Čas poletja in dopustov prinaša s seboj užitek poležavanja na plaži in za marsikoga tudi branje dobre knjige. Katere so aktualne in izposojene med Pomurci, smo preverili v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Janez Horvat z oddelka za odrasle nam uvodoma pove, da Pomurci vsako leto posegajo po pretežno istih vrstah knjig kot ostali del Slovencev. V počitniškem času izposojajo predvsem lahko, žanrsko literaturo in veliko turističnih, predvsem planinskih vodnikov. 

Ženska populacija si rada izposodi ljubezenske in kriminalne romane, moška pa ima raje kriminalne ali zgodovinske romane ter biografije. Jo Nesba je skandinavski avtor, čigar knjige so v tem trenutku najbolj izposojene, za kar je razlog lahko tudi ta, da je bil omenjeni avtor pred kratkim v Sloveniji in se je lahko podrobneje predstavil in približal slovenskim bralcem.

Mojca Širok najbolj brana med domačimi

Izmed domačih avtorjev je najbolj brana Mojca Širok in njen roman Pogodba, ki govori o italijanski mafiji, avtorica pa je gradivo za roman pridobivala, ko je bila dopisnica v Rimu. Kritike roman opisujejo kot zelo kvaliteten in lahko berljiv. 

"Vsako leto v tem času je veliko povpraševanje tudi po vseh romanih, ki so v tekočem letu prišli v ožji izbor za nagrado kresnik. Najbolj bralci povprašujejo po Jančarjevem romanu In ljubezen tudi, smo pa veseli, da je med izbranimi tudi Prekmurec  in namreč Štefan Kardoš in njegov roman Vse moje Amerike. Slednji roman je izposojen in rezerviran že takoj od trenutka, ko je izšel in se nanj čaka tudi po nekaj mesecev," pravi Horvat.

Poletje je čas, ko v knjižnico po strokovno literaturo ne prihajajo študenti, ampak jo obiskujejo bralci, ki berejo iz lastnega užitka in ne nuje ali obveze. Pokrajinska in študijska knjižnica in Zavod za kulturo, turizem in šport letos v sodelovanju prirejata dogodek, ki se imenuje Knjižnica pod zvezdami

"Želimo, da te dejavnosti, ki jih knjižnica prireja skozi celo leto v prostorih knjižnice gredo v poletnem času tudi navzven in tako imamo letos na skritem dvorišču dva taka dogodka. Prvi se bo odvil naslednji četrtek ob 9. uri  zvečer,  imeli bomo glasbeno literarni večer s Ferijem Lainščkom in pevko Ditko, ki nam bosta predstavila uglasbeno poezijo Ferija Lainščka."

Martina Vuk

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zavedni (nepreverjen)

POJDI NA POVEZAVO IN PREBIRAJ...

https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://mobile.twit…
DEMOKRACIJA PO ORBANOVO.

MADŽARSKI SPEKTER

razmišljanja o politiki, ekonomiji in kulturi

MENI
Išči:
PROPAGANDA ORBANA SE ŠIRI V
SLOVENIJO IN MAKEDONIJO

Eva S. Balogh je poučevala vzhodnoevropsko zgodovino na Yaleu in objavila številne študije o madžarski zunanji politiki in politiki stranke med dvema svetovnima vojnama. Urednica je HungarianSpectrum.com.

Pojdi na povezavo...

https://www.google.si/url?s...

Starejše novice