Zaradi okužb s koronavirusom, ki so se včeraj pojavile na območju Maribora, je danes v karanteni skupno 42 posameznikov.

Včeraj smo poročali, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje Osnovno šolo Ludvika Pliberška obvestil, da je eden od tamkajšnjih učencev pozitiven na covid-19.

V omenjenem razredu je 18 otrok. Ko so na šoli prejeli obvestilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje o okužbi, so po besedah ravnateljice najprej obvestili starše teh otrok, da so prišli ponje. Ti bodo torej morali v prihodnjih dveh tednih ostati doma, natančna navodila, tudi glede morebitnega testiranja na novi koronavirus, pa bodo prejeli od Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V karanteni bo ostala tudi razredničarka.

Omenjeni učenci so po besedah Todorovićeve, najverjetneje odsotni zaradi bolezni, četudi sama poudarja, da tega točno ne more trditi, saj gre za kompleksno vprašanje, za katero se morajo postaviti temelji tudi za prihodnost.

Tako je danes v že omenjeni šoli nekoliko manj učencev. »Zagotovo bodo imeli nekateri starši določene pomisleke in bodo potrebovali kak dan ali dva, da bodo preverili vse informacije. Nekaj učencev je gotovo manj, ampak večina pa jih je danes v šoli,« pravi Lidija Todorović, ravnateljica šole Osnovne šole Ludvika Pliberška.

»To so stvari, s katerimi se bomo morali učiti živeti. Vsi začetki so težki, tudi tale ni bil najbolj prijeten za nas, ampak menim, da bomo s skupnimi močmi zmogli. Otroci so veseli, čebljajo po hodnikih in prav je, da jim tukaj damo podporo, da bodo šolsko leto zaključili, tako kot se spodobi,« še dodaja ravnateljica.

Od današnjega dne v karanteni 17 novih posameznikov

Že včeraj je Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje potrdil, da gre pri obolelem učencu verjetno za manjši družinski izbruh, saj je, kot je pojasnila epidemiologinja Sanja Vuzem iz mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, okužen tudi brat osnovnošolca.

Kot je danes pojasnila Sanja Vuzem vir okužbe še vedno ni znan. Pri tem novih primerov v Mestni občini Maribor od včeraj niso potrdili, so pa še dodatno izvedli poglobljeno epidemiološko poizvedovanje, na podlagi katere so danes kontaktirali še dodatne posameznike širšega prijateljskega in družinskega kroga.

Skupaj je tako v karanteni 42 posameznikov, 25 od včeraj in 17 od današnjega dne.

Epidemiološko poizvedovanje glede nadaljnjih kontaktov pa je še vedno v teku. Sami teh kontaktov niso testirali. Morda so kateri kontakti sami odšli do zdravnika in so jih ti testirali, vendar v skladu z epidemiološko preiskavo 

Osebe, ki so trenutno v karanteni, še za zdaj ne bodo testirali, saj so te zdrave in še niso v tem trenutku razvile nobenih znakov. Držati se morajo stroge karantene, dnevno morajo spremljati svoje zdravje, spremljati, če se jim bo pojavila telesna temperatura, večkrat pa bodo tudi kontaktirani s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki bo spremljal njihovo zdravstveno stanje.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
karček77 (nepreverjen)

To pa je zaj nepotrebno forseranje dice v šolo teva dva kedna. Na konce z karanteno nastradajo nič krivi učenci.

tuncika

Je škodilo "družinsko kolesarjenje v LJ ???????????????

lol lol (nepreverjen)

Ka je pa tebi škoudilo? Mogouče so gda dokotori ali staršon iz rouk na glavo spadno?

In reply to by tuncika

wlopcka.. (nepreverjen)

ne povej 2x in bi znalo biti celo res. otroci so koleteralna skoda neumnih starsev.

In reply to by tuncika

čarni vrag (nepreverjen)

Niti enomi nede nič, vsekakor menje kak pri kakšni gripi. Bojim se, da smo s temi ukrepi vničili še šolstvo. Pa zdaj če dete dvakrat zakašlja že ma korono.

Jansa debeluska (nepreverjen)

Janso sapret nekam na madzarako ti nesposobnez en kradljivec laznjivec

saeed20 (nepreverjen)

Starejše novice