Najboljših šest na 22. pomurski salamiadi se bo udeležilo državnega tekmovanja.

Minuli konec tedna je z razglasitvijo rezultatov in posebno slovesnostjo v restavraciji hotela Radin v Radencih potekal zaključek 22. pomurske salamiade Radenci 2018. Ob podpori prijateljev in partnerjev je dogodek pripravilo Turistično društvo Radenci pod vodstvom Karmen Žibret Kavčič, Emila Šmida, Dejana Beriča in Franca Šadla. 

Vse skupaj se je začelo že sredi tedna, ko so v gostišču Erinox v Radencih zbirali vzorce, čez dva dni, v petek je v hotelu Izvir potekalo ocenjevanje, v soboto pa nato še posebna prireditev z razglasitvijo rezultatov, ki so se je ob tekmovalcih in njihovih svojcih udeležili tudi številni drugi obiskovalci. 

Ob brezplačni pokušini ocenjenih salam so se zabavali v družbi mlade harmonikarice Eve Tompe, humorista-pisatelja Marka Kočarja ter ansambla Horizont. 

Ocenili skoraj 60 vzorcev

Na 22. pomurski salamiadi je sicer sodelovalo 47 izdelovalcev domačih salam z 59 vzorci, med njimi je bilo 15 novih tekmovalcev, ki so nastopili prvič. Vse izdelke je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Vladka Hradil Barbarič, Zdenka Tompa, Ljubo Fekonja, Milko Lebarič, Igor Kustec in Milan Hari. Med ocenjevanjem je komisijo pozdravil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. 

Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – izgled, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji izgled. 

Člani komisije so imeli zahtevno delo, a so se morali odločiti za šest najboljših, točke pa so podelili prav vsem. 

Prvaki 22. pomurske salamiade so tako postali:
1. Edi Štanta Podgrad, Gornja Radgona, salama 44, ocena 53,6
2. Viktor Zemljič Boračeva, Radenci, salama 18, ocena 52,9
3. Milan Kolar Ravenska cesta, Beltinci, salama 4, ocena 52,6
4. Martina Kolar Panonska ulica, Odranci, salama 5, ocena 52,3
5. Marjan Kralj Ihova, Benedikt, salama 20, ocena 52,0
6. Vid Halec Grabonoški Vrh, Cerkvenjak, salama 6, ocena 51,5

Prvaki se bodo udeležili slovenskega finala salamiad, ki bo 12. maja v Leskovcu pri
krškem.

Sodelovala na vseh 22 salamiadah

Na vseh 22 pomurskih salamiadah je sicer bilo ocenjeno skupaj 1542 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 433 salamarjev. 

Vseh 22 salamiad sta se udeležila dva salamarja: letošnji zmagovalec Edi Štata iz Podgrada in Jože Hamler iz Gornjih Ivanjc.

Najuspešnejši salamarji pomurski salamiad, ki so se uvrščali na finalno prireditev pa so: Hamler Jože 11krat, Kralj Marjan 10 krat, Rožman Karl in Kolar Milan 7 krat, Hlupič Darko 5 krat.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek prvega predsednika države (Milan)?

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Kodila ? Ništa ?

Salama1 (nepreverjen)

Ka tej Jevšek resno nidre ne sfalij?! Pa tou nemreš vorvate, ka ma tou veze z Soboto, zdaj ste ga že prek mojre k nam stirale?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Moja klobasa je 22 cm bez glave in je ta boljša v Prekmurju i bližnoj okolini,,,A od malega milana je pa bolj ta kratki hrenovki podobna

Abazagić Velimir (nepreverjen)

Sanja svinja o kukuruz a kukuruz nema.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Si ti iz Tuzle ? Možda Brčko ?

In reply to by Abazagić Velimir (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Poglej nekaj komentarjev pod mojim vzdevkom in videl boš, da tsem kar naprej pijani. Če tega ne boš opazil, potem nima smisla dalje pisati. Človeku sem stopil na žulj in se mi hoče na takšen način maščevati. Kako nizko mora človek pasti, da lahko počne kaj takega ?

jdj (nepreverjen)

Hinavski Židan zapravil si TERAN, tace proč od salam.

Tujec 2 - pij… (nepreverjen)

Sem si gnes opet meria 22 cmm in nič več ,,ampak to je bez glave,,Najraši vem da mi ga meri kakšna učiteljica,,ali pa učitel , toti so najboljše za merjenje moga tiča,,Veste učitli tak lepo pogladijo moga tiča preden mi ga izmerijo

Starejše novice