Preverili smo, kako je s prazničnimi nakupi daril v Pomurju.

Praznična nakupovalna mrzlica tudi pri nas postaja vse izrazitejša in tako ne preseneča, da prav decembra v trgovinah porabimo več kot v kateremkoli drugem mesecu v letu.

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije so namreč pokazali, da je prodaja v trgovinah na drobno decembra 2016 bila za kar 17,3 % višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu. 

Obenem decembrska prodaja zadnjih pet let vztrajno narašča, saj se je dvignila za kar 5,8 odstotka. Kljub temu pa v Sloveniji zadnji mesec v letu še vedno zapravimo manj kot v drugih evropskih državah. 

Kaj najraje podarimo ob praznikih?

Najpogosteje pri prazničnih nakupih posežemo po elektronskih in gospodinjskih napravah, vse pogosteje tudi po kozmetiki in celo pohištvu, medtem ko prodaja knjig in časopisov upada.

Vrednost prodaje v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami je decembra lani za kar 47,2 odstotka presegala povprečno mesečno prodajo v 2016. V trgovinah s kozmetičnimi in medicinskimi izdelki so zabeležili 23-odstotni porast, medtem ko je vrednost prodaje v trgovinah z oblačili in obutvijo znašala 20,3 odstotka in v trgovinah z živili 18 odstotkov več od povprečne mesečne prodaje.

V lov na popolno darilo tudi Pomurci

Kako pa je s Pomurci? Kaj svojim bližnjim najraje poklonimo v decembru in koliko odštejemo za darila? Podali smo se na ulici in vprašali naključne mimoidoče.

Večina Pomurcev nam je zaupala, da za darila odštejejo med 15 – 30 evri na osebo, večinoma pa podarjajo uporabne stvari: spodnje perilo, kozmetiko, nakit, oblačila pa tudi elektronske naprave.

Kar nekaj mimoidočih nam je tudi zaupalo, da se tako v družini kot med prijatelji dogovorijo, za kakšno vrednost si bodo podarila darila. Potem se žrebajo med sabo in obdarijo samo tistega, ki so ga izžrebali.

So pa tudi takšni, ki daril ne kupujejo in jih niti ne pričakujejo.

Koliko namenite za božična darila?

Choices

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice