Glede izredne situacije, ki se dogaja v Vrtcu Studenci Maribor, enota Pekre, kjer iz pip teče oporečna voda, smo se obrnili tako na vodstvo vrtca kot tudi na izvajalca in Mestno občino Maribor

Voda, ki teče iz pip v vrtčevski enoti Pekre vsebuje topili toluen in tudi ksilen, je pokazala analiza. Vir oporečne vode je, kot vse kaže, v zamenjanem bojlerju. Konec tedna je izvajalec starega, ki je puščal vodo, zamenjal, in z delom končal minuli konec tedna.

A v ponedeljek, 15. aprila, je sledil šok. Takrat so v vrtcu ugotovili, da topla voda kljub izpiranju zaudarja, ima vonj po bencinu oziroma nafti in je na občutek mastna, zato so obvestili tako občino kot tudi izvajalca MarkoMark Nival in podizvajalca Blisk montaža. Medtem ko jih je občina obvestila, da bodo nemudoma pristopili k sanaciji, pa se izvajalec po besedah ravnateljice ni odzval in ukrepal pravočasno.

Tako so toplo vodo sami poslali v analizo, rezultati pa so pokazali, so v vodi trikratno prekoračene vsebnosti prej navedenih snovi. 

Kaj meni vodstvo vrtca? 

»Ko smo izvedeli, da niso namestili ustreznega bojlerja, smo zahtevali, da se ga umakne in zamenja s takšnim, kot je bil prvotno nameščen in do sedaj glede oporečnosti vode ni povzročal težav. Ko smo ugotovili, da ta voda ni uporabna, smo poklicali NIJZ in jih prosili za analizo. Odvzeli so vzorec vode iz bojlerja – za mrzlo so bili mnenja, da ni treba, saj ni kazala znakov vonja ali okusa. A kljub temu smo zaradi varnosti omejili tudi to vodo. Včeraj pa smo dobili ustne rezultate, da so v vodi topila, ki so zdravju škodljiva, in smo takoj ukrepali,« za Mariborinfo pojasnjuje ravnateljica Vrtca Studenci Maribor Marjanca Karba.

Tako so kupili ustekleničeno vodo, otrokom prepovedali umivanje zob, hrano pa tudi sicer uvažajo iz centralne kuhinje. Ker je vrtec zgolj uporabnik prostorov, Mestna občina Maribor pa podpisnik pogodbe, pravijo, da lahko le izrazijo svoje nestrinjanje in dajo pobudo za iskanje poti, da se zadeva reši.

»Izvajalec najprej ni bil najbolj pripravljen, saj morda ni dovolj resno vzel, pa sem mu povedala, da gre za stvari, ki niso plod naše domišljije ali neke naše kaprice, ampak gre za zdravje otrok. Ko smo dokazali, da gre za nevarne stvari in sem ga opozorila na vse možne posledice, če ne bodo odreagirali, so včeraj poslali dva delavca, ki sta naredila tisto, kar so nam naročili, naj delamo cel teden – izpiramo in bo sčasoma prešlo. Ni prešlo in tudi skeptični smo bili, da bo to učinkovalo. Topila so še zmeraj v vodi, od sedme ure smo v stiku z vsemi možnimi akterji,« ponavlja ravnateljica.

Tudi sami smo se obrnili na izvajalca MarkoMark Nival, ki pa za Mariborinfo ni želel dati izjave. 

»Klical me je tudi podizvajalec, da vidiva, kaj bova naredila. Rešitev vidim v takojšnji zamenjavi tega bojlerja, saj če odstranimo vzrok tega onesnaženja, bo zadeva rešena. Dogovorila sva se, da nam začasno vrnejo stari bojler, v tem času praznikov pa uredimo zadevo z novim, ki ga bodo vsekakor nabavili, so zagotovili. S tem pa se strinja tudi mariborska občina,« pojasnjuje ravnateljica.

Starše so opozorili že včeraj z obvestili in elektronskimi sporočili, ki pa so seveda tudi dvignila preplah. Ta pa je situacija prestrašila tudi okoliške prebivalce, ki pa se nimajo kaj bati: »Vesela bom, če rešimo to zadevo danes,« še zaključi Karba, ki pa potrjuje tudi začetne težave, ki so se začele pojavljati po odprtju.

Arsenovič: Kako lahko nekdo v vrtcu išče bližnjice?

Mariborski župan Saša Arsenovič je zagotovil, da so otroci sedaj varni in še posebej pohvalil reakcijo zaposlenih in ravnateljice, ki so začutili, da je nekaj narobe in vodo tudi dali na analizo.

»Pri tem moram povedati, da je drugače voda v Pekrah čista in da gre samo za vodo, ki je v vrtcu, ki je šla skozi napačno uporabljen bojler. Ta je barvan, namesto da bi bil iz inoxa ali emajla, kar se mi zdi nezaslišano in na meji skoraj kriminala, da lahko nekdo nekaj takega vgradi v vrtec, zavedajoč se nevarnosti, ki jih takšen bojler nosi s seboj,« pravi Arsenovič.

Pri tem je povedal, da bodo sprožili vse pravne postopke in izkoristili vsa pravna sredstva, ki so na voljo, da bodo pokazali, da je treba z davkoplačevalskim denarjem projekte graditi bolj odgovorno: »Prav tako bomo pogledali, kaj je bilo z nadzorom med vsem tem časom. Namreč to ni edina stvar, vrtec Pekre ima še dosti drugih težav, ki so rezultat slabega vodenja, slabega nadzora in predvsem bistveno prepočasnega odpravljanja napak in mislim, da bomo tudi vložili bančno garancijo kot signal vsem, ki delajo z ali za občino: da se morajo do tega obnašat bistveno bolj odgovorno, kot so se do zdaj.«

In kdaj lahko starši in otroci pričakujejo čisto vodo? Arsenovič odgovarja, da si želijo namestitve bojlerja čim prej: »Ampak to ni naša stvar, da bi o tem razmišljali. Podjetje je bilo plačano za svoje delo, nadzorniki tudi, rezultat pa je bil izjemo slab in nevzdržen.«

Arsenovič še pravi, da naj bi se s takšno menjavo strinjal občinski projektant, a točnega podatka sam nima. Zdijo se mu tudi nevzdržna navodila izvajalca, naj vrtec spira vodo.

»Drugo je, če bi ta bojler bil v neki domači lopi, ne pa v vrtcu. In kar je najhujše pri tem, če nekdo lahko ravna v vrtcu na način, da si išče nevzdržne krajšnice, potem se sprašujem, kako je sploh gradil ostale stvari, ki nimajo direktnega vpliva na zdravje naših otrok,« poudarja mariborski župan.

Zato pravi, da bo ukrepal proti vsem, ki so slabo izvedli svoje delo, za katerega so bili plačani.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
teta od šerifa (nepreverjen)

bodite srečni bedaki NAFTA

sploh je vam ne bo treba kupovati

kajti magrantski otroci imajo radi vodo

z okusom po nafti

truplo. (nepreverjen)

Kaj pa je tu narobe
V banovcih so prav na tak naćin izumili naftne terme
tukaj pa so vse zastonj dobili
mater so tupi ovi občinarji
ravnateljic pa bi leiko tudi vedela kakšna vrednost je to

lauraas (nepreverjen)

V azilnem domu se to nikakor ne bi moglo zgoditi, preveč so vredni.

Starejše novice