V kolikor ste se zadnje dni sprehajali ob reki Muri ste lahko naleteli na nevsakdanje prizore. Številna drevesa so bila namreč podrta, a ne s pomočjo vetra ali človeških rok. Za podrta drevesa so "zaslužni" bobri.

Morda ste nad tem nekoliko presenečeni, saj so bobri, oziroma v našem primeru evropski bobri, na naših tleh v 18. in 19. stoletju že povsem izumrli. Za izumrlega je bober veljal praktično poldrugo stoletje, v Sloveniji pa so ga ponovno opazili konec leta 1998.

Za to, da se je bober ponovno pojavil tudi v Sloveniji so zaslužni naši južni sosedje, kjer so jih leta 1996 znova naselili v reko Lonjo pri Ivanič Gradu. Od tam so se bobri začeli širiti po Hrvaški in tudi po Sloveniji, na naših tleh pa so prva podrta in objedena drevesa opazili na sotočju Krke in Radulje na Dolenjskem.

Bober pomeni, da so vode bolj čiste

Delovanje bobrov na obrežjih reke Mure in reke Ščavnice je v oko padlo tudi županu občine Razkrižje Stanku Ivanušiču. Ta nam je potrdil, da je delovanje bobrov opazno tudi na njihovem območju.

"Res je, bobri so se pojavili, videti je njihovo delovanje, proti kateremu pa ne moremo ukrepati. Dejstvo je, da je bober lepa žival in da je oznanjevalec bolj čistih voda," pravi Ivanušič, ki dodaja, da za zdaj niti ni bilo iniciativ po tem, da bi proti bobrom ukrepali na takšen ali drugačen način.

Škoda, ki  so jo povzročili bobri je vidna predvsem v podrtih drevesih, katere debelina je bila med desetimi in tridesetimi centimetri. Na Zavodu za gozdove Republike Slovenije in Lovski zvezi Slovenije so potrdili, da je prijavljenih škod za zdaj malo.

Toda kljub temu to ne pomeni, da se odgovorni upravljanja populacije ne bi lotili zavzeto in aktivno. Lovci so namreč prepričani, da je regulacija populacije samo še vprašanje časa. Najbolj učinkovito omejevanje škode je sicer takšno, da se ohrani od pet do petnajst metrov dolg vegetacijskih pas na brežinah, kar je tudi določeno z zakonom o vodah.

Več koristi kot škode

Pri regulaciji populacije bobrov pa gre opozoriti tudi na to, da je škoda, ki jo povzroča bober majhna v primerjavi s koristjo, ki jih ima za ekosistem. Poleg tega, da je ne glede na vse očitno dober drvar, je tudi dober vodar. Bobri namreč iz podrtega drevja gradijo jezove, da uravnavajo in poplavljajo območja bobrišča in si s tem zagotovijo stalen vodostaj in varnost.

Na tak način bobri ustvarijo habitat, ki je ugoden tudi za druge živalske vrste, saj se na teh območjih zadržuje tudi veliko vrst rac in drugih ptic, rib, dvoživk in nevretenčarjev. Poleg tega pa tudi ugodno vpliva na prisotnost vidre.

Kot zanimivost dodajmo, da so za posest nad lovišči bobrov v preteklosti izbruhnile celo vojne. Ena najbolj znanih je bila vojna med Francozi in Indijanci, bolj znana tudi kot desetletna vojna.

S spleta

Komentarji (34)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mojamoja (nepreverjen)

Bodo a bobri zajezili reko Muro???

adadada (nepreverjen)

Ja lovci že časi pauleg, oni bi že strejlali. V rit si vteknite tau puško te pa te strejlite, te vidli kak paše.

A79 (nepreverjen)

Jaz ne bi mogel ustreliti žival ampak delo lovcev je pač treba razumeti saj če ne bi bilo njih, ne bi bilo ravnovesja med živalmi v naravi.

In reply to by adadada (nepreverjen)

malo morgen (nepreverjen)

pa ja ne misliš da lovci delajo ravnovesje. Narava sama dela ravnovesje - človek (lovec pa samo smeta in ubija živali)!

In reply to by A79 (nepreverjen)

hipster (nepreverjen)

Živiš v bloki, v naročji Apple, na buči lasej v figo in furaš veganstvo?
Pitaj lidi na Goričkon, Kočevskon, okoli Pivke, na Blokaj, Vremščici, itd. kakšo bi bilo življenje brez lovcov. Če se znaš oglašati kak divjad ali zver, pa pitaj živali po šumi kak preživijo kda je snežna odeja prisotna več kak mejsec, dva, tri..?

In reply to by malo morgen (nepreverjen)

PREkomure (nepreverjen)

najbokše mi je da nešče pove hja ka nan srne uničujejo pridelke jebemomajku saj pa mi smo na njihovon ozemlje njive naredele sami smo si krivi če nan gozdna žival kaj uniči na njivi

In reply to by adadada (nepreverjen)

bober2 (nepreverjen)

bobri delajo mesto za hidroelektrarno

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakaj vlačite vsepovsod tega Ivanušiča. Pa Bobri živijo tudi v Muri pri Bakovcaj, pa celo na Ledavi med Soboto in Rakičanom.

Ivanušek (nepreverjen)

Kak ti tou znaš?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Slike kažejo kako lastniki teh gozdov ne skrbijo za svoje gozdove in kako kršijo zakon ( Zakon o vodah - vegetacijski pas ).

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In takšni so proti HE. Vse povedano.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Minusarji - RESNICA BOLI ! Samo poglejte si, kakšen neočiščen gozd imate ! Drevesa pri reki ! Kršite zakon o vodah ! Kaj ne rabite lesa, da bi to posekali in spoštovali zakon ?

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tujec pijani, če ne bi bilo teh dreves oziroma njihovih korenin, bi Mura to zemljo že zdavnaj odnesla.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

bik na kubik (nepreverjen)

tou tak zgleda kak če bi pijana mladijna s sekiro mejla žurko.....z razliko bi oni kazni doubili - bobri pač nič.

fajn je biti bober (nepreverjen)

morda pa so bili bobri pijani ?!

In reply to by bik na kubik (nepreverjen)

sama vuha so me (nepreverjen)

samo na elektr.droge se naj ne spravijo.
bo kaka vas ostala bez elektrike...

fajn je biti bober (nepreverjen)

ob hodoškem jezeru so tudi.
podobno ogrizena drevesa

krobikar1

Tou so znankar avstrijci bobre s svojimi elektrarnami natirali v Slovenijo,...Betona pač nemrejo glodati, bi pravli naši kvazi eko strokovnjaki, ki plujejo in modrujejo,...!

Vajz (nepreverjen)

Ajde ne motaj. Rajši si posvejt vužgi.

In reply to by krobikar1

Zimzeleni (nepreverjen)

Bober ni divjad za odstrel, je zaščiten. V sloveniji so ga hoteli naseliti pred leti, vendar se je sam naselil iz Hrvaške. Dela res veliko škode, vendar to je narava. Komentatorji pišete, da je tudi na Hodošu. Res je, tudi v Ledavi v Ropoči ima dva brloga, opazi se pa celo v Sv. Juriju in Rogašovcih v Ledavi, kakor tudi vidra. Pustimo narvi prosto pot.

potujouči (nepreverjen)

Bobre, nej pa hidroelektrarne. Saki bober je čednejši od našoga najbole pametnoga (in pohlepnoga) politika.

Karantan (nepreverjen)

Bobri so se naselili tudi ob gramoznih jamah, kjer tudi pridno rušijo tudi najdebelejša drevesa. Postali so prav moteči, verjetno jih je preveč. Ko ne bo več nobenega stoječega drevesa se bodo potem verjetno sami odselili naprej v svoje nove pohode, ta čas pa bo treba pač potrpeti.

fajn je biti bober (nepreverjen)

Bober si nazaj jemlje ozemlje, ki si ga je prisvojil človek!
Bober je namreč izjemen drvar. Podiranje dreves je njegova velika specialnost – tako velika, da je ponekod že postal prava nadloga –, ki pa se je loteva pretežno ponoči. Njegov »šiht« traja od večera do kak­šnih šestih zjutraj, ko se utrujeni gozdar zavleče nazaj v svoj brlogec.
Bober pa ni le dober gozdar, temveč tudi dober vodar, ki iz podrtega drevja gradi jezove, in sicer zato, da uravnava in poplavi območje bobrišča ter si tako zagotovi stalen vodostaj in varnost.

Replika (nepreverjen)

Ka je štere od teh bobrov Justin?

krobikar1

Zelo dobro napijsano "fajn je biti bober", maš moj DA! Stari lidgej so že negda znali böjrati Möjro, uravnavati vodostaj, s ten so skrbeli za podtalnico pa za varnost,...Te so živeli z Möjro, pa so jo poznali do obijsti, brez velki šol. Gnes nan pa pamet solijo takši ka so vodej še v žijvo nej vidli, pa delajo nekše "drče", pa ne ven ka še,...! Möjro so dobro (s)poznali tudi ruski vojaki med vojno,...to je znal dedek povedati. Telko!

hipster (nepreverjen)

Živiš v bloki, v naročji Apple, na buči lasej v figo in furaš veganstvo?
Pitaj lidi na Goričkon, Kočevskon, okoli Pivke, na Blokaj, Vremščici, itd. kakšo bi bilo življenje brez lovcov. Če se znaš oglašati kak divjad ali zver, pa pitaj živali po šumi kak preživijo kda je snežna odeja prisotna več kak mejsec, dva, tri..?

ribič... (nepreverjen)

ivanušič tij si to leto prvič z hiše stopo.. to v dokležovje na polotoke slikano se zahajan rijbet že dobrih 20 let in kak dugo pomnin so skaus tu bobri drejve poderale, včasek več včasek menje odvisno kelko pojđe nucajo.. nika nauvoga...

Šandor (nepreverjen)

Nemaš prav.......pogledni kak tok reke teče....na polotoki nemre nikak biti.......
Sicer pa je pas par metrov v lasti ministrstva za okolje ,njin se pa tak jebe kakšno majo.

In reply to by ribič... (nepreverjen)

miro 1 (nepreverjen)

če je to delo bobrov sam jaz rimski papež

ribič... (nepreverjen)

ja koga pa motorke ? lidge bože bobre tude morejo živete pustite jih namere! pa spi**** s tejmi elektrarnami.. kak da bi kaj mele stoga, samo onesnaženje

In reply to by miro 1 (nepreverjen)

PREkomure (nepreverjen)

sto je pa te glodo ? XD se vide ka je dreva poglodana dvomin ka je kakše človik grizo to

In reply to by miro 1 (nepreverjen)

prekmurec1 (nepreverjen)

Nasprotniki elektrarn, sekire v roke pa pospravit podrta drevesa za bobri. Saj vi itak zagovarjate ohranjeno naravo ob Muri (seveda za svoje privatne interese). Tako in še mnogo grozljivejše bo izgledala okolica Mure, če bomo poslušali vas. Čimprej je potrebno izgraditi elektrarne na Muri in ne samo eno!!!

ghbe476 (nepreverjen)

@prekmurec1
Ti se zgleda šališ ali pa se ti sploh ne sanja kakšna bo HE na Muri.
Če bi se ti sanjalo bi bil rajši tiho in ne bi takšne nonsense pisal.
Verjetno Muro vidiš samo ko se preko kakega mosta pelješ, pa še takrat verjetno raje mižiš.

partizano (nepreverjen)

v naša občina smo dali bobrom zadnji opomin pred izključitvijo
Vam povem da so bobri upoštevali pravila in od sedaj naprej glodajo samo stare deska na partizanskom britufi

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice