Zaradi epidemije se bo že drugo leto zapored prekinila tradicija, pomurski maturanti namreč tudi ta petek točno opoldne, ne bodo zaplesali četvorke.

Slovenski maturanti so v preteklih letih na zadnji šolski dan tradicionalno zaplesali četvorko, letos zaradi koronavirusa po ulicah slovenskih mest ne bo možno slišati Straussove melodije in spremljati plesnih korakov dijakov.

Od prijateljev, s katerimi so si štiri leta delili šolske klopi, se bodo tudi tokrat morali posloviti nekoliko drugače.

Tradicionalna četvorka odpovedana že drugo leto zapored 

Tradicionalna četvorka je že drugo leto zapored zaradi koronavirusa odpovedana.

Rudi Kocbek, lastnik Plesne šole Pingi in koordinator plesa četvork v Sloveniji in Evropi pravi, da o tem, da bi plesanje četvorke prestavili na poznejši datum, niso razmišljali, saj je tradicija, da dijaki četrtih letnikov četvorko na ulicah slovenskih mest odplešejo na zadnji dan šole.

»Pa tudi težko bi jo izvedli, saj se dijaki niti niso učili plesati, saj ni bilo plesnih vaj«.

Četvorka odpovedana tudi v drugih državah

Plesanja četvorke ne bo niti v drugih državah, ki sicer nimajo take tradicije maturantskih plesov, kot jih imamo v Sloveniji, in se učijo četvorke samo za ta dogodek, da lahko zaplešejo istočasno s slovenskimi maturanti.

Sicer pa Kocbek dodaja, da upa, da bodo razmere boljše, da se bodo lahko dijaki jeseni vrnili v plesne šole in drugo leto odplesali četvorko.

Spomnimo, da maturantska parada oziroma ulična četvorka od leta 2005 poteka v večini slovenskih mest. V tujini prireditev poteka pod imenom Europan Quadrille Dance Festival, ki je blagovna znamka Plesne zveze Slovenije, intelektualno zaščitena v Sloveniji in še več kot desetih evropskih državah. Na Plesni zvezi jo v Sloveniji poimenujejo »ulična četvorka«. 

Tradicionalno druženje v praku tudi letos

Bodo pa pomurski maturanti jutri nadaljevali s tradicijo druženja v mestnem parku. Tako kot že nekaj zadnjih leto so si tudi letos vnaprej rezervirali svoja mesta v soboškem parku.

Maturanti se bodo na zadnji šolski dan zdaj že tradicionalno odpravili v soboški park, kjer se bodo družili pozno v noč. Tako so se tudi letos odločili, da si v parku rezervirajo svoja mesta, saj kot kaže očitno niso vsi deli parka enako priljubljeni.

Med mesti, ki spada med najbolj priljubljene je tisto ob Caffe Park-u, tudi letos pa naj bi se dijaki s tihim dogovorom zmenili, da si rezervirajo mesta. Šlo naj bi za sistem, kdor prej pride, prej melje oziroma dobi boljše mesto. 

Ne glede na mesto v parku pa verjamemo, da se bodo imeli vsi enako dobro. Konec koncev za to poskrbi dobra družba in ne dobro mesto.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nbnbvvh (nepreverjen)

Korona ni nič odnesla ampak prehlad in skrompirani politiki in podkupljeni mediji za širjrnje laži vsaki dan kje je kaj nikjer nič gre se za prevaro in nateg! Pejmo se malo hecat da zjebemo ljudi.

Tejjja (nepreverjen)

Kako pa preprečiti udeležbo nepovabljenim "maturantom" iz Pušče?

In reply to by Nbnbvvh (nepreverjen)

ravninec (nepreverjen)

Četvorko ne smejo plesati, opijanje in pijano ležanje eden preko drugega, bruhanje in ostalo pa lahko ? Čudna država, seveda če jo pa vodijo bivši in sedanji zaporniki.

Ajaj (nepreverjen)

Jutri bodo mislili da so vladarji sveta... zato taksno obnasanje. Katastrofa!!!

In reply to by ravninec (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

Na drugi dan.....pa zbor Upokojencev....da POČISTIJO za njimi......

stari žurer (nepreverjen)

Ka je opica, še tou ti v nous ide? Vij janšisti prizadeti ste čemerni na vse ka se majo lepou pa se družijo in žurajo, zato ka vas nišče nema rad in se nišče nešče z vami družiti. Srmačeki patetični zarukani. Vupan ka do se deca vutro meli fenomenalno in ka do si zapoumnili tej žur. Vij zahojenci pa se doma doj zaprite, se v kout stisnite pa se zđoučite sami nad sebov ka ste takši zagrenjenci.

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

a je tebi bik v glavo prdnil
da si tak fuknjeni
ali te je pa naguzil kak peder
da si tak fuknjeni

In reply to by stari žurer (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

na takšnih četvorkah se konzumira 4 krat več droge kot po navadi
Samo drogiranje

Starejše novice