Fotografija je simbolična
Med akcijo za večjo varnost kolesarjev ugotovljenih 83 kršitev.

Tudi pomurski policistri so bili vključeni v nacionalno akcijo za večjo varnost kolesarjev, ki je potekala med 6. in 31. majem. Cilj akcije je bil omogočiti varno kolesarjenje na javnih cestnih površinah, zmanjšati število umrlih in hudo telesno poškodovanih kolesarjev in povečati uporabo zaščitne kolesarske čelade.

Kolesarji udeleženi v štirih nesrečah

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so bili v omenjenem obdobju kolesarji udeleženi v štirih prometnih nesrečah. 

En kolesar se je hudo in trije lahko telesno poškodovali. Tri prometne nesreče so povzročili kolesarji.

V povezavi z varnostjo kolesarjev v cestnem prometu so policisti sicer ugotovili 83 kršitev kolesarjev, v 25 primerih je bilo izrečeno opozorilo in v 58 primerih pa globa. Med kršitvami je bilo 18 kolesarjev, ki so vozili pod vplivom alkohola.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Toti glih (nepreverjen)

Naj se vsi kolesarji vozijo po kolesarskih stezah, kjer je to možno in naj spoštujejo prometne predpise. Ampak ne, tisti z specijalkami letijo po glavni cesti kot nori, ne ustavljajo v krožiščih in če je možno, se vozijo vštric. Žalostno.

Vipko
Truplo

Spodnji pisec (?) ti je že dal en odgovor na tvoje dokaj napačno gledanje na kolesarje. Kaj je varneje: dva po dva ali eden za drugim? Sigurno dva po dva, kajti kolona je potem vsaj za polovico krajša in jo avtomobilist lažje prehiti. To vejo sicer v Avstriji in sigurno še kje, pri nas pač ne!
In še nekaj: v krožiščih... se ne ustavlja! A tega ne veš? Močno pa dvomim, da se kolesar zapelje direkt v krožišče, če je že notri avto ali motor... kateri ga lahko zbije.
Moje končno mnenje je, da si hudo, hudo udaril mimo pratično v vsem. Edino, da se kolesarji vozijo po kolesarskih stezah, kjer je to "možno"! Vidiš... lepo si napisal, kjer je možno. Marsikje ni...

In reply to by Toti glih (nepreverjen)

Specialec1 (nepreverjen)

Dobro znaš ka je, pač prilagodiš vožnjo razmeran, tak kak vozniki avtov na cesti. Če moj avto ide 200, omejitev je 90, stanje pa za 50, se pač pelaš 50. To samo kolesari mate idejo, ka se morete seposedi pelati 35 km/h, in ker je na kolesarski omejitev 25 km/h te se pač pelali po cesti. Me ne zanima če je luknjava kolesarska. Pelaj razmeran primerno. Vej pa maš dosta prestav, šaltaj malo.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ja seveda, ti se boš vsepovsod peljal 50, ker so slabe ceste... Ne, revolucijo boste naredili.
Kolesarske niso samo luknjaste, imaš na desetine tistih hupslov in tam se je nevarno peljati. Tudi, ker ti lahko vsak moment pride kdo iz kakšnega dvorišča, saj so t. i. kolesarske marsikje oz. kar v večini narisane po pločnikih. Če kje zaradi slabega cestišča na kolesarski padem... mi policaj napiše enostavno kazen, pa ga ne briga, si peljal 7, 8 na uro... ali 25, kolikor je dovoljeno. Njega ne briga, si naletel na večji kamen, te je nekdo z vstopom na kolesarsko cestišče prestrašil... ipd.
Avtomobilisti ste pač nestrpni... do vseh, še posebej pa do kolesarjev (tudi po odzivu na tej temi se vidi...)! Saj vas motijo tudi pešci, kateri prečkajo zebre in še marsikaj, tudi tistih 30 v Soboti... "pelji vendar razmeram primerno", si napisal, a?
In še vprašanje: čemu sploh prodajajo npr. cestna kolesa, ko ti hočejo nekateri, kot si ti, preprečiti, da se pelješ malce hitreje, saj s tem nikogar ne ogrožaš!

In reply to by Specialec1 (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Izredno nevarni so tudi upokojenski kolesarski izleti, ko se 50 in več kolesarjev pelje eden za drugim v razmaku 2 ali 3 metre. Mislim, da so te ture organizirane in bi moral organizator poskrbeti za primerne razmake med njimi, da bi jih lahko vozila varno prehitevala.

Vipko
Truplo

Čeprav vem, da hudo udarjaš po meni več ali manj v vsaki temi, sem ti dal plus.
Pri takih izletih bi morali imeti več vodičev... Ne moreš pričakovati od enega upokojenca na mestnem kolesu, da ima razmak med kolesi 20, 30 cm...! Torej bi vsak vodič prevzel npr. 10 kolesarjev in se ubadal z njimi, skrbel tudi, da so razdalje med skupinami večje. Petdeset jih eden ali dva ne moreta kontrolirati!

In reply to by ? (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Policija naj opozarja kolesarje, ko prečkajo zebro, to je rezervirano za pešce in ne za kolesarje!
Če kolesar vozi kolo prek zebre ga dajte povozit, sam si je kriv!

? (nepreverjen)

Putin!
Kaj takšnega normalen človek niti v šali ne bi smel zapisati! Je pa karma kurba veš...

