Občina, ki je stavila na turizem, se danes s presežki na področju turizma ne more pohvaliti.

Na občini Moravske Toplice se sicer radi pohvalijo, da jim turizem predstavlja pomembno gospodarsko dejavnost in obenem razvojno priložnost. Moravske Toplice, kot izrazito turistični kraj so že obeležile 50-letnico razvoja kopališkega turizma in s tem tudi razcvet podeželskega kraja v mondeno turistično destinacijo. A vedno bolj se zdi, da se je razvoj turizma s strani občine na eni točki ustavil. 

Zasebniki pišejo zgodbe o uspehih

Zasebniki se razvijajo in sledijo trendom. V Termah 3000 ravno v teh dneh prenavljajo bungalove, ki združujejo moderno s tradicionalnim. Tako v Termah 3000 kot tudi v Termah Vivat so za udobje svojih gostov poskrbeli s posebnimi prehodi, ki predvsem v hladnejših mesecih gostom lajšajo prehod med kompleksi.

Bungalovi v Termah 3000.

Zasebniki torej pišejo zgodbe o uspehih, kar pa težko rečemo za občino Moravske Toplice.

Zabeležili pol milijona nočitev

Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da so v lani v občini zabeležili dobrih pol milijona turističnih nočitev. Od teh nočitev je občina pobrala tudi turistično takso. *

Iz prihodkov proračuna občine Moravske Toplice je tako razvidno, da je lani z naslova turistične takse občina zbrala dobrih 400 tisoč evrov.

Kam občina vlaga ta denar?

Kot so nam pojasnili na občini se bo turistična taksa v letih 2017 in 2018 namenila za financiranje promocijskih dejavnosti, ki jih izvaja Turistično-informativni center Moravske Toplice (TIC), in ostale stroške promocije občine ter za spodbujanje razvoja turizma in gostinstva, financiranje turističnih društev, izvajanje projektov, ki so turističnega pomena, urejanje in vzdrževanje objektov ter izgradnjo infrastrukturnih objektov, povezanih s turizmom.

To pomeni, da je občina v zadnjih letih na področju turizma izvedla investicije v ureditev in označitev kolesarskih stez in poti, pohodnih poti, trim steze v Moravskih Toplicah, ureditev brunarice TIC-a v Selu, ureditev javne razsvetljave, cestne in komunalne ter ostale infrastrukture, ki je potrebna in lahko prispeva k razvoju turizma v občini.

Kaj pa dodatna ponudba?

Vse v redu in prav, a vedno bolj se zdi, da občina v zadnjih letih ni naredila ničesar vidnega – poleg rednega vzdrževanja cest in infrastrukture – kar bi še bolj pritegnilo turiste. Primerov v Pomurju pa tudi Sloveniji, ko so občine z dodatno ponudbo pritegnile še več turistov, je kar nekaj, vendar več o tem v enem od naslednjih člankov. Pa tudi o tem, kako so z aktivnostmi občine na področju turizma zadovoljni ponudniki.

* Turistična taksa za odrasle osebe znaša 1,27 evra, polovično takso v znesku 0,63 evra  plačajo osebe od 7. do 18. leta starosti, turisti, ki so člani mednarodnih mladinskih organizacij, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih, katera so vključena v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč IYHF, ter turisti v kampih.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
erset (nepreverjen)

Sobočke dece komunistično premišlavnje... občina je prej zato, ka konkurera "zasebnikon". Se pravi neje uspeh občine to ka ma USPEŠNA PRIVAT podjetja štera majo puno gostov, pa tej plačujejo tu davke promet delajo pa tak naprej...

Nego USPEH komizma da te da de tak kak v sobote, ge majo ZAVOD pod SD familijo Perhavec in te z DAVKOPLAČEVALSKIMI penezgi, konkurecno dela privatnikon. Te je prej občina USPEŠNA.
Torej moto toga članka je: SDS župan Glavač je za en dre* on ma SAMO privat uspešne firme, zemite si zgled po sobote, ge SD župan Jevšek pa SD šefica USPEŠNO konkurerate z grdimi privtnickami....

PS: Ode Oreban pa nas "zaszžnji" še za eno gezero let, si zaslužimo.

Gost (nepreverjen)

Bougi si tij erset, redno bougi. Po pisanji sodeč spadaš med tiste desne volilce s končano osnovno šolo. Samo pri tebi srmačeki je še tou nej sigurno.

Turistek (nepreverjen)

Nescen biti pameten, ali v Moravcaj je mrtvilo!! Kak turist nikoli ne bi sao ta. Poglednite ostale kraje po sloveniji! Zupan in obcinska falanga je dejansko totalno nesposobna! Stolp Vinarium je recimo en primer (kaksenkoli ze je) kar se tice kak se naj obcina pobriga za turizem....
Skoda Ka FEri Cipot tuj neje vec to ka ke bil...stari je grato pa ma cudne ideje!

Gost (nepreverjen)

Naj se občina pobriga ,da pobere turistično takso ne pa da je 1/2 turistov neprijavljenih in plačajo turistično takso privat lastnikom sob od katerih pa občina nima nič obremenjujejo okolje trošijo vodo ,uporabljajo ceste in ostalo infrastrukturo ,ki se je gradila z davkoplačevalskim denarjem turistična taksa pa v žepe privatnikov ,ki izdajajo sobe in si zaračunavajo turistično takso za sebe saj jih nihče ne kontrolira, če so sredstva občinska naj občina ustanovi ustrezno kontrolo in nadzira dejavnost izdajanja sob?

Gost (nepreverjen)

Ste daibili poloznice za placilo takse za nepremicnine?
Placuvlete komunalne stroske?
NO MENE PA MAUTI KA SE TE STROSKI NIKOLI NE ZMANJSAJO. CEDUZE VEC VSEGA JE ZA PLACATI!
NA TON SE NAJ DELA!!!!!! Vse ostalo se moje denarnice ne tice...

Gost (nepreverjen)

Ste daibili poloznice za placilo takse za nepremicnine?
Placuvlete komunalne stroske?
NO MENE PA MAUTI KA SE TE STROSKI NIKOLI NE ZMANJSAJO. CEDUZE VEC VSEGA JE ZA PLACATI!
NA TON SE NAJ DELA!!!!!! Vse ostalo se moje denarnice ne tice...

Gost (nepreverjen)

Gospod Zupan nima casa se ukvarjati z razvojem! On mora odkaditi svoje in popiti kavice! Kaj bodo njegovi ucenci na bencinskem servisu brez njegovih vsakodnevnih nasvetov!? Na zalost je edino z cim se ta zupan in njegovi lahko pohvalijo je nastopastvo in mlatenje prazne slame na sejah in po kavicah! Kje pa je razvoj ideje in podpora lokalnih podjetnikov da prodrejo do turistvov ali vsaj pomoc da se spromovirajo? Zupan zbudi se ker spis, zbujas se samo par mesecov pred volitvami, ko zacnes nakladati kaj vse bos postoril na koncu pa spet samo obljube!

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

To stanje, da so se turistični subjekti(VIVAT,TERME3000,PRIVAT GOSTINCI IN SOBODAJALCI) zaprli vsak v svoj ograček traja že nekaj let in se ni začelo s tem županom,že za časa prejšnjega župana je bilo tako oz. podobno, le da je takrat bila manjša kriza pa so turisti več trošili, pa se to ni tak poznalo.
Po osamosvojitvi ,so bile storjene določene napake tako s strani občine ,kot s strani term 3000, kjer so preferirali določene gostince in sobodajalce, kar je pri ostalih povzročilo osebne zamere, ki se vlečejo še do danes.

Dejstvo je tudi ,ka privatniki in oboje terme mislijo, če plačajo turistično takso občini je to vse kar morajo storiti za turista in njegovo počutje , ostalo pa naj naredi TIC OZ. OBČINA.TURISTIČNI SUBJEKTI BI MOGLI BITI PRVI,KI BI SKRBELI ZA DODATNO TURISTIČNO PONUDBO,zato pa je potrebno sodelovanje med njimi , ki pa ga ni ali pa zelo malo.

Zdaj je vse usmerjeno na par folklornih in vaških društev, ki pa nimajo vsak dan stika s turisti in jim je to občasna prostovoljna dejavnost.
Tudi spremeba lastništva v termah je slabo vplivala na strukturo gostov, saj prihaja čedalje več gostov, ki pridejo sem bolj varčevat kot trošit,kar spet slabo vpliva na zaslužek od turizma.
Skratka več fajktorjev je ,določene nisem niti naštel, ki vplivajo da je stanje takšno kot je,občina ima tudi skozi celotno zgodovino svoj delež pri tem , vendar zdaleč ni edina.

Gost (nepreverjen)

Kama idejo penezi? Tau neven, znan pa, ka v infrastrukturo nej. Ker ovačik bi kakšen občan Moravcov kaj opazo...

Gost (nepreverjen)

kama pa ide turistična taksa v MS občini. Tü se nika ne vijdi ka bi se v smeri pospeševanja turizma delalo. Aja Perhavcova prireditev "vilica" je opasno obogatila mestno jedro. Pa še javni zavod dela konkurenco privatnikon-narobe svet. Pa elektro parkirišča in privat izposoja električnih avtov de fejst povečala turistično ponudbo. sigurno de, či se je župan Jevšek tak fejst sliko ob otvoritvi prvih dveh privat parkirišč na javni površini. Rdečkarji so zdaj prek Sobotainfo začali napadati in blatiti župane, ki niso iz SD. Za nagrado dobi lastnik medija Sobotainfo več pejnez za elektro parkiranje ... vprasanje je či so tan lastnike medija tüdik pouleg? No da vidimo kak hitro do zbrisale komentar?

vidocq (nepreverjen)

v občini M.Toplice bi moral biti župan z inteligenco , globalno misenostjo in energiče, to ta ne poseduje , bolj bi bil za cement metati v mešalec in še tisto bi si moral delati črte glede lopat ,ja za sebe in vse vpetev njgovi okilici pa so najbrža s pomočjo ministrantke vse lepo pospravli ali pa imajo potoček , ki ladjice odnaša v varen pristan na poznejša leta ,preveč povezanosti je tu v tej mreži in zgleda da jim kar dobro to zaenkrat* uspeva ,do konca mandata , ki je vsekakor bil zrežiran bojo MT korak pred breznom 19 stoletja

Lipnica (nepreverjen)

Pomoje se ude tu za maščevanje županu glavaču ker ni pristal na kravjo kupčijo da bi dal za odgovorno urednico članico SD. Župan Glavač zdrži te pritiske...Si eden bojših županov v Prekmurju

občan MT (nepreverjen)

Naslednjo leto so ponovno občinske volitve, če se ne motim. Upam, da bomo vsi skupaj pametni in poskrbeli, da se bodo stvari nekam premaknile. Seveda pa je vse odvisno od kandidatov in občinskih lobistov, koliko se bodo vpletali in ljudem polnili glave pred volitvami. Razvoj stoji že veliko let, kar si takšen kraj ne sme privoščiti. Po projektu Oaza zdravja, ki je bil tudi narobe izveden se ni zgodilo nič omembe vrednega (področje turizma). Zaposleni v občinski upravi, svetniki, podjetje Čista Narava in Tic so vedno bolj povezani in skrbijo za lastno korist. Še en mandat istega župana in vseh povezanih, ki stojijo pri koritu pa me bo sram povedat v kateri občini živim. Potencial je še zmeraj velik, da se stvari nekam premaknejo. Dajmo prednost mladim, župan takšne občine bi moral biti mlad, ambiciozen, imet primerno znanje in izkušnje iz večih področij in prevsem biti nepovezan z prejšnjimi baroni. Ljudje si zaslužijo sprememb in predvsem novega elana in motivacije. Ne smemo pa pozabiti še tako odmaknjen kraj v vsakem kotičku občine, saj je vsak del mozaika, ki občino naredi posebno.

spovednica (nepreverjen)

kaj pa tale TIC v stavbi občine ,, leglo manekenk , tatice bogu časa , in tista nadstroje višje nizozemka , ki po obnašanju ima kar nekaj doktoratov, za stavbo bi lahk rekla da je tipičnega lahkotnega življenja , pa tut vejo , za kva živijo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice