Čeprav niso avtohtoni, šparglji v Pomurju dobro uspevajo, še večje pa je povpraševanje.

Šparglji oz. beluši so zelenjava, ki jo na svojih jedilnikih vse pogosteje uporabljamo. Beli, zeleni ali divji, izbira je na strani gurmanov, ki te zelene poganjke uporabijo tako pri juhah, kot dodatek prilogam, pogosti so v solatah, rižotah, predvsem na Primorskem pa jih pripravijo v omletah. Ravno iz Primorske pa so prišli domnevno prvi šparglji v Prekmurje, natančneje v Dolgo vas. 

Začetek špargljev v Pomurju pred 82-leti

Zgodba špargljev v Dolgi vasi se začne daljnega leta 1932, ko sta Ida in Izidor Radikon s preselitvijo iz Goriških brd s sabo v kovčkih prinesla tudi ljubezen do zelenjave - poleg špargljev v tistih časih tu manj znanih radiča in ohrovta. "V Lendavi je bila kar velika judovska skupnost, ki je poznala vse te vrste zelenjave, zato je tudi trg bil zagotovljen. Že na Primorskem so se ukvarjali s pridelavo špargljev ter ostale zelenjave in sadja, zato so svoja semena in sadike prinesli s seboj v Prekmurje,"  o noni in nonu pove njun ponosen vnuk Vlado. 

Od pionirjev do današnjih dni povpraševanje narašča

Da bi nadaljevali tradicijo pridelovanja špargljev v družini, se je vnuk Vlado z ženo Danico leta 1986 odločil zasaditi prvi večji nasad špargljev. Podnebje v Prekmurju je prav gotovo primerno za šparglje, prednost je dobra zemljo in dovolj sončnih dni, da šparglji uspešno rastejo. Kot nam je zaupal Vlado, so bili kupci v začetku presenečeni, da so se šparglji pojavili v Murski Soboti, večina obiskovalcev tržnice te zelenjave ni poznala, zato so se trudili o špargljih povedati čim več. "Bilo je pa nekaj starejših Sobočancev, ki so šparglje poznali in so bili veseli, da imajo možnost kupiti sveže šparglje, pridelane v Prekmurju."

Na travniku in brez škropiv

Radikonovi pridelujejo bele in zelene šparglje sorte Mary Washington, za katere pravijo, da je veliko okusnejša in kvalitetnejša od hibridnih sort. Nasad zelenih špargljev gojijo na hektar velikem travniku, zato ga ni potrebno z ničemer škropiti za zaščito proti boleznim, ker je špargljev grm odporen in vitalen. Zaenkrat gojijo manjše količine, čeprav je povpraševanja veliko, njihov trg namreč sega vse do Maribora. Bolj kot količini dajejo prednost kvaliteti. 

Kvaliteta, če šparglji zazvenijo

Ob beluših Radikonovi prodajajo tudi ostalo zelenjavo, sadje in namaze, vse pa je mogoče kupiti tako neposredno pri njih doma ali z dostavo po hitri pošti. S šparglji se pogosto srečujemo tudi v večjih prodajalnah, kjer je kakovost vprašljiva - Vlado Radikon tako svetuje, da moramo pri nakupu vedeti, kako izgleda svež špargelj. To pomeni, da ne sme biti ovenel, olesenel, izsušen. Slednje lahko preizkusimo tako, da drgnemo špargelj ob špargelj tako, da šparglji zazvenijo. 

Šparglji tudi s čokolado in jagodami

Paleta receptov s šparglji se širi z domišljijo kuharja, seveda pa nas je zanimalo, kako to zelenjavo najraje pripravijo Radikonovi: "Pri nas ni posebnega recepta, ker imamo radi šparglje na tisoč in en način," pove Vlado, ki vsem, željim inovativnih receptov, predlaga tanke zelene šparglje, preliti s čokolado. Eksplozija okusov nas bo pričakala tudi pri bovli s šparglji in jagodami. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

Zanimivo. Sem mislila, da je šparglje v Prekmurje prinesla Panvita.

Starejše novice