Ker vremenoslovci za konec tedna napovedujejo dež in snežne padavine do nižin, smo za vas pri pomurskih vulkanizerjih preverili ponudbo in cene ter cene policistov, ki vas čakajo ob neustrezni zimski opremi.

Vremenski obeti za prihodnje dni niso ugodni, saj vremenoslovci napovedujejo dež in sneg do nižin, prav tako se približuje zakonsko določen rok za uporabo zimske opreme, ki velja od 15. novembra do 15. marca, ne glede na vremenske razmere. Pri tem je dobro upoštevati nasvete strokovnjakov, ki priporočajo menjavo letnih pnevmatik z zimskimi že v zadnjih dneh oktobra, ko temperature običajno padejo pod  7°C, saj se vozilo z zimskimi pnevmatikami občutno prej ustavi tudi na mokrem cestišču, zato ni potrebno čakati, da zapade prvi sneg.

 Cene menjave pnevmatik od 20 - 40 evrov

Cene storitev menjave pnevmatik se pri nekaterih pomurskih vulkanizerjih gibljejo med 20 in 40 evrov, storitev pa zajema montažo/demontažo in centriranje gum. Na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da pred izbiro pnevmatik lastniki vozil preverijo rezultate primerjalnih testov, primerjajo cene pnevmatik na spletnih straneh in pri izbranih vulkanizerjih in že ob nakupu avtomobila pomislijo tudi na pnevmatike, saj so večje občutno dražje.

Primerjali smo cene naključno izbranih ponudnikov storitev demontaže/montaže in centriranja pnevmatik za do 15 palična kolesa z navadnimi platišči: 

Lastnost in kakovost zimskih pnevmatik

Za zimske pnevmatike so štejejo pnevmatike z oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S'', globina profila mora biti najmanj 3 mm. Za zimsko opremo se štejejo tudi poletne pnevmatike z globino kanalov najmanj 2 mm s snežnimi verigami. Uporaba različnih pnevmatik na posameznih kolesih je prepovedana. Strokovnjaki priporočajo uporabo pnevmatik, ki niso starejše od štirih let, saj se s časom izgubi tudi sposobnost optimalnega oprijema na cestišču. Kako pomembna je kakovostna pnevmatika na kolesih, dokazuje že dejstvo, da je to edini stik med avtomobilom in podlago, je poudaril Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Na mokrem asfaltu je razlika pri zaviranju med najboljšo in najslabšo pnevmatiko konkretnih 11 metrov, pri vzdolžnem splavanju (akvaplaning), pa se lahko z najboljšo pnevmatiko varno pejete čez lužo s 96 km/h, najslabša pa bo stik s tlemi izgubila že pri 76 km/h, je izpostavil Okorn.

Neustrezna zimska oprema terja kazen

Voznik, ki v zimskih razmerah nima na avtomobilu ustrezne zimske opreme, ga lahko policija kaznuje v skladu Zakonom o pravilih cestnega prometa z globo 120 evrov, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo 500 evrov. Pravne osebe bodo mogle seči v žep malce globje, saj se samostojni podjetnik posameznik za tak prekršek kaznuje z globo najmanj 1.200 evrov, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 5.000 evrov.  Če se boste konec tedna kljub vremenski napovedi odpravili na pot kam v višje ležeče kraje, poskrbite, da boste vozilo opremili z zimskimi pnevmatikami, v kolikor boste še uporabljali poletne pnevmatike, poskrbite za ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bobo76

Benkič- Vanča vas. Poceni in kvalitetno!!!

BB

Benkič je pravi naslov ;)

RobertH

AMZS

Anubis

Že 2 tedna menjajne.. Lokacija = dvorišče :)

george

Menjo fčeraj, tüdi na dvorišči :)

tuncika

Moj pajdaš PAJDO mi bo vse štiri gume menjal za ceno bureka. Kaj pa vi ?????????????????????????????????????????????????????????

Starejše novice