V Černelavcih se že več desetletij spopadajo z meteorno vodo, ki ob močnih nalivih poplavlja kleti.

Krajani Černelavcev se že več desetletij ob obilnem deževju spopadajo z vodo, ki jim zaliva kleti. Najbolj ogrožene so ulice tako imenovanega novega naselja z mešanim komunalnim sistemom, pri čemer se v kanalizacijsko omrežje hkrati odvaja komunalna in meteorna voda.

Na vidiku končno rešitev?

Krajevna skupnost Černelavci je lansko leto sprejela sklep, da je prioriteta dela do leta 2018 izgradnja oz. rekonstrukcija kanalizacijskega omrežja. S tem namenom so na zbor krajanov konec januarja letos povabili predstavnike Mestne občine Murska Sobota in Komunale Murska Sobota.

»Napovedali smo ustanovitev neodvisne strokovne komisije gradbenikov in strojnikov, ki bo s strokovnimi službami MOMS in Komunale pripravila potrebno projektno dokumentacijo, strokovne izračune in pridobitev gradbene dokumentacije. Prvi sestanek je bil že opravljen, naslednjega pa načrtujemo v naslednjih dneh v širši sestavi,« pojasnjuje Miran Forjanič, predsednik Sveta Krajevne skupnosti Černelavci.

V letošnjem proračunu MOMS so zagotovljena sredstva za izdelavo projektne dokumentacije za rekonstrukcijo oz. izgradnjo primarnega voda ter sredstva v višini 40.000 evrov za delno sanacijo kanalizacije.

Preobremenjeno kanalizacijsko omrežje

Težave z meteorno vodo so posledica gradnje hiš na zelo majhnih parcelah, ki ne omogočajo ponikanja vode, poleg tega gre za območje visoke stopnje podtalnih voda in mešani komunalni sistem zahteva dovolj veliko primarno kanalizacijsko cev, ki pa je Černelavci nimajo.

»Kanalizacija je bila prvenstveno grajena za naselje, zato je najbrž poddimenzionirana. Kot takšna ni zadostna in njena kapaciteta ne zmore opravljati funkcije za priključena naselja Veščica, Kupšinci, Polana in Borejci,« pojasnjuje Forjanič.

 »Davek na dež« ne bo pomagal

Na območju MOMS je načrtovan tako imenovan »davek na dež«, po katerem bodo občani, ki padavinsko vodo s streh odvajajo v kanalizacijo, storitev plačali. Vendar to zaradi onemogočenega ponikanja v Černelavcih ne bo pomagalo, pojasnjuje Forjanič.

»Davek na dež bo krajane bolj kaznoval kot koristil pri preprečevanju poplav. Najprej smo pri gradnji stanovanjskih hiš morali speljevati meteorno vodo v kanalizacijsko omrežje, ker nam je tako narekovalo gradbeno dovoljenje, sedaj pa, ker nimamo možnosti ponikanja meteorne vode, naj plačamo še davek na to?« se sprašuje predsednik Sveta. 

»Zneski niso majhni«

Pri težavah z meteorno vodo vsako gospodinjstvo posebej vrednoti škodo. Ta se odraža predvsem v zalitju kletnih prostorov, zato je vsako leto potrebno na novo opravljati oplesk, zamenjati pohištvo in še kaj.

»Mislim, da so v teh letih zavarovalnice krajanom že izplačale odškodnino v višini cene izgradnje nove primarne cevi. To je moja laična ocena pa se mogoče motim, vendar zneski niso majhni,« pravi Miran Forjanič.

Pojavlja pa se nov problem, saj zavarovalnice, zaradi znanih dejstev, določenim krajanom več ne želijo zavarovati premoženja ali ne izplačujejo škode.

Foto: PGD Černelavci in KS Černelavci

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čestitke (nepreverjen)

Miran Forjaniču čestitke za vztrajnost, pogum in učinkovitost pri skrbi za ureditev tega že 25 let trajajočega problema.
Upam, da bodo sokrajani znali ceniti njegova prizadevanja.
Čestitke tudi Komunali, da se končno loteva enega temeljnih projektov pomembnih za celotno MS, ne le Černelavce.
Sedaj potrebujemo le še strokovnjake z integriteto, ki bodo sposobni projekt uresničiti tako, da bo prenovljen sistem učinkovit vsaj za nadaljnih 50 let.

Govoriti o ne-majhnih zneskih tukaj pač ni utemeljeno, če po drugi strani za promocijo-oz šopirjenje (ki je v bistvu prazno govorjenje) zmečemo 800.000€ ...
Ne morem si zamisliti, da bi "promocijo" naših skupnih problemov zraka, vodovoda, kanalizacije, hrupa, el.onesnaževanja...namenili toliko denarja....

Rakichanec (nepreverjen)

Ka pa mi v Rakičani??

Domačin (nepreverjen)

Ka pa mi v Sobote??

izvescice (nepreverjen)

Haha, Rakičan. Vejpa mate tan same kalibre. Bivši župan je 10 let vedril na občini, zido je v Bakovcaj stadion, ceste v soboti... obečavo van je obvoznico okrog sobote.... Ka ste jemi pa vörvali. Lejko bi van že nekda sveta zrihto ka ne bi drek plavo pri vsakšon malo večen deži. Zdaj pa mate kalibre ala Robi Celec - te zna fajn namazati društva v Rakičani, pa nadzornika Komunale pa šefa sveta KS Duriča, pa ga Opec pa tak dale...

Naj van kaj zrihtajo. Samo izgleda ka je njuf domet žaganje drv iz parka za svoje potrebe, pa poslušanje novoga podluškovaga motora.

Forjanič je vseeno đek, najprle je nesposbnoga Šoša odpiko in napravo svojo listo. Černelavcon je obečo ka de zrihto vodo in evo pojep dela in ma uspeh. Tak ka se v Černelavcaj deževnica nede plačüvalam nego samo indri.... Tak se dela!

gostjaa (nepreverjen)

črnelavčan za črnelavce zrihta, dobro tak.
v soboti je bakovska ulica od III šole pa do Lesnine pri vsakon malo večjon dežji totalno zalijana, s šolskoga parkirišča dol po cesti tečejo potoki, glavna cesta je tak poplavlena ka se avtoji mimo Lepoše nemrejo pripelati, okoliške hiše pa v kletaj vodo. V sušnih obdobjih pa v iston okoliši kanalizacije smrdijo tak ka ti sapa stane. Odgovor Komunale in občine pa je, ka je to pač zaradi vremena in nizkega zračnega pritiska :D :D :D

Gost (nepreverjen)

gost izvescice to kar si napiso za rakičan imaš popolnoma prav

Gost (nepreverjen)

zakaj pa niso ko so enkrat že delali kanalizacijo naredili tako kot bi treba pa jim seda nebi treba vse še enkrat prekopavati najbrž zato ker se jim je investicija če bi naredili ko je treba zdela predraga ali so pa mislili da bo tako kot so naredili prej dobro zdaj pa so videli da to ni bilo dobro narejeno in bodo morali še vse enkrat prekopavati

arschloch (nepreverjen)

zakaj moramo drugi plačevati za človeško neumnost? jaz nimam vode v kleti, ker enostavno nimam kleti (na poplavnem območju)...

gostjaa (nepreverjen)

eno je poplavno območje, drugo pa je kda ti sredi strogega centra ven iz kanalizacije drek vdari. Če kanalizacija ne požira je to še nej poplava

Gost (nepreverjen)

V rakičani itak vse v razsule,Durič nika nej napravo za ves.Glavno ka gasilci občne zbore po oštarijaj majo!

vajz (nepreverjen)

Kda te se nafčili na Sobotainfo sklanjati prekmurska krajevna imena?

Gost (nepreverjen)

vajz pa to ni niti pomembno kako se sklanjajo imena in ni tema tega prispevka

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice