Z 10.584 evri smo Pomurci zabeležili najnižji razpoložljivi dohodek v državi.

Razpoložljivi dohodek Slovencev, ki predstavlja sredstva, ki gospodinjstvom ostanejo po poplačilu vseh obveznosti, je bil v minulem letu že četrtič višji kot leto prej. Dohodek, ki ga namenimo bodisi za nakupe bodisi ga privarčujemo, je porasel v povprečju za 4,5 odstotka.

Od lani smo povečanje zabeležili v vseh slovenskih regijah, a žal smo se na dnu lestvice znova znašli prav Pomurci. 

Razpoložljivi dohodek najnižji v pomurski regiji

Preračunano na prebivalce je razpoložljivi dohodek gospodinjstev v Sloveniji lani v povprečju znašal 11.248 evrov.
Pri nas pa je ta dosegel le 10.584 evrov, s čimer je Pomurje zasedlo dno lestvice, 5,9 odstotka pod povprečjem v državi. 

Če znesek preračunamo še po mesecih, ugotovimo, da razpoložljivi dohodek gospodinjstev na prebivalca znaša 882 evrov. Znesek se morda zdi zelo visok, a kot pojasnjujejo na Statističnem uradu Republike Slovenije, je treba upoštevati, da razpoložljivi dohodek pravzaprav zajema tudi socialne prejemke in prispevke delodajalcev, torej sredstva, ki jih običajno ne vidimo, a so vendarle naši.

Z najvišjim razpoložljivim dohodkom 12.352 evrov na prebivalca se sicer ponaša koroška regija, kjer slovensko povprečje presegajo za kar 9,8 odstotka. 

Tudi pri nas porasel za štiri odstotke, a razkorak med regijami je vse večji

Povečanje je bilo več kot 5-odstotno v zasavski, jugovzhodni, primorsko-notranjski in gorenjski statistični regiji, medtem ko se je razpoložljivi dohodek v pomurski regiji od lani dvignil za 4 do 5 odstotkov. Najmanjšemu povišanju so z 2,8 odstotka bili priča v obalno-kraški regiji.

Rast razpoložljivega dohodka lahko pripišemo predvsem rasti sredstev za zaposlene, ocenjujejo v Statističnem uradu Republike Slovenije, saj so ta v Sloveniji letos bila večja za 6,6 odstotka.

Po podatkih SURSa je zaskrbljujoče, da se razlike med regijami počasi večajo, kot kažejo minula leta, pa smo večja razhajanja opazili ravno v obdobju gospodarske rasti. 

V primerjavi z 2017 je primarni dohodek na prebivalca, torej dohodek od dela in kapitala v povprečju porasel za 6 odstotkov, razpoložljivi dohodek, v katerem imajo največji delež socialni prejemki, pa v povprečju za 4,5 odstotkov. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Sobotainfo,zakaj ne objaviš komentar ki sem ga napisal saj se pa resnico napisal,laž ti ne morem napisati ker ne znam lagati kot politiki,če se pa bojite politike in mafije se pa pogreznite v zemljo kot noj i vas bodo jebali vsi politiki in mafija in potem boste objavili komentak idioti.

šaren (nepreverjen)

Zakoj sploj komenteraš?
Te prehitro od=bejo.

Bi napiso kakši komentar, ampak škoda časa.
Tak pa je šla minuta. Iskreno rečeno: Škoda časa.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

šaren (nepreverjen)

Sicer pa na nivoju gluposti, ki so objavljene tukaj, je brezveze sploj trošiti čas za prebiranje novic.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Kateveš vsakda… (nepreverjen)

Če pro tem še upoštevamo količino dežja, pa nam je vse jasno.

ABDULAHamin (nepreverjen)

Ka mi ostane? čeke spločan pa jestvino spokupen pa iden z 100e do naslednje plače.. MRŠŠŠ .. obdavčite firme ke so vsi židovje!

Starejše novice