V Kulturni dvorani Janeza Ferenca v Veržeju je potekala sklepna prireditev aktivnosti Plavček slavček, ki je del projekta »Plavčkova dežela«.

Kulturno društvo Slavko Osterc Veržej, je v sodelovanju z Zavodom Mali vüčejok Veržej uspešno izpeljalo koncert z naslovom »Ko so fantje proti vasi šli«. 

Sam dogodek je združil preko 50 ljubiteljev slovenske ljudske pesmi, kateri so obiskovalcem prireditve predstavili pesmi, ki so se nekoč prepevale ob vasovanju. Poleg domačinov Moške vokalne skupine in Vokalne skupine Leščeček, so zapele tudi Pevke ljudskih pesmi »Soside« iz Male Nedelje, Pevke ljudskih pesmi iz Vučje vasi in Vokalna skupina Banovci. 

Obujali so stare prigode vasovanja, spoznavali kako so se fantje združevali v fantovske skupnosti, kakšne kazni in preizkusi so čakali tiste, ki so vasovali v sosednji vasi in podobno.

"Po zbiranju gradiva o vasovanju na terenu in izvedbi izobraževalnega dogodka Plavček slavček, ki je potekalo v zimskih mesecih, smo s sobotnim koncertom tako uspešno zaokrožili projektno aktivnost in okrepili prijateljske vezi med starejšimi in mlajšimi izvajalci ter poustvarjalci ljudskih pesmi, ki delujejo na območju Prlekije," so zapisali organizatorji.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prlekus (nepreverjen)

Poleg dveh velikanov kot sta skladatelj Slavko Osterc ter filozof in zgodovinar dr. Fran Kovačič, so samo Verženci sposobni kulturno dvorano poimenovati po vaškem pavlihi in pol amaterskem violinistu. Grozljivo.

Občanka (nepreverjen)

Se strinjam. Baje, da v Veržeju niso vsi navdušeni nad poimenovanjem.
Res je, da je Janez veliko naredil na kulturnem področju, vendar je to storilo tudi dosti drugih, pa niso dobili dvorane le nekaj dni po smrti. Nekomu se je zelo mudilo.

Starejše novice