Nikakor se ne morem spomniti, kaj sem počel 7. junija 1992. Morda zato ne, ker sem bil star 16 let in me je politika zanimala le vsake toliko. Morda zato ne, ker Ivana Krambergerja nikoli nisem videl v živo, čeprav je menda večkrat nastopil na ljubljanskem Prešernovem trgu, kjer ga je poslušala množica ljudi. Pač pa se spominjam nečesa drugega, nečesa, kar je sledilo dogodku, zaradi katerega danes pišem tale tekst - namreč splošno razširjenega dvoma med ljudmi, ki so zaradi nezaupanja do starega in tudi do na novo nastajajočega sistema potihem verjeli, da je Ivana Krambergerja “pospravila” nekakšna paradržava. Ker jim je šel na živce, ker je konec konecev že leta 1990 dobil skoraj petino glasov na volitvah in ker bi leta 1992 zagotovo dobil še več. Skratka, ubili so ga, ker jim je bil nevaren.

Ko smo se v petek s kolegi odpravili v Jurovski dol, kjer je - takšna je pač uradna zgodovinska resnica - Peter Rotar z lovsko puško z razdalje okoli 65 metrov smrtno ranil Ivana Krambergerja, sem pričakoval, da bo na mestu zločina kakšen znak, obvestilo, ki bi obiskovalca opozorilo na tragičen dogodek pred četrt stoletja. Vendar ga ni. Še več: ničesar ni v tej vasici, kar bi nakazovalo na edini doslej izvedeni atentat na kakšnega politika v Sloveniji v zadnjih desetletjih. Podobna je zgodba s povojnimi grobišči, ki se odkrivajo šele zadnja leta, pa še to mučno in neskončno počasi. Kot da bi šlo za neko drugo, ne našo zgodovino. Kot da bi šlo za nekaj, s čemer nimamo ničesar in zato zavestno tlačimo v pozabo. 

Jurovski dol je torej prispodoba države, v kateri nikogar ne želimo obsojati zaradi zločina, ki ga ni mogoče zanikati. Peter Rotar za večino svojih sovaščanov ni kriv, torej ni morilec. Verjamejo, da je verjetno streljal nekdo drug, najraje bi videli, če bi bil iz Ljubljane. Kak “žabar”.To, da verjamejo, da je njihov sovaščan, ki je kot obsojeni morilec na Dobu preživel devet let, najverjetneje nedolžen, pa je pravzaprav logično. Bi imeli za soseda človeka, ki je nekoga ustrelil z lovsko puško samo zato, ker ga ni prenesel kot politika in javne osebnosti, pri čemer z njim ni imel nikoli nobenega osebnega stika ali konflikta? Ne bi imeli. Raje bi verjeli, da je bil obsojen zato, ker so nekoga pač morali obsoditi. Zato ker so Krambergerja v resnici ustrelili profesionalci. Država. SDV. Politično podzemlje.

V Jurovski dol sem prišel brez vnaprej pripravljenega mnenja. Vas je prijetna, okolica čudovita. Nad trgom, na katerem je bil ubit Ivan Kramberger, se rahlo dviguje vaška gostilna, kamor smo seveda sedli tudi prišleki. In ko smo sedeli na terasi in opazovali “teren”, sem se zavedel, da nas iz vsaj dveh omizij pozorno opazujejo in polglasno komentirajo. Domačini, kajpak. Vmes je mimo prišel še starejši možak, na katerega nisem bil pozoren, vendar me je kolegica kasneje opozorila, da je bil prav to Peter Rotar. Šel je mimo gostilne, pred katero je leta 1992 ustrelil kandidata za predsednika Slovenije, počasi je korakal proti domu. Njegova hiša se namreč zlagoma dviguje nad trgom in razdalja med njegovim oknom (eno je zdaj zazidano) in mestom, na katerem je stal Kramberger, naj bi znašala nekaj več kot 60 metrov. Ko smo torej sedeli na terasi gostilne Špindler in se pogovarjali, kako bi Američani iz tega naredili zgodbo in turistično atrakcijo, sem se v nekem trenutku zavedel, da sem s hrbtom obrnjen proti taisti Rotarjevi hiši, iz katere naj bi po uradni verziji policije 7. junija malo pred sedmo uro zvečer priletel strel v prsi Ivana Krambergerja. In da je obsojeni storilec prav zdaj verjetno nekje v hiši in nima pojma, da na terasi gostilne dobrih šestdeset metrov od njegovega okna sedijo štirje novinarji iz Ljubljane in Murske Sobote, ki se pogovarjajo o njem, njegovi grožnji, da bo razstrelil spomenik Ivanu Krambergerju, če si ga bo občina drznila postaviti, in ki jih vse zanima, ali so mu tisto lovsko puško, iz katere naj bi 7. junija 1992 ustrelil predsedniškega kandidata, vrnili in jo ima še vedno nekje pri sebi.

Toda Rotar nas ni mogel slišati. Če bi poslušal naš pogovor v celoti, bi morda ponovno streljal. Obsojeni morilec Ivana Krambergerja, ki danes grozi, da bo vrgel v zrak spomenik, če ga bodo postavili sredi Jurovskega dola, pač ne kaže niti najmanjšega znaka obžalovanja svojega dejanja. V tej točki pa se teorije zarote podrejo; res je, da je bila kriminalistična preiskava junija 1992 površna, amaterska in iz današnje perspektive tudi nezadovoljivo izvedena, res je tudi, da je bil sodni proces sumljivo hiter in učinkovit (Rotarja je v bistvu pokopalo priznanje in neupoštevanje argumentov ter predlogov obrambe), res je tudi, da bi Krambergerjeva smrt marsikatere skrbi rešila staro komunistično politično elito, vendar je po drugi strani res tudi to, da Rotar nikoli po obsodbi ni bil zmožen pojasniti svoje plati zgodbe, izkazati obžalovanja ali kakršne koli druge oblike kesanja. Njegova krivda pa se po mojem mnenju nezavedno izkazuje tudi z agresivnim nasprotovanjem spominskemu obeležju, kar pomeni, da se zaveda, da ne bo prenesel dnevnega pogleda na svojo žrtev. V tej točki pa se kaže tudi neverjetna podobnost med Jurovskim dolom, kjer že četrt stoletja skrbno prikrivajo kraj zločina, pri čemer obsojeni zločinec stanuje streljaj - dobesedno - stran, ter državo, kjer se prav tako ne želi urediti oziroma pietetno označiti krajev, kjer so se nekoč dogajali neki drugi, kolektivno izvedeni zločini.

Zaradi teh občutkov, ki sem jih dobil v Jurovskem dolu in ki so me spomnili na podobno kolektivno zanikanje nekega drugega zločina, sem danes prepričan, da je 7. junija 1992 Peter Rotar v resnici streljal na Ivana Krambergerja in ga po nekem čudnem spletu naključij tudi zadel in ubil. Morda je vsaj v tem primeru zgodovina precej manj kompleksna ali celo zarotniška, kot bi si človek včasih želel. Vsekakor pa si lokalna oblast, pod katero sodi Jurovski dol, zasluži pritisk javnosti, da končno postavi obeležje žrtvi, ne pa da se iz strahu ali nelagodja uklanja pred grožnjami morilca.

Dejan Steinbuch, glavni urednik Tatrenutek.si

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rrrr (nepreverjen)

Naj pitajo Bavčara,on sigurno zna.

THERESA WILLIAMS (nepreverjen)

Pozdravljeni, sem Theresa Williams Potem ko so v odnosu z Anderson več let, se je razšla z mano, sem naredil vse, kar je možno, da ga pripelje nazaj, vendar je bilo vse zaman, sem ga želela nazaj toliko zaradi ljubezni imam za njega, ga prosil sem z vsem, sem se obljub, a je odklonil. Razložil sem moj problem, da moj prijatelj in je predlagal, da naj se raje obrnite na urok Caster, ki bi lahko pomagali me začara, da ga pripelje nazaj, vendar sem tip, ki ni nikoli verjel v urok, nisem imel druge izbire, kot da ga skušam poslali urok kolesa, in on mi je povedal, ni bilo nobenega problema, da bo vse v redu, preden tri dni, da bo moj bivši vrnil k meni pred tri dni, je odda urok in presenetljivo v drugi dan, to je približno 4 ure. Moj bivši me je poklical, sem bil tako presenečen, da je odgovoril na klic in vse, kar je rekel, je bilo, da je žal za vse, kar se je zgodilo, da se je želel vrniti k njemu, da me ljubi toliko. Bila sem tako srečna in šel k njemu, da je bilo, kako smo začeli živeti skupaj srečno znova. Od takrat sem na obljubo, da kdo vem, da imate težave odnos, bi bilo v pomoč, da te osebe, ki mu sklicuje na edini pravi in ​​močan urok kolesa, ki so mi pomagali pri moji težavi. e-pošta: [email protected] ga lahko po e-pošti, če boste potrebovali njegovo pomoč v vašem odnosu ali kateri koli drugi zadevi.

1) Ljubezen uroki
2) izgubljeni ljubezni Uroke
3) Ločitev Uroke
4) Marriage Uroke
5) vezavo črkovanja.
6) razpadu Uroke
7) Preženite preteklo Lover
8.) Želite, da je treba spodbujati v pisarni / Loterija urok
9) želijo zadovoljiti vaš ljubimec
Stopite v stik z veliko človeku, če imate kakršne koli težave za trajno rešitev
skozi [email protected]

In reply to by rrrr (nepreverjen)

pisanje po navodilu (nepreverjen)

Dejan Dejan, do sedaj sem te imel za nadebudnega in raziskovalnega. Zdaj pa vidim, da si enak kot 571 novinarjev. Po čigavem diktatu pišeš - če tudi ti verjameš, da je kot klada pijan lovec ustrelil dobrega človeka iz Negove si pa res naiven. Vprašaj se samo, komu je Ivekova smrt najbolj koristila - komu v tisti predsedniški kampanji? Komu je po tvojem šla večina Ivekov glasov. In tega preganja bojazen, da bo nekoč dokazano kdo je v resnici stal v ozadju Ivekove smrti, zato morajo novinarčki non stop ponavljati (vedno ko kdo kaj posumi), da je Iverka ustrelil domačin - pijan lovec. Ti ne izbirajo sredstev za dosego svojih ciljev. Dejan edino kar si res pravilno ugotovil je, da je neka paralela z množičnimi grobišči, ki jih tudi še vedno tajijo - pa je tudi to naša zgodovina (žal slaba in težka a je naša in prej ali slej bomo morali priznati, da se ljudi ubijali brez sodišč (tudi otroke in žene) - prej ne bo sprave med Slovenci. Ja Dejan, ko boš naslednjič pisal o Iveku se malo bolj študiozno loti teme in obdelaj več zornih kotov. Recimo - kdo je bil takrat šef policije in kako je lahko že v 20 minutah bil na lokaciji Jurovskega dola - je kakšna paralela s tem, da takratni šef policije (Bavčar) nikoli ne bo šel v zapor zaradi svojih malverzacij v Istrabenzu (ker preveč ve - in se mali plavi preveč boji, da bo kaj izblebetal)....pa še drugi indici, ki govorijo, da je to bil organiziran uboj so. Recimo a so raziskali kako je možno, da so bili vsi mejni prehodi blokirani, samo eden ne-in tam so domačini videli avto, ki je prečkal mejo-zelo hitro po uboju Iveka. Samo malo več poguma Dejan Steinbuch in ostali novinarji (iz LJ in MS-tisti, ki ste o tem debatirali v Jurovskem dolu).

Vipko
Truplo

Od tam, kjer bi se naj streljalo (hiša obsojenega) se naj govorniškega odra ne bi videlo. Ker pa je bil lovec ekstra strelec, še posebej, ko je bil mrtvo pijan, je vedel streljati tudi okoli vogala. Tako, da ni dvomov, da je bil on, he, he!

In reply to by pisanje po navodilu (nepreverjen)

kanžor

Umor sta naročila košarkaš Bavčar in Murgeljski škrat ,ker je pokojni govoril resnico in bali so se da bi nastal državni udar, ker je Kramberger bil trn v peti in morali so ga utišati .

black panter

dobro je Kramberger gučo,ne volite komunistov,ovčice so pa točno tou napravile,pa za osebnost pomurja kelko lejt zaporedoma so glasovali na murskon vali,za kučana ,za kučana,babe po ponavlale kak papige ena za drugof,što ga je pa dal streliti se pa zna,tista pijandura ga je sigurno nej.

umberto (nepreverjen)

Pa ne Dejan še ti? Članek na nivoju slabega bloga ali gostilniške debate. Ups, saj je res posledica gostilniške debate...
Vse, kar ste raziskovalnega naredili za ta članek, je, da ste spili rundo ali dve v Jurovskem dolu in sedaj ste lahko prepričani, da je Rotar kriv?

Ker "ne kaže niti najmanjšega znaka obžalovanja svojega dejanja"? Mogoče pa zato, ker ga niti ni storil?

Ker noče Krambergerjevega kipa, streljaj od svojega doma?
In "logičen" vzrok tega je po vaše seveda, ker ne bi prenesel pogleda na svojo žrtev? Mogoče ste pa kakšno rundo preveč spili in nimate te sposobnosti, kot jo je imel Rotar, ki je bil pri 2,5 promilih "samo lahko do zmerno pijan"?

Raje bi malo raziskali malomarno preiskavo, hitro sojenje, se pogovorili s pristojnimi ljudmi,...

Rafael (nepreverjen)

Mogoče pa KUČAN kaj ve

Starejše novice