Tako koronavirus počasi spreminja navade Pomurcev.

V Sloveniji smo po zadnjih uradnih podatkih zabeležili šest oseb, okuženih s koronavirusom. Kot so sporočili iz Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, je do 14. ure danes v Sloveniji bilo potrjenih 6 okužb s koronavirusom, opravljenih je bilo 498 testov. 

Koronavirus, ki se naglo širi in je po svetu zahteval več tisoč smrtnih žrtev, je začel spreminjati navade ljudi ob pozdravljanju, na delu, doma in pri verskih obredih. V poskusu, da bi zajezili okužbe, se mnogi namesto za rokovanja, objeme in poljube odločajo za pogled v oči in gesto z roko. Zaščitne maske postajajo vse pogostejši prizor na ulicah, v torbah nosimo razkužila. Vpliv koronavirusa na vsakdanje življenje danes občutimo že tudi v Pomurju.

Prve odpovedi dogodkov

Organizatorji javnih dogodkov pri nas sledijo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter izvedbo dogodkov prilagajajo aktualnim razmeram in morebitnemu tveganju.

Spomnimo, da so v NIJZ že pred časom pozvali k zagotavljanju ustreznih higienskih razmer na prireditvah, ki v osnovi predstavljajo tveganje za prenos okužb. Kot so takrat dodali, splošno odpovedovanje dogodkov ni potrebno, vendar o konkretnih primerih organizatorji dogodkov odločajo po lastni presoji.

Zaradi preventivnih zaščitnih ukrepov za preprečitev širjenja okužb s koronovirusom so tako med drugim bili odpovedani predvideni dogodki v nakupovalnem središču BTC City Murska Sobota.

Preložen je bil tudi koncert Partizanskega pevskega zbora "Hej, partizan", ki naj bi potekal jutri v Kulturnem domu v Lendavi. Kot so zapisali organizatorji, bodo koncert izvedli, ko bo minil problem z virusom. 

Prav tako so v nekaterih pomurskih podjetjih začeli izvajati posebne ukrepe za izboljšanje varnosti oziroma preprečevanje okužb.

V posameznih obratih po naših informacijah velja omejitev gibanja, ki zaposlenim preprečuje premikanje med oddelki. Takšna ureditev naj bi veljala predvsem v skladiščnih prostorih. Ponekod imajo celo posebej izdelana interna navodila za preprečevanje okužb oziroma ravnanje v izrednih razmerah, povezanih s koronavirusom. V javnih zavodih naj bi zaposleni medtem bili seznanjeni z možnostjo podaljšanja delovnega časa v primeru bolniških odsotnosti.

V rabi tudi zaščitne maske

V Pomurju se pomena zaščite, preventive in odgovornega upoštevanja navodil, kot kaže, zavedamo. Opazili smo namreč tudi prve primere uporabe zaščitnih mask na pomurskih ulicah. Kot je razvidno iz fotografij, sta se tovrstne zaščite poslužila obiskovalka enega od včerajšnjih kulturnih dogodkov v Murski Soboti in kolesar v soboškem križišču.

Ob 14. uri bodo državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, epidemiolog Zoran Simonovič iz  Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maribor ter Nina Gorišek, predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja, UKC Maribor sicer podali izjavo glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa v Sloveniji.

S spleta

Komentarji (1)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
...... (nepreverjen)

To je samo test kak napraviti krizo.
Glavno nas še čaka, uničiti internet, pa mo videli kde ima bik p... O.

Starejše novice