Raziskava kaže, da pitna voda v Pomurju vsebuje zaskrbljujočo visoko mero pesticidov in nitratov, občutno nad slovenskim povprečjem.

Inštitut za varovanje zdravja vsako leto opravlja analizo pitne vode v Sloveniji. Rezultati so vse prej kot navdušujoči, saj kažejo, da v Sloveniji zdravstveno oporečno vodo pije vsaj 30.000 ljudi. Razlog za to so predvsem slabo vzdrževani vodovodi, kjer se razmnožujejo mikroorganizmi. A v Pomurju je predvsem zaskrbljujoča vsebnost nitratov in pesticidov v pitni vodi.

Največje tveganje so manjši vodovodi

Strokovnjaki so si edini, da so v Sloveniji najbolj težavni manjši vodovodi, ki z vodo oskrbujejo manjše zaselke. Ti so v upravljanju manjših skupnosti, ki pa pogosto nimajo sredstev za redno in kvalitetno vzdrževanje vodovodov, pogosto pa jim primanjkuje tudi znanja. Po podatkih ARSO je najbolj tveganih vodovodov, tistih, ki oskrbujejo od 50 do 500 prebivalcev, okoli 700, medtem ko je vseh vodovodov v Sloveniji malo manj kot tisoč. Na te male vodovode je priključenih približno pet odstotkov prebivalcev.

Voda v Pomurju mikrobiološko razmeroma varna

Največjo nevarnost za mikrobiološko onesnaženje pitne vode predstavljajo človeški in živalski iztrebki, ki pridejo v stik s pitno vodo. Največje tveganje, ki ga prinaša mikrobiološko oporečna voda so nalezljive bolezni, ki jih povzročajo patogene bakterije, virusi in paraziti. A v Pomurju je voda, kar se tiče mikrobiološke oporečnosti razmeroma varna. Izmerjene vrednosti koliformnih bakterij in bakterije E.coli so pod slovenskim povprečjem, vsebnosti bakterije Clostridium perfringens niso zaznali, medtem ko je prisotnost enterokokov nekoliko nad povprečjem.

V Murski kotlini potrebno stalno spremljanje nitratov

Precej večje tveganje predstavlja vsebnost nitratov v pitni vodi. Ta je v veliki meri posledica tega, da velik del vodnih zajetij v regiji, vodo zajema izključno iz vodonosnikov z medzrnsko poroznostjo, ki so značilni za tukajšnje območje. Naravna vsebnost nitratov v vodi v Sloveniji je pod 10 mg/l NO3, posebno pozornost pa posvečajo območjem, kjer izmerjene vrednosti presegajo 25 mg/l. Pomurje je edina regija v Sloveniji, kjer so v letu 2013 bile izmerjene koncentracije nitrata celo večje od 50 mg/l, ki predstavlja mejno vrednost. Občasna preseganja mejne vrednosti sicer ne predstavljajo akutnega tveganja za zdravje odraslih in otrok, lahko pa predstavljajo tveganje za zdravje dojenčkov pod tremi meseci starosti.

Voda "bogata" s pesticidi

Pomurska regija, skupaj s Podravsko, v Sloveniji močno izstopa tudi po količini pesticidov v pitni vodi, ki so škodljivi zdravju. Stanje se z leti sicer izboljšuje, a je še zmeraj zaskrbljujoče. Pesticidi so sredstva za uničevanje škodljivcev na kmetijskih površinah, zato ni presenečenje, da jih je največ ravno v Pomurju. Na obremenitev vode s pesticidi vplivajo številni faktorji, tudi vremenske razmere, geološke lastnosti tal ter način uporabe, povezan s kolobarjem kmetijskih kultur. Močno povišane koncentracije posameznega pesticida v pitni vodi kažejo na uporabo pesticidov v neustreznih razmerah ali na neustrezen način. Na NIJZ so zato prepričani, da je potrebno kontinuirano ozaveščanje prebivalstva, še posebej kmetovalcev, o ustreznem načinu kmetovanja, ki najmanj škoduje naravi in posledično pitni vodi.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
1 (nepreverjen)

Mi lahko poveste, katere občine v Pomurju so to? Iz slike se ne vidi, če je M.Sobota tudi zraven...

Kiri
btk (nepreverjen)

ka strašite lidij, nemate drugoga dela?
vsake kere pije vodo je pitna, ker jo dajo na analize...

Vipko
Truplo

Pitna je, ker ji zaradi pitnosti primešajo amoniak in klor. V primerjavi z nekaj let nazaj... čedalje več. Tudi plastenke vsebujejo dve omenjeni primesi... plus skladiščenje na vročini, pa na temnem in svetlem prostoru. Rešitev so kvalitetni vodni filtri... a kaj, ko je kupna moč čedalje slabša. In prej si vsak nakupi rajši tablete za vse morebitne zdravstvene tegobe, tudi povezane s pitjem nekvalitetne in dokaj nezdrave vode, kakor da bi razmislil o montaži kvalitetnega vodnega filtra.

In reply to by btk (nepreverjen)

Gost1 (nepreverjen)

Seveda moramo vedeti, da vodni filtri prodajajo na območjih kjer je voda OK. Sicer pa je članek napisan malo čudno in zavajajoče.Napisati bi morali kje v Pomurju so nitrati? Verjetno ne po celem Pomurju. Napisati bi morali kakšen pesticid, kakšen metabolit in ne na splošno pesticidi. Članek izgleda, kot bi ga napisali lobiji stekleničene vode in lobi prodajalcev filtrov!

Vipko
Truplo

Malo iz izkušenj, saj sem lani ponujal tudi vodne filtre. Na seminarju smo nekaj čarali levo in desno... glede klora in barve vode. Soboška je proti mariborski obupna. Sem pa bil pri stranki v Lipi... proti soboški vodi, katera je vseeno bela in se tudi preveč ne peni (kar bi pomenilo dokaj veliko vsebnost klora), je voda v Lipi čisti strup. Že na oko npr. rumena, da te kap. Nekateri ljudje na Goričkem imajo vodnjake... pa močno dvomim, da je tista voda ravno pitna? Veliko jih pa kupuje vstekleničeno vodo, vodo v plastenkah... a ne vedo, da ta voda ni boljša od npr. soboške, katera je tako, tako... nekje na sredi. Ni zanesljivo extra, pa tudi ravno strupena ni.

In reply to by Gost1 (nepreverjen)

Vipko
tinka78

Mi doma uporabljamo filter Brita in je voda po tem, ko jo spustiš skozi filter, precej drugačna. Predvsem je na videz manj motna, ko jo pogledaš proti dnevni svetlobi, pa tudi okus se nevtralizira. Koliko pa ti filtri izločijo pesticide in nitrate, pa ne bi vedela. Bojim se, da ne kaj dosti.

Vipko
Truplo

Tole je tako milo rečeno polovična rešitev. Za precej denarja vseeno malo muzike. Kajti... to filtrirano vodo imate samo za pitje? Kaj pa kuhanje? In na koncu še to, na kar nihče ne pomisli: z enim tuširanjem spravimo nase toliko klora, kot bi spili deset 2 dcl kozarcev vode. Tisto belo, kar navadno ostane na koži po tuširanju največkrat ni suha koža oz. v manjši obliki, ampak klor. In potem se še hitro namažemo z vsemi mogočimi kremami... in zamašimo kožne pore, torej si naredimo še dodatno škodo.

Obstaja veliko filtrov... pred eno desetimi leti so bili mega eni nemški, vendar njihova filtrirana voda ne vsebuje kalcija in magnezija. Torej je v neki meri to mrtva voda... in potrebno je dodajati tabletke... Tisti caricovi (pustimo vso negativno dogajanje okrog tega zaradi...) imajo jedro iz kokosove lupine in ker niso iz oglja, tudi niso rakotvorni, pa tudi kalcij im magnezij voda vsebuje. Tako so me vsaj učili... ampak kot sem že napisal, vsak si rajši kupi neko tableto za grlo, ker kašlja zaradi vode, namesto, da bi si družina omislila filter. Tudi, ker je kompletna rešitev dokaj draga, čeprav je to rešitev za 10 let brez kakšnega dodatnega vlaganja. Šele po tem času se navadno jedro izrabi... in ga je potrebno zamenjati.

In reply to by tinka78

Gost (nepreverjen)

@1 - skrbi te edino, če je v tvoji občini voda pitna...
Sosednja občina te več ne zanima, vseeno ti je, če tam pijejo strupeno vodo?
Naj oni poskrbijo za sebe- ne?!
Kaj šele, da bi jim šel pomagat - če bi potrebovali pomoč.....

Ja, takšni smo...dokler si ti sit, kaj te briga za drugega, če je lačen...naj on sam za sebe poskrbi...
In ne razumeš, da morda zato, da ti imaš - on ne more imeti...
In ti je vseeno...... mušji možgani...nič čudnega da smo tako zaostala REGIJA ...

Gost (nepreverjen)

Truplo, filtri o katerih govoriš so na principu reverzne osmoze. To pomeni, da dobimo destilirani vodo, katri je potrebno dodati minerale. To so tablete o katerih govoriš. Destilirana voda je sama po sebi agresivna, korozovna in se ne sme uporabljati za pitje ali kuhanje. Raziskave, ki so bile opravljene v Angliji, kažejo, da destilirana voda vpliva na srčno mišico in delovanje možgan, seveda v negativnem smislu. Torej, še vedno je boljša voda iz pipe brez filtrov, vse ostalo so cake proizvajalce in prodajalcev. Če bi bilo to tako preprosto, bi npr. v Odrancih kjer imajo težave z nitrati, namestili filter in bi bilo vse rešeni. Ampak to ni tako preprosto.

Vipko
Truplo

V primeru caricovih filtrov to enostavno ne drži. Ni potrebno dodajati nobenih tabletk, voda po filtriranju vsebuje tako kalcij, kakor magnezij. Teh filtrov se je prodalo kar precej po vzhodni Sloveniji, pri nas veliko manj... kupna moč je pač preslaba, čeprav se lahko kupi tudi samo namizni filter, pa za kopalnico oz. tudi tak, katerega vzameš s sabo na morje in si tam filtriraš vodo. Osmoza je bila pač hit pred eno desetimi leti, vsak, kateri si je dal takrat namestiti tisti filter ni udaril mimo... ker enostavno drugega ni bilo. Ima pa osmoza vsaj danes še eno veliko pomankljivost: praktično je treba vsako leto zamenjati sredico in to stane. Caricov filter pa se samo po približno letu dni uporabe očisti nesnage (šele takrat ljudje dojamejo, kaj vse je v vodi), ponovno sestavi in to traja pri normalni uporabi enega gospodinjstva približno deset let, nakar se sredica pač zamenja. Toliko!

In reply to by Gost (nepreverjen)

Starejše novice