Na osrednji prireditvi svetovnega dneva Romov je bil slavnostni govornik mag. Stanko Baluh, direktor Urada za narodnosti RS.

Letošnji svetovni dan Romov je za njih posebnega pomena. Ne le, da obeležujejo 45 let odkar je v Londonu bila sprejeta njihova himna »Djelem, Djelem«, njihov jezik in predvsem priznanje Romov kot narod, letos organizatorji pri Zvezi Romov Slovenije obeležujejo svojo 20. obletnico delovanja. V ta namen so na osrednjo prireditev v Gledališču Park Murska Sobota bili povabljeni Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, Janja Rošer, predsednica Sveta romske skupnosti RS, Zoran Hoblaj, podžupan MOMS in mag. Stanko Baluh, direktor Urada za narodnosti RS.

Zveza Romov Slovenije si prizadeva za izboljšanje položaja romske skupnosti

»V Zvezi Romov Slovenije si prizadevamo za izboljšanje položaja romske skupnosti in poskušali vzpostaviti dialog z državnimi ustanovami, da Romi ne bomo le etnična skupnost, ampak bomo narodna skupnost oziroma manjšina, kot sta to italijanska in madžarska,« je povedal Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije.

Horvat Muc je med drugim pojasnil še, da si bodo prizadevali k sodelovanju z drugimi romskimi in neromskimi zvezami, predvsem pa v Zvezi menijo, da se morajo razmere v romski skupnosti izboljšati.

Kolo se mora vrteti naprej. Moramo narediti korake naprej za prihodnost naših otrok, za prihodnost naše skupnosti, ki je zdaj diskriminirana, se nad njo izvaja sovražni govor, različni pritiski. Dejavnost romske skupnosti bomo morali razvijati na način, da se bo to odpravilo.

»Država RS in lokalne skupnosti si ves čas prizadevamo za izboljšanje položaja romske manjšine v RS, predvsem za pravno varstvo, politično participacijo in za društveno organiziranost v državi,« je poudaril mag. Stanko Baluh Sicer pa je mag. Baluh vesel dejstva, da že sama romska skupnost spoznava, da njihov položaj ni odvisen le od države in dobre volje občin, temveč morajo tudi sami poskrbeti zase.

Ob njihovem prazniku jim je čestital tudi podžupan Mestne občine Murska Sobota Zoran Hoblaj, ki je Horvatu Mucu podelil priznanje za 20-letnico delovanja. Zveza pa je že včeraj iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejela odlikovanje red za zasluge.

Na prireditvi so nastopili vrtec Romano iz Pušče, romsko kulturno društvo Darda iz Hrvaške, Lukec in Denic, Jože in Nina, romska glasbena skupina Romane hegedišća, RD Romano ritmo, Marina Horvat – Mary, glasbena skupina ROM ART in Karavan Familia iz Madžarske kot posebni glasbeni gostje

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice