Bralke in bralci našega medija so nas opozorili na spremembe v Puconskem potoku, v katerem je na določenih mestih opaziti precej kalne vode.

Dandanes je vse večji problem umetno onesnaževanje voda. Glavna težava nastane, ko bakterije in plesni, ki so v vodi, določenih snovi ne uspejo razkrojiti. Med takšne med drugim spadajo težke kovine  in različne raztopine anorganskih snovi, kisline in še kaj bi se našlo. Če je kaj od naštetega krivo za onesnaženje Puconskega potoka, za zdaj še ni jasno. 

Zato smo se odpravili na teren in preverili, kaj se dogaja v Puconskem potoku. Kot je bilo razvidno, na določenih predelih teče bolj kalna voda. Glede na to, da so bralke in bralci razlog za to med drugim pripisovali delovanju javnega podjetja CEROP, katerega površine naj bi bile zgrajene nad izvirom potoka, smo zadevo preverili pri pristojnih v podjetju.

"V okviru Regijskega centra za ravnanje z odpadki izvajamo vse aktivnosti na način, ki je predpisan v okoljevarstvenem dovoljenju, kar pomeni, da izvajamo vse meritve, ki so predpisane in z njimi sproti obveščamo javnost preko predstavnikov komisije za spremljanje dejavnosti na odlagališču Puconci, ki deluje kot organ v sestavi  Občine Puconci in v kateri so člani Občinskega sveta Občine Puconci, predsednika KS Puconci in KS Vaneča in drugi posamezniki iz teh dveh naselij," so nam sporočili iz podjetja.
 

Izvajajo mesečne meritve

Zaskrbljene bralke in bralci ne želijo nikomur škoditi, a želijo, da se zadeve uredijo tako kot je treba. Na CEROP-u pravijo, da na tem mestu, se pravi v Puconskem potoku, izvajajo mesečne meritve.

"V ta potok odvajamo očiščene odpadne vode. Meritve se na potoku izvedejo pred in za našim izpustom". 

Izsledki poročil ob tem pričajo o tem, da odstopanj naj ne bi bilo. Kot je sicer razvidno iz slik, se na nekaterih območjih voda "peni", prav tako pa je potok drugačne barve.

"Pri primerjavi prejetih poročil, ki v terenskem delu obsegajo tudi senzorične lastnosti vode med katere sodi barva, vidne odplake in drugo, med primerjavo dolvodnega in gorvodnega merilnega mesta ni opaziti odstopanj". 
 

Puconski potok višje proti izviru
Puconski potok višje proti izviru

Ni čezmernega obremenjevanja

Namigovanja, da s svojim početjem onesnažujejo vodo, zavračajo. Pravijo, da se na osnovi opravljenih meritev rezultati vrednotijo še v letnem poročilu iz katerega naj bi prav tako izhajalo, da na Puconskem potoku ni bilo čezmernega obremenjevanja.

"Glede na navedeno CEROP ne onesnažuje puconskega potoka. Sicer pa načrtujemo v letu 2018 in 2019 izvedbo kanalizacijskega voda do ČN MOMS s čemer bo omogočeno tudi v času večjih količin padavin, ki padejo, v kratkem izvajati vse postopke kot jih predvideva okoljevarstveno dovoljenje".

Kot so nas še opozorili domačini, naj bi se v okolici potoka širil tudi neprijeten vonj. Tega smo ob obisku zaznali tudi sami. Na samem kraju so nam krajani sicer povedali, da so najprej mislili, da nekdo iz tamkajšnje kmetije v potok spušča gnojnico. Toda te domneve so hitro ovrgli, saj je kalno vodo moč opaziti višje, torej tam, kjer je njen izvir.

Za zdaj torej še vedno ostaja neznanka kdo ali kaj je krivo za onesnaženje Puconskega potoka.

Puconski potok na mestu, kjer ni onesnažen
Puconski potok na mestu, kjer ni onesnažen

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Onesnaženost (nepreverjen)

Večkrat v potok kmetje iz cistern izlijejo gnojnico in druge odpadke. Povprašajte tudi na Kemi.

heh... (nepreverjen)

seveda meritve opravijo pred tem ko kaj izpustijo v vodo.. to delajo vse firme, ki imajo lastno kontrolo izpusta vode ...

Zavedni (nepreverjen)

Pogledat strugo ored in po iztoku.
Vzet zemljo iz brežine pred in po pa se lepo vidi - in ne bodo solili pamet - tisti, ki živijo na naših trudih.

Enega siromaka vrit pihajo- parazitska banda pa ned seboj zakrivajo ....

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Ne motaj. Sem na svoje oči videl veliko kmetov, ki so iz cistern v potok izlivali velike svinjarije. Ne v ta potok temveč v enega drugega, kar ne pomeni, da se v tem potoku to ne dogaja.

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

tič (nepreverjen)
Soin (nepreverjen)

Desni komunist napisi z imenom in priimkom koga si vido, ce ne te prijavim pristojnim institucijam da siris lazi

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Ti samo prijavi, če se boš bolje počutil. Posledice pa sebi pripiši.

In reply to by Soin (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

V letno poročilo si napišejo, da je voda neoporečna in to naj bi bila verodostojna informacija? Dokler okoljska kriminaliteta ne bo kazniva, bo tako - žal se večina ljudi ne zaveda, da s takšnimi dejanji ali ignoranco škodujejo sami sebi, če jim že narava ne pomeni nič. Tudi kmetje delajo marsikaj, ker imajo miselnost z 18. stoletja. Sokrivi so tudi ljudje, ki kaj vedo in ne storijo nič. Nekoč nas bo vse to krepko udarilo po glavi, potem bo prepozno.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

jebeš vodo jaz pijem špricer

Vino prekmursko (nepreverjen)

JAZ PA ČISTO VINO BREZ VODE.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

lglg (nepreverjen)

desni komunist za imena te prosijo ne obračaj teme,ZATO SMATRAMO DA LAŽEŠ

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Pomlad je tu, vreme je prelepo, pojdi v naravo, malo na podeželje. Boš na lastne oči videl kaj nekateri kmetje ( ne vsi ! ) delajo. Glava te bo bolela, ko boš videl. In, ko boš to gledal, boš do kmeta stopil in ga prisilil, da ti osebno pokaže ? Še na televiziji večkrat vidiš kaj delajo nekateri kmetje. NE SE SPRENEVEDAT. Zakaj poginjajo čebele in druge živali ?

In reply to by lglg (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Predlagam vladi ki je v zadnjih vzdihljajih, da vsem državljanom kupi gasilske kape,,, vsi volilci jo bi volili

Jo (nepreverjen)

Bravo ,rodila se miš. ITe za praznike ali pa zvečer k reki Muri pa te te videli kaj je onesnaženost

- (nepreverjen)

potoki so nej kanalizacija, ampak del ekoistema! ednin očitno tou nej jasno.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice