Mestna občina Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Razvojni center Murska Sobota bodo v prihodnjih letih med drugim izvajali štiri evropske projekte, za katere so se uspešno potegovali na razpisih programa Interreg V-A Slovenija-Madžarska.

Uredila bo območje ob Muri

Mestna občina Murska Sobota je vodilni partner čezmejnega projekta Go In Nature, vrednega dobrih 1,1 milijona evrov, s katerim želijo projektni partnerji približati obiskovalcem naravo in naravne vrednote v zaščitenih območjih narave skozi zelene trajnostne oblike turizma, ki ponujajo edinstveno doživetje narave. Mestna občina Murska Sobota bo v okviru projekta urejala območje ob reki Muri, večinoma v širši okolici kroškega broda, kjer bo uredila doživljajsko točko v obliki naravi prijazne infrastrukture. Mestna občina Murska Sobota ima v projektu predvidenih skoraj štiristo tisoč evrov.

Kolesarjenje ob Železni zavesi

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota bo skupaj s parterji iz Madžarske (Županijska samouprava županije Zala) izvajal projekt IronCurtainCycling - kolesarjenje ob Železni zavesi, katerega namen je razviti kolesarski turizem v slovensko-madžarskem obmejnem območju in izoblikovati čezmejno kolesarsko turistično destinacijo ob mednarodni kolesarski poti železne zavese EuroVelo 13.

V okviru projekta bo vzpostavljena medsebojno povezana in označena mreža kolesarskih poti ter nova kolesarska ponudba in storitve, saj bodo izgrajene nove kolesarske povezave, označene kolesarske poti, vzpostavljeni kolesarski centri, e-polnilne postaje, kolesarjem prijazne nastanitve, počivališča, muzej železne zavese, pripravljena bo skupna kolesarska karta in mobilna aplikacija, tematske poti in oblikovani turistični paketi. Velikega pomena bo umestitev v transnacionalni sistem EuroVelo in izoblikovanje močne znamke „Železna zavesa”. Skupna vrednost projekta je dobra dva milijona dvesto tisoč evrov, proračun ZKTŠ Murska Sobota je 257.850 evrov

Dvig prepoznavnosti in pozicioniranja

Z istimi partnerji bo Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota izvajal projekt Guide2Visit, katerega namen je dvig prepoznavnosti in pozicioniranje slovensko-madžarskega obmejnega območja kot skupne turistične destinacije. Cilj projekta je vzpostavitev učinkovitega koncepta usmerjenja obiskovalcev, z uporabo različnih elementov: info kartice, doživljajske kartice, mobilne aplikacije, enotni sistem označevanja, prostovoljno turistično vodenje.

V sklopu projekta bo povezana turistična ponudba obmejnega območja na obeh straneh meje, v obliki skupne turistične ponudbe in turističnih paketov, prav tako pa bodo izvedene številne promocijsko-komunikacijske aktivnosti in izobraževanja. Pomemben impulz turističnega razvoja območja bo predstavljala vzpostavitev nove cestne povezave med Porabjem in Goričkim, ki se bo prav tako izvedla v okviru projekta. Skupna vrednost projekta je 2.018.740 evrov, proračun ZKTŠ Murska Sobota je 188.100 evrov.

Pravi poklic za razvoj regije

Razvojni center Murska Sobota je bil skupaj s partnerji iz Slovenije (vodilni partner je Pomurska gospodarska zbornica) in Madžarske uspešen na razpisu za projekt Right Profession II (Pravi poklic za razvoj regije), katerega cilj je prispevati k zmanjšanju kadrovskih nesorazmerij na trgu dela in povečati možnosti za zaposlovanje na čezmejnem območju ter povečati medsebojno sodelovanje izobraževalnih ustanov na čezmejnem območju. Skupna vrednost projekta je okrog 400 tisoč evrov, od tega proračun Razvojnega centra Murska Sobota okrog 40 tisoč evrov

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice