Mladi danes v iskanju informacij za lažjo odločitev o nadaljnjem izobraževanju.

Danes se začenjajo informativni dnevi. Bodoči dijaki in študenti se bodo mudili na fakultetah, višjih in srednjih šolah, informacije pa jim bodo na voljo tudi v študentskih organizacijah in dijaški skupnosti. Obenem po državi potekajo dnevi odprtih vrat študentskih in dijaških domov.

Minister za šolstvo Jernej Pikalo mladim ob tej priložnosti svetuje, naj dobro razmislijo, kje nadaljevati izobraževalno pot. Kot je povedal v izjavi za STA, odločitev ni lahka, a je prav, da je njihova lastna; v skladu z njihovimi željami in pričakovanji. Izrazil pa je tudi upanje, da izbira zanje ne bo preveč stresna.

Pogumno novim izzivom naproti

Danes in jutri se bodo bodoči dijaki in študenti v izobraževalnih ustanovah po državi lahko seznanili z vpisnimi pogoji, pogoji študija, samo naravno poklicev in dela ter priložnostmi za nadaljnje izobraževanje, pridobili pa bodo lahko tudi druge uporabne podatke v zvezi s šolanjem.

V nekaterih visokošolskih in višješolskih zavodih se bo zvrstilo več informativnih dni, ponekod pripravljajo celo individualne informativne pogovore. 

Osnovno šolo letos sicer zaključuje 17.684 učencev in učenk, ki jim je v srednjih šolah na voljo 23.702 vpisnih mest. Časa za oddajo prijavnic za vpis v prvi letnik srednjih šol imajo še do 2. aprila.

Srednjo šolo medtem v 2019 zaključuje 19.639 dijakinj in dijakov, ki se bodo potegovali za 11.719 vpisnih mest v višjih šolah ter 18.632 mest v 1. letniku rednega in izrednega študija. Z minulim torkom je začel teči prvi prijavni rok za vpis.

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice