Konec šolskega leta je pred vrati, mladi pa bodo počitnice izkoristili na različne načine. Počitnice seveda prinašajo različne zabave, srečanja in druge dogodke, ki pomenijo priložnost za pitje alkohola.

Zato so pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili nekaj dejstev in nasvetov za starše in druge odrasle glede spodbujanja mladih k nepitju alkohola.

Kot poudarjajo, je mladostništvo razvojno obdobje, v katerem se možgani intenzivno razvijajo. Še nedokončan razvoj sprednjega dela možganov pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive. 

"Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo. Zato priporočamo, naj otroci in mladostniki alkohola ne pijejo," piše na spletni strani NIJZ.

Mladostniki so bolj ranljivi

Ob tem so pripravili tudi ključna dejstva.

- mladostniki so bolj ranljivi za večino učinkov alkohola;
- prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola;
- navade staršev in drugih odraslih v zvezi s pitjem alkohola vplivajo na mladostnikov odnos do alkohola;
- odnos staršev in drugih odraslih do pitja alkohola mladostnika pomembno vpliva na njegovo odločitev za pitje alkohola;
- večina 15-letnikov je že poskusila alkohol, pri čemer jih večina alkohola ne pije redno (to je tedensko).

Kako pomagati mladostnikom in jih odvrniti od pitja alkohola?

Opravljene so bile številne študije, ki so proučevale ukrepe za spodbujanje nepitja alkohola med mladostniki. Pri tem so raziskovali, kako stališča odraslih do pitja alkohola mladostnika vplivajo na mladostnikovo odločitev za pitje.

Ugotovili so, da so najpozneje in najmanj alkohola pili mladostniki, katerih starši so imeli jasno stališče, da alkohol ni za mladostnike in so svojim otrokom postavili jasne meje, si ob tem vzeli čas za pogovor z mladostnikom in skupaj z njim načrtovali prosti čas. Prav tako so najmanj alkohola pili mladostniki, ki so imeli podporo svojih staršev. Ti so jim hkrati postavljali zahteve in jim bili v oporo, predvsem v kritičnih situacijah. 

Na drugi strani pa so prej in več alkohola uživali mladostniki, katerih starši so imeli stališče, da so mladostniki dovolj stari, da pijejo alkohol in da jim ta ne škoduje. Prav tako so več alkohola uživali mladostniki, ki so jim starši ponujali ali priskrbeli alkohol in se z njimi pogosto tudi opijali. Mladostnikom, ki so prej in večkrat posegli po alkoholu, so starši postavljali preveč prepovedi in se zanj praktično niso zanimali.

Pomemben je pogovor

NIJZ priporoča, da se starši o problematiki alkohola pogovarjajo z mladostniki. To naj počnejo skozi vse leto in ne samo ob kritičnih dogodkih, kot so razna praznovanja ali zaključek šolskega leta. 

"Pogovor naj bo odprt in iskren, vsi sodelujoči naj imajo možnost izraziti svoje mnenje in stališče do alkohola. Pomembno je, da se mladostnika ne obsoja in ne podcenjuje njegovega mnenja. Prav tako naj se mu ne žuga in predava, ampak je naj bodo odrasli zdrav vzgled. Mladostniku je treba pokazati zanimanje zanj ter skrb za njegovo zdravje in dobro počutje. Pomembno je, da so mu v kritičnih situacijah v oporo in da se lahko vedno obrne nanje," so še zapisali pri NIJZ.

Če se mladostniki ne želijo pogovarjati in starši opazijo, da imajo veliko vprašanj, naj se jih  spodbudi k pogovoru s kakšno drugo osebo ali napoti na spletni portal za mlade.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Kaj si je politika skuhala ,naj tudi politika poje,Ker itak vsi tako politike hvalite zato ste pa vsi tisti,ki tako politike hvalite,sami krivi da se vam otroci zapijajo z alkoholom.

sere keš (nepreverjen)

Po pivu babam sise rastejo
Moja soseda popije vsaki den dve tri piksne pira in ima sise ko ajmerje
druga soseda pa vsak den pije čaj pa ima namesto sisekov samo dve mali krastici
Zato je moje geslo
KATERA BABA NE PIJE PIRA
JE VELIKO TESLO

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Don korleone (nepreverjen)

Jaz sem začel piti pri 14ih ker je bila osnovna šola zelo stresna

Savudrijec (nepreverjen)

Jaz tudi..mijslen ka do tej starosti bi že propadno..se mi bliza abraham..sem pa fit..samo tak dale

In reply to by Don korleone (nepreverjen)

Savudrijec (nepreverjen)

Star sem dobrih 40..
Alkohol sem prenesel iz 1letnika srednje sole ko smo ga zaceli redno zgati..
Se pravi redno ga zgen ze skoraj 30let..
Enostavno se se itak pocutim fit in dobre kondicije..eni condrasi recimo 20-30lejt se nemrejo primerjati z menof..
Ker so sami bilij bole zascitniski..
Ges recimo znan ka smo ga srali od enoga sihta do drujgoga..ali na deli je trbelo biti normalen..
Ka pa dnejsnja mladijna..spijejo spricer pa mijslijo ka so v nebejsaj..

K13 (nepreverjen)

Mladijna si spijej spricer pa vcasih nasrka..
Tij stara baraba se pa samo nalejvle,vej ijnan kak v pekel tak ne prijdes..

In reply to by Savudrijec (nepreverjen)

Ka pa te (nepreverjen)

Nacionalni inštitut za nacionalno zdravje , še eden ali ena ustanova od mnogih , ki so , če rečem po Alan - Fordovsko bolj za istraživanje rude i gubljenje vremena , ne vidim nekega problema med mladostniki , mislim , da so enaki kot mladostniki v drugih državah , tak da ne vem zakaj non stop potenciranje nekih samo negativnih stvari in ustvarjanje kolektivne negativne psihoze.

realnpoo (nepreverjen)

ena izmed institucij, katera glede na prejeta sredstva mora nekaj pokazati.
Skratka za upravicenost porabe sredstev drek mejsajo:)
drugic do palik pisali, ka se jih prevec drogejra, tretjic pa do pravili ka premalo pigejo:)

In reply to by Ka pa te (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pomembno je tudi da država onemogoči polnjenje brezalkoholnih pijač v embalažo, ki je enaka alkoholni in s tem navaja otroke na pitje alkohola. Onemogoči tudi reklamiranje elektronskih cigaret kot zdrav nadomestek cigaretam.

Kl3m3n chiq (nepreverjen)

Ja najbole ka vse steklenice in pločevinke prepovemo??ste rejsan čudaki??če vam ne paše piti, te ne gnjavite nas keri radi spijemo dobro??

In reply to by . (nepreverjen)

Soll9 (nepreverjen)

Razlika je med spiti dobro in spiti prevec.

In reply to by Kl3m3n chiq (nepreverjen)

Janko M. (nepreverjen)

Kaj sploh pomeni "spiti preveč" ?

Če se hočem napiti potem 6 piv zagotovo ni preveč.
Medtem ko sta pri nosečnici že 2 pivi preveč.

Definitivno pa to ni neka imaginarna kvantiteta, katero mi bodo določili zafrustrirani birokrati na NIJZ, ki je sam sebi namen.

In reply to by Soll9 (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Oh, kaksne modrije so ugotovili na NIJZ. Vsako leto isto, zapravljanje denarja za velestrokovnjake.

Gol9 (nepreverjen)

Manj reklame za alkohol, pa bo manj pitja. Vinska kraljica in pivski kralj.

osemdeseta (nepreverjen)

Palik pun kufer bluzenja, moralizejranja pa nakladanja. Tak mo že pomali kak v Ameriki ge si na ulici niti nemreš v mejri pivo spiti, pa če spiješ 5 piv si že alkoholik in te sodišče pošle na zdravljenje. Jebemomast kak smo te mi gor zrasli ka smo sakši vikend na pune žurejrali negda pa še poulek kakšen joint vrezali? Od moje negdanje družbe s kero smo na pune žurali po cejle vikende pa spili hektolitre piva pa vina, smo vsi končali šoule, mamo familije, dobre službe ali svoje firme, nikomi nika ne falij..... gnesden pa bi samo neka prepovedovali, omejevali, obsojali pa ne ven kakšne cirkuse vse nej zganjali. Sterilno družbo bi radi napravili, kero bi meli prek raznih omejitev pa pametnih naprav in blesavih TV oddaj pod kontrolo ka slučajno nebi komi na pamet spadnolo ka bi se uprl tomi gnilomi sistemi keroga mamo in v keron nan korporacije in interesne združbe perejo možgane in iz nas delajo ovce kere je ležje voditi. Naj deca pijejo, naj žurajo, naj se majo fajn na pune, naj kadijo travo, naj se družijo osebno nej prejk socialnih omrežij.... naj živijo življenje!!! Vendar vse po pameti ka nede kakšnoga nesporazuma. :)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice