Pred osmimi leti smo že poročali o prenovi mestne tržnice v Murski Soboti. Takrat naj bi se prekrila celotna streha, ta pa bi dobila nosilno konstrukcijo za fotonapetostno elektrarno, vendar do tega ni prišlo.

Pripravljajo projekt prenove preko javnega natečaja

Na Mestni občini Murska Sobota so nam pojasnili, da tržnica spada v območje mestnega središča, za katero pripravljajo projekt prenove preko javnega natečaja. Predmet natečaja je bilo celovito urbanistično arhitekturno in krajinsko urejanje odprtih javnih površin mestnega središča Murske Sobote od Trga zmage na severu, Slovenske ulice na vzhodu, Slomškove ulice na jugu in Kocljeve ulice na zahodu.

»Prenova mestnega središča je naložba, ki izhaja iz Trajnostne urbane strategije in pomembno prispeva k oživitvi mestnega središča. Predvideno je, da bo operacija oziroma projekt prenove mestnega središča, sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru mehanizma Celostnih teritorialnih naložb,« pojasnjuje Angelca Dokl Mir vodja oddelka za okolje in prostor.

Natečaj ni zaključen, razpisi niso objavljeni

Vendar javni natečaj še ni popolnoma zaključen in tudi prijav na evropske razpise občina še ni podala, saj ti še niso bili objavljeni. Zaradi tega ne morejo še natančno navesti, katere projekte bodo izvajali in kakšni bodo finančni vložki. 

»Smo pa projekt prenove mestnega središča zastavili tako, da želimo izvesti predvsem obnovo odprtih površin Trga zmage ter južnega dela Slovenske ulice. V skladu z natečajno rešitvijo pa se bodo predvidele tudi posamezne ureditve glede na potrebno višino vloženih sredstev še za območje v osrednjem delu mestnega središča ob mestni tržnici,« dodaja vodja oddelka za okolje in prostor.

Čez dve leti bodo začeli z obnovo

Glede na višino razpoložljivih in potrebnih sredstev na občini predvidevajo, da naj bi leta 2019 začeli z obnovo mestne tržnice. Priznavajo tudi, da je objekt tržnice potreben prenove in dodajajo, da bodo vložili napore, da se najnujnejše obnovi.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Objekt je potrebno preurediti tako, da to ne bo več stavba kjer "najbolj vleče". Seveda mislim na neznosni prepih v vseh letnih časih, ki morda prav pride le v najbolj vročem delu leta, v preostalih mesecih pa je neprijeten. Da ne omenjam v kakšnih razmerah morajo delati prodajalci!? Predlagam, da razmislite o sledečih ukrepih: premična navpična ( multifunkcijska) zasteklitev v stilu paviljonov, možnost vzpostavitve naravnega prezračevanja v vročem delu leta ( vzgonsko prezračevanje - brez ventilatorjev), stojišča za branjevce ( prodajalce) opremiti vsaj z leseno talno oblogo; še bolje izvesti talno gretje neposredno pod stojišči,.. Če je volumen, ki ga tvori stavba skupaj s privzdignjeno streho prevelik zalogaj za zaprtje z novimi ( delno premičnimi) steklenimi pregradami razmislite o izdelavi novega notranjega montažnega ovoja v obliki kvadra, ki bo pod obstoječo streho; npr. nov zastekljen objekt znotraj starega objekta. Vmesni prostor pride prav za izravnavanje klimatskih obremenitev ( vročina, mraz, prezračevanje). V novi notranjosti uporabite prijazne naravne materiale regionalnega izvora kot so les, opeka, glina kjer to pač omogočajo higienski in ostali predpisi.
Stojan Habjanič

Gost (nepreverjen)

...prekumrci vse prenesemo....

Tüdi takše loleke ka si ti.

natečaj (nepreverjen)

Ne vem, kdaj ste delali ta članek, ampak rezultati natačeja za ureditev središča MS so že objvaljeni. http://www.zaps.si/index.php?m_id=natecaji_izvedeni&nat_id=139

Zmagovalna ideja: http://www.zaps.si/img/admin/85013_1.pdf

burgula (nepreverjen)

mijslen ka de se to delalo pred volitvami

78945 (nepreverjen)

Nega pejnez ka se je snežni brejg delal pa stanovanje prenavlajo za begunce pa cone 30 so delali po varaši pa še bi se našlo

prekmurac (nepreverjen)

trznica je cist vrede zakoj bi sploj prenavlale?

Gost (nepreverjen)

Habjanič zakoj se pa naprej rivleš? Pa ščejš ge kandidejrati s povezanimi? Ti si bole čeden kak arhitekt Kalamar?

Vipko
Truplo

Stojan je po mojem mnenju vse napisal argumentirano in točno. Čudijo me minusi?

In reply to by Gost (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Vej pa znaš kak je tou pri nas Truplo.... nešče neka čednoga napiše, te pa se zabiti lidje tou spravijo čitat pa ne razmijo in minuse talajo. Ne talajo zaradi toga ka pa zakoj je nešče napiso, ker tou oni itak ne štekajo, ampak so čemerni sami na sejbe ka so tak zabiti. Tak ka minuse talajo iz čiste hudobije.

Vipko
Truplo

Točno tako. Že po tem, kaj je spodaj napisal Boter in kaj pač Stojan, eden dobiva pluse, drugi pa gro minusov se vidi, da so tvoje trditve pač točne. Zabiti ali ne... sodelujoči po mojem niti malo bolj podrobno ne preberejo, kaj se napiše, ampak se glede teh minusov in plusov pač odločijo... tudi po avtorju. Ravno zato... se ne sekiram glede tega, kakor to počne Adonis, ki je kar ljubosumen glede tega. Ojooooj... zdaj pa bo, a?

In reply to by Gost (nepreverjen)

boter

Glede tržnice je tak, ka je tou vse skÜper velka sramota.Pa nej samo arhitekturna. Pa tržnica bi mogla biti oz. kazati nekši utrip pa gibalo mestnega središča, nej pa tou mrtvilo keroga gledan z dneva v den. Pa ma sploj smisel ta soboška tržnica. Tou v takšoj obliki po mojen nej. Prodajalec ali pa dva nekaj ponujata, pa ob vekšij svetkaj rože ali pa jeliče navlečejo sküper, pa spomladi sadike. Pa tou je tou. Nega življenja, nega düjše, nega ideje pa navsezadnje tudi küpcov nega.
Po mojen bi trbelo malo poglednoti v iz svojega ogračeka, kak majo to ge indri napravleno, ge tržnica funkcjonejra, malo prilagoditi pa napraviti kak se šika. Idej je sigurno zadosta.

Gost (nepreverjen)

Ne vem če ste opazili? Sem se tudi edini upal podpisati z imenom pod svoje mnenje oz. predlog! Da pa bo znal arhitekt ( avtor) najti dobor rešitev pa sploh ne dvomim.

Stojan

Gost (nepreverjen)

In še to. Zakaj je, še vsak tako prijazen, predlog v javnem dialogu kot je ta na tem forumu deležen zmerjanja in negativnega odziva? Poizkusite v bodoče prispevati kaj pozitivnega k skupnemu življenju v naših lepih krajih; verjamem da znate. In zberite pogum ter se vedno predstavite, ko se javno pogovarjate.
Stojan

Gost (nepreverjen)

Stojan, tou so samo šank pa fuzbal eksperti..... ne obremenjuj se s ten. :)

Gost (nepreverjen)

#1 avtor stare tržnice, štero tak šimfate eni, je arhitekt Kalamar. Ali eni ste vseeno pametnejši od njega. Zakoj že? Ker ste študirali arhitekturo in dobili več nagrad kak un?

#2 če se nešče podpiše s priimkom in imenom pod komentar, deluje to kak reklama in štrli. Verjetno zato so leteli minusi. Na takšen način se lejko (tudi fake) podpiše sakše.

#3 članek ne povej v bistvu nika. De se delalo, če de se delalo... Ali pa tudi nej.

tarantela

Ej sobočanci, vedno nekaj jamrate. Mi v Lendavi sploh tržnice nimamo, pa smo živi.

zoro05

Pripomno bi samo, streha resno potrebna obnove. Dalje se ne bom sspuščal. Pojdite na pokrito tržnico v dežju in poglejte na kako #suhem# stojijo prodajalci.

čarni vrag (nepreverjen)

Na žalost je gospod arhitekt Kalamar pri tržnici napravil več hudih napak. Najhujša je ta, da ta ta streha deluje kot usmerjevalnik in usmerja veter na tržnico, kar ni ravno prijetno. Druga je, da je pozabil na odtok vode, ki je potem špricala vsenaokoli. Tretja je, da ta kamnita tržnica spominja kvečjemu na pokopališče, Zato tudi ne more "oživeti".

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice