Udeležili smo se predstavitve rezultatov projekta »Kamenci z okusom…« v Romsko kulturnem turističnem centru Rokic: »Drom« v romskem naselju Kamenci.

»Misija *S« društvo za trajnostni razvoj Pomurja in »Romano Pejtaušago« Romsko društvo Kamenci sta pripravila predstavitev rezultata projekta »Kamenci z okusom…«, katerega namen je spodbujanje ustvarjalnosti romskih žensk, dialoškega polja za vzpostavljanje medkulturnega dialoga in postopno socio-ekonomsko emancipacijo romskih žensk.

Sprejel nas je »poglavar« romskega naselja Kamenci Ludvik Levačič, ki nas je povabil k ogledu dosežkov projekta. Vodja projekta Agata Sardelič je pripravila kratko predstavitev in dosežene rezultate, na modni reviji so predstavili mladinsko modno kolekcijo »Kamenci z okusom: Roma Art Youth Fashion« in na koncu so še pripravili predstavitev kraja skozi inovativno kulinariko romskega naselja Kamenci.

Projekt »Kamenci z okusom…«

Projekt predstavlja vsebinsko in kakovostno nadgradnjo porjekta »Phuri dej«, z njim so obogatili »ženski segment« kulturno-turistične ponudbe romskega naselja Kamenci in izboljšali zaposljivost žensk v okviru krovnega razvojnega socialno-podjetniškega projekta Kamenci – Romska kulturno-turistična vas na Evropski poti romske kulture in dediščine ter »Sorotijme« - »Stičišče« različnih kultur, narodnosti in kreativnih idej.

Sodelovanje društva Misija *S in Občine Črenšovci

Prijavitelj projekta društvo Misija *S ob sodelovanju Občine Črenšovci in domicilnega romskega društva »Romano Pejtaušago« v romskem naselju Kamenci razvija in udejanja celovit razvojni model za socio-ekonomsko integracijo romske populacije na področju kulturne in medkulturne ustvarjalnosti in kulturnega turizma.

Ciljna populacija romske ženske

Ciljna populacija romskih žensk je aktivno sodelovala v sklopu projekta in snovanju »kulinaričnega in modnega okusa Kamencev«. Skozi projekt so delile in pridobile dodatna znanja in veščine za implementacijo in promocijo novih, inovativnih, kulturno-turističnih produktov romskih žensk, ki je sestavni del celotne kolturno-turistične ponudbe romskega naselja Kamenci.

Zdrava prehrana

Razvoj inovativne kulinarike Kamencev vključuje elemente romske kulturne dediščine, od tradicije romskega zdravilstva in zeliščarstva, do drugi strani pa sledi sodobnim trendom zdrave prehrane. V bistvu gre za poustvarjanje dediščine. Znotraj projektu so se vključene romske ženske usposabljale tudi za samostojno pripravo, strežbo in promocije kulinarične ponudbe ter mladinske modne kolekcije.

»Roma Art Youth Fashion Kamenci«

Večplastni pristop k inovaciji mladinske modne kolekcije, izvirna kombinacija posameznih elementov romske kulturne dediščine in sodobnih trendov modnega oblikovanja in ustvarjanja.  Pridobljena znanja pripomorejo k izboljšanju socialne vključenosti, medkulturne izmenjave in sodelovanja, konkurenčnosti na trgu dela in zaposljivosti ter posledično tudi k postopnemu izboljšanju socio-ekonomskega položaja romskih žensk.

»Romano Pejtaušago«

Romano Pejtaušago je društvena asociacija Romov iz romskega naselja Kamenci v Občini Črenšovci. Njihovi cilji:

  • so zagotavljanje socialne vključenosti romske populacije, varovanje in ohranjanje romske kulturne dediščine in njena optimalna komercializacija na področju kulturnega turizma,
  • razvoj prirojenih talentov, socialnih veščin in delovnih navad Romov – zlasti mlade populacije,
  • spodbujanje kulturne raznolikosti in
  • interkulturnega dialoga in promocija pozitivnih dogodkov iz življenja in dela Romov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice