Na Gimnaziji Murska Sobota je med 3. in 5. julijem potekal Naravoslovni raziskovalni tabor. Udeležilo se ga je je 17 učencev iz osnovnih šol Beltinci, Bogojina, Gornja Radgona, Puconci, OŠ I Murska Sobota in OŠ II Murska Sobota.

Zanimivo in poučno

Učenci so se razdelili v tri skupine, v katerih so raziskovali pojave iz vsakdanjega življenja, ti pa so bili kemijsko, fizikalno ali biološko obarvani. Delo je potekalo v učilnicah Gimnazije Murska Sobota ter ob reki Ledavi pri soboški Fazaneriji. 

Tako so pri fiziki preučevali osvetljenost v prostoru, izračunali pretok reke Ledave ter ugotavljali način delovanja optičnih naprav. Pri kemiji so se lotili izhlapevanja in površinske napetosti vode ter opravili kemijsko analizo reke Ledave. Kakovost vode so opredelili na podlagi organizmov, ki so jih nalovili v Ledavi in nato sistematizirali. Pri biologiji so ugotovili tudi, zakaj je klorofil zelen in katero barvo vidnega spektra klorofil ter druga barvila absorbirajo. 

Za svoje delo tudi nagrajeni 

Učenci so iz mete, ki so jo porezali na visoki gredi poleg šole, naredili sirup in ga zmešali v osvežilno pijačo. Na koncu tabora pa so domov odnesli še prijetno dišeče ognjičevo mazilo. Za sprostitev po raziskovalnem delu so se družili ob različnih športnih aktivnostih in glasbi. Za zaključek so dekleta in fantje medse povabili svoje starše ter jim ob fotografijah predstavili aktivnosti, ugotovitve in izdelke s tabora. Za natančno in marljivo delo so dobili tudi priznanja.

Na taboru so sodelovali učitelja fizike dr. Renato Lukač in Franc Trplan, učiteljici kemije Damijana Hrastelj Ploj in Alenka Jelen, učiteljici biologije Renata Dominko in Marjetka Maučec, laborant Branko Prelec in laborantka Tadeja Zver, učitelji športne vzgoje Franc Hauko, Janko Hochstätter in Marjan Horvat, socialna delavka Brigita Hari, dijakinje Viktorija Hartman Adjei, Zala Hoblaj in Mina Kovač ter dijak Niko Car.

Fotografije: Ivica Glavak

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice