V Banovcih so spet ročno kožühali koruzo.

Turistično društvo Banovci se ohranja stari kmečki običaj. Tako so včeraj v Banovcih v občini Veržej pripravili večerno ročno kožühanje koruze na stari nekdanji način. Kožühanje koruze je potekalo pri družini Belak v Banovcih.

Zbrali so se na gumno, kjer jih je že čakal kup koruze. Kožühat so prišli domačini, gostje iz TD Oplotnica, veliko pa je prišlo tudi gostov iz Trem Banovcev.

Z njive do moke

Najprej so to koruzo ročno potrgali na njivi, nato je gospodar pripeljal koruzo domov na gumno. Po končanem opravilu bo gospodar koruzo posušil in zmlel v moko.  Na kožühanje koruze so v Banovce prišli gostje člani pobratenega Turističnega društva Oplotnica, katere so najprej sprejeli pri vaško- gasilskem domu v Banovcih, kjer so uvod na večerno kožühanje koruze pripravili kuhanje koruznih žganec. Gostje iz Oplotnice in Term Banovci so bili nad kulinarično ponudbo žgancev nadvse zadovoljni.

V Banovcih ročno kožühajo koruzo že več kot deset let, predvsem z namenom, da ohranijo stari že pozabljeni kmečki običaj.

Pri vsem tem Turističnemu društvu Banovci stojita ob strani Terme Banovci in občina Veržej.

Ohranjanje starih običajev

Večernega kožühanja koruze se je udeležilo čez osemdeset obiskovalcev, med njimi pa je bilo tudi veliko mladih, ki so z velikim veseljem ročno kožühali koruzo in tako spoznali čar in nostalgijo nekdanjega kmečkega opravila na kmetih.

Članice Turističnega društva Banovci pa so se za ta praznik potrudile in spekle najrazličnejše prleške dobrote. Na kožühanju pa tudi tokrat ni manjkal mladi mošt iz prleških goric, možje pa so za sladki del večera še pekli kostanje, ki so bili nabrani v Pohorskih gozdovih.

Tagi

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice