irak pa razturali-z lažnimi obtoževanji!!!
Trenutno je tudi v teku linč "kemični napad v Siriji"-samo ena stran trdi, da je bil izveden-drugi noben nič ne ve o tem! Zopet neraziskano, nič dokazano, nič od niča.... pa smo pred potencialno 3.svetovno vojno!! Pa so jih že lansko leto ujeli pri laži in kako so snemali igralci celotno sceno!! Pa zopet isto sranje tirajo !!

In takšni ste najbolj nevarni svetu! Če si priča, stopi naprej, dvigni glas, pričaj!!! Ne na podlagi govoric in sovraštva lapati laži in podtikanja !!! Ker so samo to-govorice!!

In reply to by JEZUŠ (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Jaz bi ga gnes opet merio

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

MERI GA I TVOJI MAMI

cvenar (nepreverjen)

pedofilska posla, degeneriki post komunisticnih ostankov na tozilstvu in sodiscu pa ni c ne naredijo..

cvenar (nepreverjen)

pedofilska posla, degeneriki post komunisticnih ostankov na tozilstvu in sodiscu pa ni c ne naredijo..

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice