Je priključitev na javni vodovod in kanalizacijo obvezna?

V Pomurju je v polnem teku izgradnja vodovodov oziroma že priključevanje na javni vodovod na več območjih. Občane, ki so se do sedaj oskrbovali z vodo iz lastnih zajetij, na primer s studenci, zanima, ali so se dolžni priklopiti na javni vodovod. »To dolžnost nalaga Uredba vlade o oskrbi s pitno vodo. Uredba pravi, da če se stavba nahaja v območju javnega vodovoda, se mora priključiti nanj,« pojasnjuje Matevž Kmetec, pravni svetovalec iz Zavoda PIP.

Lastna oskrba dovoljena le do priključitve

Priključitev je obvezna tako za stanovanjske hiše kot večstanovanjske objekte, pri čemer mora biti zagotovljeno merjenje porabe pitne vode z obračunskim vodomerom oziroma z ločenimi obračunskimi vodomeri za večstanovanjske hiše. V primeru kmetijskega gospodarstva, kjer je poleg hiše še vsaj ena ali več gospodarskih stavb, ki predstavljajo zaokroženo celoto, pa se lahko zagotavlja odjem pitne vode na enem odjemnem mestu.

A, pozor. Če ste priključeni na javni vodovod, se z vodo iz studencev več ne smete oskrbovati. »Ista uredba namreč določa tudi prepoved lastne oskrbe s pitno vodo, če stavba leži znotraj območja javnega vodovoda. Lastna oskrba bo tako dovoljena le do priključitve, ki je v teku,« dodaja Kmetec.

Kako pa je z javno kanalizacijo?

Kjer je zgrajena javna kanalizacija, je priključitev na javno kanalizacijo obvezna. Stavbo je potrebno v roku 6 mesecev po prejemu obvestila z občine priključiti na javno kanalizacijo. Torej je z vidika priključitve podobno kot pri vodovodu , obstaja pa nekaj razlik: »Za priključitev na javno kanalizacijsko omrežje je potrebno soglasje upravljavca. Pred priključitvijo je treba plačati komunalni prispevek. Razlika je tudi v tem, da priključitev na kanalizacijo urejajo odloki na občinski ravni in ne uredba na državni ravni,« razloži Kmetec in doda:

»Če imamo stavbo, iz katere se je do zgraditve javne kanalizacije odvajala odpadna voda v greznico ali malo komunalno čistilno napravo, jo moramo po izgradnji priključiti na javno kanalizacijo.«

Občinske inšpekcije in sodne odločbe

In kaj se zgodi, če je po izgradnji ne priključimo na javno kanalizacijo? »Takšne zgodbe se običajno začnejo z odločbami občinskih inšpekcij in zaključijo s sodnimi odločbami, ki nas na koncu prisilijo v priključitev,« je jasen Kmetec. Podobno se nam lahko pripeti tudi pri vodovodnem omrežju.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jsjsjsjs (nepreverjen)

Ja seveda! Potem pa naj mi priklop placa obcina ali G. Kmetec... Kako naj si privoscim priklop na vodovod ce z meseca v mesec prelagam poloznice in komaj z zeno shajava!!!! Nevem zakaj bi moral na vodovod! Prvo kot prvi mi financno ne znese, drugic pa ze 30let uporabljamo vodo iz nasega vodnjaka in ne rabimo javnega!!!

0000

Jsjsjs......... ja tou je vsiljevanje ka do slöjžili samo tou njim je cilj .dobrovoljni mus .Mij nimamo plač takšij kak te gnjili Kmetec

In reply to by Jsjsjsjs (nepreverjen)

Mr. XXX (nepreverjen)

Polek toga pa sto de mi vrno 5000 jurjof ka san bil posteni pa si napravo lastno cistino napravo ker so se kreteni 10 lejt zgucavale ge pa kak de kanalizacija sla!?!

Gladiator.

Ge man pa drugi problem... Zaj imamo lastni studenec. De se pa v kratkon tudi prinas začo graditi tej pomurski vodovod. Problem je ka san alergičen na klor in po nekaj dnevni uporabi klorerane vode (umivanje pa pitje) se mi koža zača luščiti, peče me kak vrag, pa konec koncov tudi izgleda grdo. Tak ka ''super'' novica za mene.
No seveda, mo sigurno priklopljeni z posameznimi pipamami tudi na lastni vodovod. Te pa mi naj kar inšpekcija odkaple vse okoli kuče ka mi dokaže ka ka kršin zakon.

müjra (nepreverjen)

mate praf...biti prikloplene na javni vodovod pa kanalizacijo je slabo...bokše ka ma sakšen svoje kak pred 500 lejte.

nelogiš (nepreverjen)

pravijo ljudje smo država, država nas ubija, torej se ubijamo sami!? jok in stok na forumih nede rešo niti najmenšega problema, kvečjeme povzročo še kakšoga...mislin ka so naši ta-prednji tak daleč zabluzili, ka več nevejo rešiti problema (problem beri: kak do keša) z enostavnimi/pametnimi rešitvami, nego uvajajo nelogične zakone, samo če se se pokaže majhen delček profita v njih, četudi je čisto nelogičen in v praksi težko izvedljivi...de tomi kda konec? resno ta 2 miljonska Slovenija ne premore več enga poštenoga pa pametnoga človeka..ali jih pa, pa smo tak daleč, v bistvi SO tak daleč na slab glas pripelali politiko, ka več takšni neščejo biti del njej...žalostno!

resnicaboli (nepreverjen)

Vse lepo in prav, vendar naj se javno objavi kakšne so cene priklopa na vodovod in na kanalizacijo. Najbrž da številka ni mala. Kje naj vzamejo denar tisti (ni nas malo), ki komaj shajamo iz meseca v mesec? Kako rešiti ta problem? Najbrž, da imajo tisti, ki nas vodijo rešitve tudi za te probleme!?

müjra (nepreverjen)

ka zdaj resno zagovarjate ka neščete mete javnoga vodovoda pa kanalizacije? ve pa ge ste v srednjon veke?

drugi slovensk… (nepreverjen)

kako ste cudni ljudje kde pa boste dobili v sloveniji odgovore od prvih lopovov kdaj sem ze jas placal priklucitev na vodo pa tudi direktor prekmurskega vodovoda mi je obljubil da bo prisel na ogled komu lahko danes verjames ce vsi krado govori se da ni vec denarja za nadalno delo pokradli so tudi evropski denar vrasajte direktorja pomurskega vodovoda in se tam boste slisali laz

ydvdv (nepreverjen)

@gladiator

Kelko jih ges razmen, nema veze kero vodo pigeš :) lejko si recimo kupuvleš ustekleničeno... Ampak priklop pa položnico za sakši mesec pa moreš plačate :) Tu je fora, prisilni priklop, samo ka skaserajo! Isto je že oziroma de z odvajanjon meteorne vode :) Če boš deževnico "lovil" pa z njou zalejvo ograček, do te uni zmerili površino streje pa približno količino vode ka steče s streje pa ti zstavijo račun za meteorno vodo :D pa če si jo pujsto v kanalizacijo ali nej...

Jdkdjsjshsh (nepreverjen)

@müjra ... Dokler neman problemov z vodo oz. mi je ne primakuje iz mojega studenca ga ne rabim! Tisti, ki ga pa rabi ali hoce pa naj se priklopi! Nej pa ne zivimo v srednjon veke ampak nasi vladarji zivijo tam!!!!

müjra (nepreverjen)

hehe...pigeš vodo s studenca a hkrati zatrjuješ ka si nej iz srednjoga veka. fora. resno ste eni čista zgubile stik z realnostjo...že to je sramota ka so še gospodinjstva brez priklopa na vodovod pa kanalizacijo...sleherna civilizejrana družba ma to.

Jshshshss (nepreverjen)

Mater tij si pa ziher fejst pred nami hahahah... Ocitno mas neka od toga ka tak fejst zagovarjas to... Ne boj se kda mo zacuto potrebo ka mo pil klor se bom priklopo zaenkrat pa ne mislim metati pejneze za zadevo katera je nej potrebna.... Iden zdaj nazaj v lesnjaco kurit v sparat budalo mujrasko

0000

Vö stödenci je še stalno dosta boukša voda kak pa naprimer v Soboti to je 100 %

barbika - borut (nepreverjen)

barbika - borut , nan je predpisala ka morem srati pa scati v kanalizacijo , merne duše se poserjen na njega te ga pa ešče doj poščijen , ka te ne mo to več delal v kakšnon grmi ali pa pri drejvi
pa prijavite sovražni govor

roman people (nepreverjen)

ALI! da ta debeli SD šef pa isto težka nesojena SLS skoraj poslanka v EU parlementi začnola jokcati ka trbej VODO KAK JAVNO dobrino v USTAVO vpisati in jo VKRAJ zeti od grdij privatnickof te VSI leteli na referendum ge te se po prsaj kukli pa te kričali - rajši san žeden pa lačen, samo ka nede tak kak v germaniji, kamoli v ameriki, ge desni ekstremisti vodo privat majo. Zna se ka so tan vsi žedni in ka grdi privatnicke čarnin v vodo strup davlejo.
Voda more biti zato pod direktnof kontrolof države, za sakši liter vode pa trbej 6 laboratorijof, dva inšpektora, pa enoga na RRA muri meti zaposlenoga. Pa bar 30 novih zaposlitev rodbine na vodovodi d.o.o. še kcuj.
Ta ka je 5 kilo evrof v bistvi full fal za en priključek. Če pa voda doj z neba spadne pa se zbere v malo veči mlaki se nesmi nucati, ar je od komujraof nej požegnjana. Ge bi to prepovedo še mačkan pa vrablam pa kovranov piti. Trebej zaščiti stvarstvo od bože danosti pa skoz komujarsko pipico ludstvi davati.

divjejabolko

Folk bo nasrkal, ko bo vojno stanje ali kaj podobnega v Evropi. In to se zna že kmalu zgodit. Odklopili bodo javni vodovod in adijo.

Tisti, ki bodo takrat imeli lastni studenec oz. vodni vir, bodo preživeli.

puconci (nepreverjen)

Menej pa zanima, zakoj smo pred zakonon te nej vsi enaki? Priključnina na vodovod v občini Gornji Petrovci stane 300 eur, v občini Moravske Toplice 1000 eur in v naši občini Puconci 1790 eur?
Prosim, če mi kdo lejko svetuje kakšno pravno sredstvo, karkoli, da se te razlike izenačijo. Če zakon pravi, ka se moremo vsi priključiti, te naj bo cena enotna za vse občine....ne, pa da bi mogli pri nas plačati 1500 eur več, kot če bi živeli v Gornjih Petrovcih. Se upa kakšen odvetnik pro bono lotiti te zadeve? Mislim, da je problem vseslovenski.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice