Zaradi razlitja gnojnice in posledično pogina rib podana kazenska ovadba zoper odgovorne osebe

Konec lanskega avgusta je iz bioplinarne v Radmožancih izteklo okoli 2.700 kubičnih metrov tekočine. Gnojnica je odtekla v okoliške vodotoke, zaradi česar je prišlo do pogina rib, po oceni Ribiške družine Lendava do kar okoli 7.000 kg rib. Danes je zoper odgovorne podana kazenska ovadba.

Ovadili niso zaradi izlitja, temveč zaradi malomarnega odstranjevanja

Kriminalisti so tako proti odgovorni osebi podjetja podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja, za kar je zagroženo do treh let zapora. Zakaj? Zaradi malomarnega odstranjevanja posledic izlitja je namreč poginilo 7000 kilogramov rib, predvsem mladic.

Je pa razlitje gnojnice do dobra razburilo domačine, ki so se sicer že dlje časa pritoževali nad smradom, pa tudi lendavske ribiče, ki so že takrat napovedali da bo znova poginilo večje število rib, predvsem mladic.

Kaj se je dogajalo v Radmožancih?

Bilo je 27. avgusta lani, ko je iz bioplinarne v Radmožancih, s katero upravlja družba Plinprom s sedežem v Radmožancih, iztekla večja količina gnojnice. Na kraj dogodka so nemudoma odhitele pristojne službe in pričele z reševanjem kar se je rešiti dalo, med njimi pa tudi policisti in kriminalisti, ki sprva v podjetju, glede izlitja, niso našli nič spornega. Takrat je namreč Uprava za zaščito in reševanje poročala, da so popustila vrata rezervoarja. A kriminalisti so kopali naprej in našli znake kaznivega dejanja.

Foto: slovenskenovice.si

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Glede razlitje gnojnice v Radmožancah je nična,glede koliko je razlijejo okoliški veliki kmetje po njivah,da smrdi tako da ne moreš niti okna odprti ali perilo posušiti zunaj,kje so pa tukaj inšpekcije seveda inšpekcije sodelujejo z velikimi kmeti.

gost5 (nepreverjen)

Kje pa so inpektorji, ko kljub organiziranemu odvozu plastike eni in isti ljudje kurijo plastiko doma.
A so dvojna merila?
Ob sobotah je inšpektor kje? V popoldanskem času je inšpektor - kje?

gost 6 (nepreverjen)

Kaj pa HCCP, ko imajo ne le koline za lastne potrebe ampak tudi za širšo uporabo, pa koljejo vsak teden in kri kar tako puščajo - fanj gojišče za mrčes, smrad pa tak, zlasti v toplejših dneh!!!
Kaj pa to?

pika 2 (nepreverjen)

Inšpektor je le od 7.00 ali 8.00 do 15.00 od ponedeljka do petka, dan ima 24 ur, dni v tednu pa je 7.

Gost (nepreverjen)

Sama sem videla lani, ko sem kolesarila mimo te bioplinarne kakšen smrad je v okolici. Vsepovsod gnojnica. Cisterna pa se je pravkar pripeljala iz bližnjega gozda, kamor so odvažali gnojnico. Kamoli čudno, da glih ko narase voda v Ledavi imajo po naključju izliv gnojnice in to neštetokrat. Inšpekcija bi jo morala zaprti. Ne samo to, čisto vse, saj povzročajo sam smrad, tako v podtalnici kot v ozračju.

štajerec

Maruleka-Kolara in kompanjo bi trebalo zapreti bioplinarne pa porušiti.

ed (nepreverjen)

vsi ka se bunite za smrad gnojšnece, kda pa je na stole pečeno mesau te pa ne smrdi??? pa še za vegeterijance zelenjava z lüfta spadne?
če nebe bilau kmeta be že vsi povprek propadnele znankar
ste ene pač malo čüdne, zaj če ne gnojiš te tak nika ne pripovleš, bokše drek smrdeče kak pa tista umetna sranja pa gnojila umetna tisto je gift nej pa drek

fuj (nepreverjen)

On si misli, da je ves svet njegov. Pa da so ceste njegove, potoki, njive in da lahko on dela, kar si misli. Pa tudi, da mu ni treba placati tistim, ki jim nemalo dolguje. Da nikoli nic narobe s tem, kaj se dela. Na koncu se grozi, da bo dal nas, ki ga opozarjamo na njegov okoljski in gospodarski kriminal, na sodisce. On misli, da smo mi glupi in skodozeljni, da mu moramo biti hvalezni, ko nam unicuje vodo, zemljo, divje zivali, ceste. In da je imel inspekcijo ze nevem kolikokrat na bioplinarnah, pa ni nikoli bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti. Pa ne gre samo za 'nenamerna' izlitja... samo poglednite, kak divjajo skozi vesi in sred noci se pelje kaka cisterna skozi Borece na tamkajsnjo bioplinarno, smrdi ko satan, ko gre mimo... pa ne po gnojsnici, po necem kemicnem. Vem kak gnojsnica ali pa silaza smrdita, tak da ne bi kdo mislil, da si izmisljujem. Zdaj samo se caka na subvencije, da jih dobi, ker da drzava mora povisati delez virov energije iz obnovljivih virov. Revez kak je, dva avdija ima doma, premozenja pa uradno nic, da ga ja ne bi nihce mogel izterjati. Samo ne vem kaj cakate ljudje, Petacu so bioplinarno zaprli, ker so bili lokalci zadosti mocni in se organizirali, Pomurci pa vse prenasamo, ja, pa se placujemo za to, da to prenasamo. Dvomim, da bi sploh kdo stopil zraven, ce bi nas res tozil in sodeloval kot prica, raje bi se poskrili v luknje ko misi, stisnili rep med noge in se dalje zvekali tisti krastavi krompir z njiv, na katerih vec ne raste normalen pridelek, ker to, kar pride iz bioplinarn na njive je prepojeno s strupi in tezkimi kovinami, pa se tolazite s tem, da ne veste. Ker zdaj veste. Pa da se ne bo pomote, nimamo nic proti bioplinarnam per se, samo naj jih investitor sam zazene, naj vlaga svoj denar, naj ima svojo surovino, naj ne trosi potem te nesnage po njivah ali jo spusti v potoke, naj dela po zakonih in po pravilih, pa poleg tega naj sodeluje z lokalno skupnostjo in se ji prilagaja, ne pa obratno. Sploh pa, imamo mi kaj od bioplinarn? Imamo kaj nizje racune za elektriko, kaj boljse okolje, je kaj vec zaposlenih, smo bolj varni, imamo kvalitetnejsa zivljenja, mir? Jaz tega ne vidim!!! Naj mi kdo pojasni eno samo dobro stvar v tem. Hvala in vse skupaj miren vikend.

kmetič (nepreverjen)

Van kerin smeta gnojšnica, koline pa še marsikaj ka je s kmetijstvon povejzano van poven samo eno, če tak kritizejrate to početje zakoj meso pa kru pa to vse gejte ka prijde od kmeta? Naslednjič gda te polek šnicla pa kruja sedele se pa le malo premislite kelko vor je kmet v to vložo ka se vij leko r..i punite! Pa malo ite prek meje pa te vidle kak je tan v Avstriji vozijo gnojšnico pr +35 paulek turistične točke pa se nišče ne buni zatau ka znajo ka če kmeta nede te de taler prazen v nedelo paudnej! Prinas pa 10000 fejle inšpekcij ka tak ne paumne zakoj je tan! Kak ta inšpektorca ka mijsle ka pes pa kunja isto žalostno je to ka z ene uprave na drujgo prijdeš... Samo v Sloveniji je še takša faušija na žalost!

black panter

tij kmet zabiti,tou je nej faušija,nekšni red pa more biti

Starejše novice