In reply to by Putin (nepreverjen)

Bu-bika (nepreverjen)

Putin, obstajajo prehodi, kjer se kolesarji lahko peljejo - in ni jih malo. Na teh prehodih je poleg širše zebre še ena ožja, namenjena kolesarjem. Kjer te ožje zebre ni, morajo s kolesom preko prehoda peš. Samo tega očitno ne vejo niti pešci, niti kolesarji, ker hodijo oz. se vozijo vse povprek. V izogib gneče, bi se naj pešci na prehodu in tudi na pločniku držali desne strani (enako kot šoferji na cesti). Bi se naj -pa se ne...
Preden prečkajo cesto na prehodu bi se oboji naj tudi prepričali, če jo lahko varno prečkajo. Bi se naj -pa se ne...

In reply to by Putin (nepreverjen)

Biciklist (nepreverjen)

V enon mejseci 83 kršitve(vörjen, ka jih je bilou več). Kelko so(smo) jih pa v ton časi napravili šoferi so pa nej napijsali. V glavnon:vsen šoferon idejo biciklisti fejst na žijvce, čiglij so lejko glij tak na cesti, če je nej z znakon prepovejdano. Pa te preklinjajo, ka tan iščeš, te ne prehitejvajo po lejvo strani vozišča, kak je prometni predpis, te prehitejvajo v škarje itd. Kolesarski potij skoro nega, narijsane so po pločnikajin se po njij vesejlo pešci šejtajo, pri vsakšon dovozi do kuče je skakalnica , robouvi cest so v katatrofalnon stanji, ka se tan z biciklinon ne da pelati, lejko se pa pelaš do 1m od rouba ceste(zakon).

Biciklist (nepreverjen)

Malo prlej sa n se z biciklinon pelo po Mikloš Kuzmiča. Kolesarske nega. Če se pelan po pločniki, delan prekršek. Ker san se pelo po cesti, je napravilo prekršek bar 20 šoferof, šteri so me prehitejvali po desnoj strani vozišča. Niti z lejvin potačon je niti eden nej šou prejk črte. Čuglij Zakon o varnosti cestnega prometa pravi, ka se kolesara prehitejva po lejvoj strani vozišča. Naj napravijo kolesarske tak kak trbej, pa mo se vsi tan vozili. Prouti Beltincan se nikdar ne pelan po cesti, čiglij je kolesarska bole slaba.

Vipko
Truplo

Ta članek je res dobesedno neupraben: kolesarji so naredili 83 prekrškov? Koliko pa v tem času avtomobilisti, pešci, motoristi... Kot bi bili kolesarji najbolj nedosledni v prometu? Eden je napisal, da se zaletavamo v krožišča? In večina tukaj to takoj sprejme? Eden, da se vozimo preko prehoda za pešce, pa ni vedel, da je v veliki večini ob tem prehodu tudi dovoljeno s kolesi prek, ker je narisana oznaka. Tudi, da ne pogledamo levo in desno... kot da vsi avtomobilisti ustavijo pri Stop znaku, kot da vsi pogledajo levo in desno... vsak, kateri to ne naredi, pa je naj v avtu ali kolesu je naredil seveda narobe... ampak močno dvomim, da je to namerno. Kdo bi se namerno zaletaval ali izzival nesrečo? Seveda pa smo ljudje zmotljiva bitja in delamo napake. Ne pa to posploševat, da sedaj vsi kolesarji ali velika večina krši namerno predpise. Po Soboti se več ali manj vedno peljem po kolesarski, pa je naj taka in taka... ker sem na cesti tudi s primernim kolesom in ne specialko.
Na nekaterih kolesarskih se je nevarno peljati... in tam se vsaj specialkarji načeloma ne vozimo. Če to nevarnost to dokažeš na sodišču... zmagaš! Le, da se večina ljudi noče pečati s sodišči in policijo.
Še ena dobesedno glupost, vsaj mislim tako: kolesar ima VEDNO prednost, ko prečka na zarisanem prehodu za kolesarje cesto? Mislim, da celo ne: na glavni cesti Sobota - Martjanci pri tisti gostilni je zarisan prehod preko ceste za kolesarje. In avtomobili ustavljajo, ko se kolesarji peljejo preko. Pa delajo prav? Po mojem ne, kajti kolesar ima na cestišču pred prihodom na cesto narisan narobe obrnjen trikotnik, kar verjetno pomeni, da se mora ustaviti oz. dati prednost vozilom na cesti. Po svoje lepo in prav, če je moje razmišljanje pravilno, vendar pravim: ali ima kolesar VEDNO prednost, ali pa NIKOLI. V izogib nesrečam... je taka rešitev, kakršna je na tej cesti, lahko pogubna!

In reply to by Biciklist (nepreverjen)

Biciklist (nepreverjen)

Vsen šoferon - razen tistin, šteri tudi sami sejdejo na biciklin . idejo kolesari fejst na žijvce, tudi, da se pelajo čista po pravilaj po cesti, ge drüjge možnosti nega. Te pa se zgučavlejo na kršenje predpisov pa norenje (30km/h) ... Najrajši bi kolesarjenje prepovedali. Naj si küjpi avion pa lejče. Tan biciklistov nega. De pa znankar püjkšo sebof vozo, ka de vrable pa vrane strejlo. Včeraj bi me skoraj ta vdaro avto, šteri me je ščel prehitejvati v škarje. Prouti štirje avtoji, peleo san se znoutraj enoga metra od rouba ceste, ge kolesarske nega, kak je dovoljeno, on bi pa le šou naprej. Gumiji so cvijlili, ka je v zadnjon momenti ugotouvo, ka nede šlo, pa ka se ge nemren v jarek odpelati. Krijv bi biu un, ge pa v bolnici ali pri Banfiji. Te mi pa šče tütka.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice