Na včerajšnji seji murskosoboškega mestnega sveta so na svoj račun prišli odjemalci daljinskega ogrevanja iz kotlovnice na Lendavski ulici. Preplačani denar jim bo vrnjen, podjetju Komunala pa je odvzeta pravica samostojnega odločanja o dviganju cen.

Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec je na tokratnji seji kar nekajkrat prosil za mir v dvorani. Med prisotnimi je bilo kar nekaj vročih, hudih besed, poleg mestnih svetnikov so se seje namreč udeležili odjemalci daljinskega ogrevanja iz lendavske kotlovnice. Več kot 20 odjemalcev je s predstavnikom Jožetom Šadlom iskalo krivce za, po njihovem mnenju, previsoke položnice.

Dvig cene za 30 dostotkov

Njihova agonija se vleče že več kot sedem mesecev, saj se je v tem času javno podjetje Komunala odločalo za dvig cene plina, tudi za 30 odstotkov, medtem ko se je v minulem letu energent na slovenskem trgu pocenil. Stanovalci so se obrnili na lastnico podjetja, torej na občino, v tem času pa so tudi opravili skoraj 30 sestankov. Na zadnjem srečanju 29. marca, ko so se stanovalci sestali z odgovornimi v podjetju, slednji na sestanku predlaganih sklepov niso sprejeli. Na seji je direktor Drago Šiftar stanje komentiral: »Mimo ekonomske logike ne želim, niti ne morem postopati. To sem enkrat že naredil, a osel gre samo enkrat na led

Šadl: »O krivcih ne govorimo, pa bi lahko.«

Jože Šadl je spregovoril o sedemmesečni poti, nekateri pa so že začeli resno razmišljati o odklopu od ponudinika: »Zahtevamo, da se računi stornirajo, v skladu z dogovorom, ki je bil sprejet, da se izpostavi odgovornost tistih ljudi, o katerih imenih nismo govorili in še danes ne govorimo, čeprav bi lahko danes rekel, da ime vemo. Naš cilj je da se dogovorimo za poštene cen.« Da so uporabniki ogrevanje vseeno preplačali je potrdil župan Štihec, ki je pred časom ustanovil tudi delovno skupino za daljinsko ogrevanje.

Sprejeta dva pomembna sklepa

Na seji so premlevali o dveh pomembnih sklepih: Javno podjetje Komunala pripravi izračun za vsakega porabnika toplote iz lendavske kotllovnice tako, da upošteva ceno za ogrevanje 68,165 EUR/MWh in to za celotno obdobje kurilne sezone september 2012 - april 2013 ter kot drugo Javno podjetje Komunala pripravi obračun za predlagano kurilno sezono. Ugotovljena razlika sredstev, ki bo pozitivna, priprada odjemalcu. Oškodovani odjemalci bodo tako torej dobili preplačana sredstva povrnjena, izglasovali pa so tudi, da bo javno podjetje moralo pred prihodnjim dvigom cen za soglasje prositi mestni svet.

Komunala v rdečih številkah

V nadaljevanju seje so se prisotni seznanili s stanjem, in to negativnim, dveh javnih podjetij. Direktor Komunale Drago Šiftar je predstavil poročilo poslovanja Komunale in Vodovoda, iz katerega je razvidno, da so z daljinskim ogrevanjem ustvarili 265.000 evrov izgube, z mestnim kopališčem 162.000 evrov, s kanalizacijo pa dodatnih 251.000 evrov izgube. Z vodovodom v Mestni občini Murska Sobota so zaradi zamrznjenih cen ustvarili za 343.751 evrov izgube. Ves minus naj bi po besedah Šiftarja, ustvarili zaradi zamrznitve cen.

Premleli le osem točk

Včerajšnja 19. seja Mestnih svetnikov Mestne občine Murska Sobota je od dvajsetih točk dnevnega reda uspela premleti le osem. Že na začetku so se obetale spremembe dnevnega reda, saj je župan Štihec predlagal dva sklepa o razrešitvah dveh samostojnih svetnikov Cvetko Škafar in Roberta Celeca ter predsednika Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Mitjo Slavinca. Mestni svet je izglasoval, da se predmetni predlog ne uvrsti na dnevni red, župan je le še pripomnil, da bo navedene svetnike osebno prijavil, saj delajo nasproti s poslovnikom. Zatem je dstranil z dnevnega reda predlog odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Murska Sobota saj so v teh dneh dobili negativno mnenje z ministrstev in bi bilo sprejetje kakršnihkoli sklepov brezpredmetno.

Uspešni pri sprejetju ostalih odlokov

Predlog odloka o občinskem Prostorskem načrtu za vzhodno obvoznico so enoglasno sprejeli, kljub nekaterim, ki opominjajo da bo vloženega ogromno denarja, po zaključenem projektu pa bomo namesto okrog mesta z obvozom ljudi pošiljali na krožišča na Industrijsko ulico. Janez Öri, izvajalec načrta, je kljub pomislekom izrazil zadovoljstvo, da so dolgoletni postopek izpeljali do konca. » Danes imamo vse strokovne zadeve usklajene«. Predlog odloka o ustanovitvi in delovanju sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOMS so tokrat, v drugi obravnavi, sprejeli, ravno tako Predlog odloka o ustanovitvi javnega zavoda za opravljanje spremljajočih dejavnosti vzgoje in izobraževanje Murska Sobota.

Nesoglasja pri nadzoru stanovanjskega sklada

Predlog odloka o sprememebi Odloka o ustanovitvi javnega stanovanjskega sklada MOMS, oziroma spremembo zadnjega člena, v katerem se črta beseda župan, je bil deležen nesoglasij in nerazumevanja. Prošnjo svetnika Roberta Celca, da se naj župan umakne iz nadzora nad skladom, naj ta nadzor vrši zgolj nadzorni svet, je župan Štihec komentiral, da mu nadzorstvo narekuje zakon. Hude krvi ob tem ni bilo, predlog pa so sprejeli z veliko večino.

Sejo so po sedmih urah in pol prekinili ter preostali prestavili na naslednji teden.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gajzi

Ne razmin za koj se nemremo odklopiti kot posamezniki celotni vhod pa lahko ?Štoj pa gdaj so zmislili zakon ka se moramo obvezno ogrevati iz kotlovnice ?So računali ka de prišla kriza in de ne mogoče plačevati položnic ob tej veliki brezposelnosti ?Plačujem pa se že tretjo sezono ne ogrevlen iz mestne kurilnice .Kurim z klimo in el .radiatorji tak ka man dodatne stroške .Sem najviše in je ne mogoče ogreti na 21 stopinj .Fasada 3 cm od nobene stranij nisem obdani in če bom kuro iz kotlovnice nemo mogel plačati poračuna .Povedano je bilo da se bo obračunavalo po števcaj na radiatori na konci pa obračunavlejo tričetrt po m2 ostalo 20% pa na štejvec .In te naj bo to realno pa zakonito .
Upam da bo v kratkom prišlo da se bomo mus mogli odklopiti samo tou de rešijtev .Štoj pa de vračal pejneze kere so dali Muri 05 ? mij stanovalci.

komentator

hahaha 343.751 evrov izgube....malo večjo ceno so povedale kot je bil posojen denar za nk muro katerega zdaj je že sigurno več ne bo.

komentator

[email protected] što de pa rano ritoliznike če do se stanovalci odklopii? Sicer pa telko ka znaš ka tisti ka živijo v hiši plačamo 4000€ na leto za olje najmenje...

Ella

Ne pa pozabiti, da v blokih na lendavski stanovalci že itak plačujejo 40% višje stroške ogrevanja kot v ostalih blokih. Ali ima kdo pozimi tudi več kot 300€ za dvosobno stanovanje?

gajzi

@komentator ---..... tij računaj ka je po 20 --30 stanovanj v enon bloki pa te Komunala tudi dobij na mejsec več kak 4000 € tij pa tou rabiš za cejlo zijmo pa si segreješ kak ti paše jez pa ostali pa si nemremo naštelati temperature .Če ti je doma drakše ka nejdeš v blok ???

šimi (nepreverjen)

gajzi- pa te tij ne plačaš kelko poküriš?

lethal lexi

šimi, ti je zgoraj napiso>

Povedano je bilo da se bo obračunavalo po števcaj na radiatori na konci pa obračunavlejo tričetrt po m2 ostalo 20% pa na štejvec

šimi (nepreverjen)

lexi- raznerje kak de štoj plačüvo se morajo stanovalci sami zmeniti nej komunala. V vsakon primeri se ne plačüvle se po števci. Napiso san pa tüdoi zato ka pravi, da že dugo ne küri pa seeno plačüvle. Tou mi je nej jasno.

lethal lexi

Aja no

bostjan1

vsa ta zgodba se dogaja o ton, ka so nasprotniki župana,keri nema večine v mesthom sveti, začeli nagajati županu,samo ka bi se njega rešili.postavili so človeka iz sds,keri je meo samo nalogo ka zjebe župana. plin se je pocenil za 30 %, lendavska kotlovnica pa se je strinjala z menšo pocenitvijo plina.tu se ide za okoli 10&.komunala je iz lendavske kotolovnice čez noč podražila ogrevanje za 30&.medtem so dali 200k evrov kredita nk muri.kama je šlo teh 200k kredita?odgovorni iz komunale so kazensko ovadeni.je to lokalna mafija?položnice za odjemalce iz lendavske kotlovnice so se v nekaterih primerih povečale za 50 do 100& je to normalno?vse samo zaradi nekšnih političnih igric.vupamo ka naslednje lokalne volitve spucajo to nesnago.aja,te da je komunala dala kredit nk muri so se zdignule cene kurjave,odvoza smeti,vode knalizacije........

spidi55

ja po števci si meu nulo samo tisto po kvadraturi pa plačaš. Razmerje števec in kvsdratura pa se morate (ali pa ste se)dogovoriti na zboru stanovalcev,Sem nedolgo še stanoval na lendavski in mij smo meli 70%po števci in 30% po kvadraturi.

gajzi

replika ---šimi .......... jes plačan će kurim ali nej plačati morem ne razmiš ?

gajzi

spidi55 ..... Zdaj je 70%po kvadraturi in 30% po štejci .Prek 100 € mi nanese kvadratura pri velikem stanovanju 75 m2 bivalne površine 8 radiatorov .

Vipko
čevapčič na ražnje

.. ka bi Slavinec odijšo od Kviaza kak lead planner vsega? Kdo je tu prevelki optimist na prvo žogo? :))

gajzi

Tej propali ŠOŠ tudi J.J. sijli v rit kak vsi ostali Trbelo bi njin gor nametati vej je cejlo glavno vodstvo iz samoga SDS .Banda pa še tupijo pa ti vsiljujejo da je v Murskoj najcenejša kurjava .

zoro05

Gajzi, ne razmišljaš dobro. No vsak lejko ma svje mnenje, Zakon pravi, kak se glede delitve odločajo stanovalci, zakon da možnost 2o - 4o % po kvadrature, ostalo po števcaj. Plačaš 1oo € in to verjetno 6 mesecev, če ne kuriš se ti segrevle stanovanje iz cevi - če si nasredi, če si zgoraj maš korekcijski faktor. Si vse tou preštudiro, bil na vseh sestankih v bloke? Torej ti si tiro komentatora v blok( ka je nej fer) ,ka de menje plačo, ti pa ide v menše stanovanje, ges san v 51 kv. metrov, gejo pa še menše ( vidiš, nej je fer nekoga nekan drugan pošilat živet. Ka se pa tiče samo cene kW ure plina, je pa seveda na pran drugje v Sloveniji druga stvar. Pa nej mi zamerit.
lp

rija

Malo se pozanimajte, kakše smejšne zneske plačuvlejo ljubljančani za kurjavo.

gajzi

@zoro05.....če bi mogel v 6 mejsecaj plačati 100 € te bi bil jes čista tiho .V času kurjenja so moji čeki 190---210 € po kurilni sezoni 98 € kak pač nucajo pejneze .Ne vem od kod se mi lejko stanovanje segreje če sam najviši nišče nad menov nišče nej levo desno ne naprej ne odzaja .Jes ne tiran komentatora v blok ampak on pijše ka da za kurjavo 4000 gezero € na leto .
Če je v enon bloki en vhod 20--30 stanovanj in več te komunala mejsečno več kasejra kak tvoj bougi komentator da za kurjavo celo leto se ti ne zdij ?Ne vem kak ste vsi zadovoljni z zakoni v državi .Vsi zakoni so tak prirejeni ka gor plača srmak nej bogataš .Da se ide za rejveža te se upoštejvlejo zakoni da pa za buđovane in tajkune ter bogataše te pa idejo mijmo zakonov se ti ne zdij ?
Lepo se segrejvli
lp

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice