V Pomurju se veliko gospodinjstev ogreva na drva, zato bi bilo razumljivo, da lastniki gozdov dobro služijo s prodajo drv, vendar temu ni ravno tako. V zelje jim namreč hodijo naši južni sosedje, ki drva prodajajo po občutno nižji ceni. Vendar pa, kot so nas opozorili številni Pomurci, gre za prevaro, kar pa kupec, žal, ugotovi šele, ko so drva že na njegovem dvorišču.

Kako goljufajo Hrvati?

Mnogi »gozdarji« s Hrvaške vsako leto, predvsem pred kurilno sezono po oglasih ponujajo mešana, gabrova, bukova, akacijeva, hrastova in druga drva za kurjavo. Praviloma jih ponudijo po bistveno nižjih cenah kot domačini, v ceno pa je vštet tudi prevoz do hišnega praga. Hrvaški ponudnik tako kupcu drva pripelje in strese na dvorišče, in komaj takrat kupec ugotovi, da ni kupil nič ceneje, kot bi bilo pri domačem, slovenskem ponudniku. Pa ne samo to, ko se prodajalec poslovi, kupec pa si drva zloži, ta ugotovi, da je pri količini ogoljufan, velikokrat pa gre za surova drva, ki za kurjavo niso kaj prida.

Prevarani že številni Pomurci

Tako opeharjeni so bili že številni Pomurci, med njimi tudi Stanislav Drvarič iz okolice Radencev, ki se zdaj na vse načine trudi, da bi mu dobavitelj drv pripeljal še manjkajočo razliko – a neuspešno:

»Resno sem opozoril hrvaškega podjetnika, da bom zadevo prijavil organom pregona, a niti to ne pomaga. Naročil sem namreč deset kubičnih metrov akacijevih drv, kar bi moralo po dogovoru skupaj s prevozom in DDV znašati natanko 390 evrov. Tako je zapisano tudi na računu. Ob dostavi me ni bilo doma, in ko smo raztovorjena drva pozneje zložili, smo lahko ugotovili, da manjka približno tretjina plačane količine. V vsakem primeru jih primanjkuje za dobre tri kubične metre.”

Prevaro prijavil policiji

Na to razliko je hotel dobavitelja takoj opozoriti, a se na njegove klice ne odziva. Tako je naredil fotografije in sklical priče, da je resnično oškodovan. Drvariču ni preostalo drugega, kot da je prevaro prijavil policiji. S takšno izkušnjo tudi svetuje, da kupujete drva pri slovenskih dobaviteljih.

Gozdarstvo v Sloveniji vztrajno propada

Gozdarstvo v Sloveniji že 24 let vztrajno propada, razvrednotene cene lesa pa najbolj občutijo gozdni posestniki, pravi Branko Žurman, gozdar in gozdni posestnik iz Negove pri Gornji Radgoni. Vzrokov je več pravi:

»Ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo skupaj – to ne gre. Gozdarji bi morali biti samostojnejši in bi morali za rezultate svojega dela odgovarjati, ne pa se skrivati za kmetijsko panogo.”

Birokracija "ubija" slovenske gozdarje

Namesto da bi slovenski les plemenitili, so vodilni močni pri neumni birokraciji, ko gozdne posestnike mučijo z evidenčnimi listi in prevoznicami, čeprav imajo vse podatke zbrane že pri uradni gozdarski službi, poudarja Žurman, saj je odkazilo dreves v Sloveniji obvezno. Pravi, da se slovenski neumnosti sosedje iz Avstrije samo smejijo, in da se zdaj, tem neumnostim lahko smejijo tudi Hrvati. Te ukrepe pa seveda najbolj čutijo in plačujejo davkoplačevalci.

S spleta

Komentarji (39)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kurjava (nepreverjen)

Nekaj je namerna, nekaj nenamerna prevara.

Prvič je vprašanje, kako se zmeniš za kubikažo. Predvidevam, da imajo oni pomerjeno kubikažo v hlodih... ko hlode razžagajo na metre, ali pa celo na 25 cm drva kot nam vsem ustreza za pečico moramo razumer da je to kar nekaj rezov lista žage, kar se računa kot "odpad" v žagovini. Kot drugo pa je razlika, ko premeriš zložena drva (25 cm) in ko zložiš in premeriš hlodovino...

Gost (nepreverjen)

Lahko pripeljejo 5 m manj, pa so se vseeno cenejsi kot nasi! To je samo propaganda!

Kurjač (nepreverjen)

Razlika je le v tem, da Hrvatom plačaš manj - pri količini pa norijo vsi - tudi "naši" prodajalci

drva01 (nepreverjen)

eni res ne vejo kaj kopujejo te se pa bunijo
Kubik drv = 1m3, (1m širine, 1m dolžine in 1m). Uporablja se kot mera za okrogli les.

KLAFTRA je izraz, ki ga uporabljajo pri trgovanju z drvmi. Dejansko to pomeni nacepana metrska polena, ki so zložena v "kvader" dolg 4 m in visok 1m.
Če bi to prenesli v kubične metre lesa brez vmesnih prostorov pa bi bilo približno:
1 KLAFTRA = 2,8 m3

Prostorninski meter (prm) je skladovnica (velikosti kocke s stranicami 1 m) zloženih kosov lesa vkljucno z zracnimi vmesnimi prostori. Uporablja se kot mera za polena, cepanice in okroglice. Za primerjavo: 1 prm zloženih metrskih cepanic = 0,65 prm zloženih 30 cm polen.

Nasuti meter (nm3) je nasutje manjših kosov lesa (drva, sekanci, žagovina itd.) v zaboju s prostornino 1 m3.
skratka ko zložiš razžagana drva po cirka 33cm jih je prostorsko manj kot meterske polena zložena 1-1-1 meter saj to ti pravi zdrava kmečka pamet da manjši kosi ki se zložijo zasedejo manj prostora kot večji

Prekmurec Denis (nepreverjen)

Lansko leto sem prodal cca 80m bukovih,metrskih drv.. vsak ki je od mene kupil je prišel pogledat,zmerit in bil zraven ko sem nalagal,tako sem imel jaz čisto vest,kupec pa pošteno plačano kubikažo drv. Lp

Igor78 (nepreverjen)

Je ta članek konstruktivno napisan za blatenje cenejšega in tujega dobavitelja drv? Sam sem bil večkrat ogoljufan s strani domačih(beri: Prekmurskih) ljudi. Pa nisem histeriziral po medijih.

drva01 (nepreverjen)

pa če si dobil 10 metrov za 390 pri nas je to cirka 600 je ralika 210 in 5metrov tako da si še dva metra v dobrom če bi bilo res vendar kot sem že napisal če so razžagana ko se zložijo zasedejo manj prostora kot meterska zložena

njiva

gos.Drvarič drugič ko naročite napravite tak kak je moj kolega napravo-naročite pri tem gospodu 13m3 in ko pripelje mu plačajte samo 10m3,povejte mu da vas je prejšnjič nategno.Ali pa ko pripelje pokličite kolege in drva zložite naj počaka če bo hotel denar met bo počakal.to drži sigurno

štajerec

količina ne štima ne pri naših,ne pri hrvatih samo so hrvati tejko cenejši ka si še stalno na bojšen

stefan1 (nepreverjen)

Eni ne razmijo ka se razrezana drva, oz. polena ne merijo v kubikaj ampak v metrih in tako pri naših in hrvaških dobaviteljih je isto. Ko kupiš polena cca. 33 cm in jih zložiš dobiš prostorsko manj, kar je normalno saj jih zložiš bolj skupaj kot pa metrska drva. Če kupiš hlodovino, se ta meri v kubičnih metrih in potem si jih moraš še razžagat in razkalat in dobiš nekaj več drv cepanic kot pa če kupiš drva razžagana. Todi pri mađarih če kupiš hlodovino ti jo preračunajo v metre in jim plačah dejansko npr. 10 metrov ne pa 10 kubičnih metrov. Isto ciganijo vsi tako, naši, kot mađarski. Jaz kupujem pri hrvatih že 5 let in nikoli nisem dobil manj kot sem plačal, vedno je bilo tako kot smo se zmenili. Sedaj pa je treba blatit hrvate zato ker so cenejši. Naši bi vsi samo kasirali nič pa ne gledajo na konkurenco. Pri nas prodajajo tudi stoječa drva za tako ceno kot hrvati, ki ti jih pripeljejo domov razžagana. Ne jih sra.. saj so se znajšli in lepo služijo. Rajši prodati več za manjšo ceno kot pa nič za veliko. Dobiček se ustvarja s prodajo in ne z neprodajo.

gostja (nepreverjen)

ge tuj mislin, ka so se tej nej dobro razmili v merah.
Nacepana drva se ne prodajajo v kubiki, ker je drva nemogoče zložiti v nulo, torej brez vmesnoga lufta. Tomi kupci valda falij telko drv, kak je med njimi lufta, tak ka je kujpo v PRM nej pa M2

drva01 (nepreverjen)

ko berem izjavo gospoda kupil sem deset kubičnoh metrov po 390eurov
pa to je zastonj saj Kubik drv = 1m3, (1m širine, 1m dolžine in 1m). Uporablja se kot mera za OKROGLI les

iz 1m^3 okroglega lesa dobiš
1,4 prostorninskega metra zloženih drv ali
2 nasuta m^3 polen nažaganih na 30 cm ali
3 nasute m^3 sekancev
res da bi blatil ene prikaže svojo neznanje in potem še novinar nasede

Gost (nepreverjen)

Novinarka brez svojega stava.Piše bedarije, in dnevne trače.

grobar (nepreverjen)

stefan1,daj napiši počem je dobiš in telefonsko. Jaz bi tudi naročil.

Gost (nepreverjen)

tudi sam kupujem že kar nekaj let drva od Hrvatov,pa nisem bil nikoli razočaran,dobro,če je bilo kaj manj ne morem povedat,ker nisem tak idiot kot nekateri,da bi šel drva najprej na dvorišču zlagat,da bi jih lahko premeril,pote pa ta ista drva nosil v kurilnico kot je delal moj sosed,samo zato,da je ugotovil za koliko ga je Hrvat prinesel okrog,pa še zlagal jih je bedak tako kot šibice.
Sam mislim,da s temi prispevki kot je tale tu gor,prebral sem nekaj podobnega že na več portalih,samo hočejo blatit Hrvate,ker so pač cenejši,pa še cena je s prevozom.
Tako ne vse verjet kar napišejo,mogoče za temi klevetami Hrvatov stoji celo slovenski lesni lobi.

Kurjač (nepreverjen)

Tudi jaz sem že večkrat kupil drva od Hrvatov in sem bil zadovoljen s ceno in količino

Gost (nepreverjen)

Torej vam vsem zgornjim pametnim odgovarja, da vas pri prodaji drv nategujejo domači in tuji prodajalci? Izjave, da si vseeno na boljšem, ker so hrvaška drva cenejša je zelo neumna. To kar si naročil in plačal moraš dobiti ne glede na ceno.

M (nepreverjen)

Če dobim po ugodni ceni, kupim pri nas, a to se redko katero leto zgodi, zato kupujem pri sosedih. Meni 20€/m3 ni majhen denar!
S sosedi pa imam dobre izkušnje, enkrat so mi pripeljali mokra drva, ker sem jih naročil šele konec Septembra, zdaj naročam spomladi in nimam nobenih težav. Pripeljejo, drva preverim in zmerim v tovornjaku, skipajo, napišejo račun in mi v žepu ostane okrog 200€.
Zakaj pa naj ne bi bili naši gozdarji malo bolj konkurenčni, bi kupovali doma.

BB

Vse to je najbole odvisno od toga kak glejdaš na zadevo - kak vseposejdik indri ;)

Pri razsutih drvaj je zelo teško točno telko pripelati ka de sklajeno (tü je palik odvisno kak skladaš!!!) naneslo telko kelko je zmenjena količina. Iz tega sledi ka mera nikoli nemre in tudi ne štima. Kelko to odstopa je odvisno od več faktorof. Ges san pijto moje dobavitelje kak znajo kelko naložijo, in dobo odgovor ka po teži oz. kelko tovornjak fküp sejde gda gor namečejo... :)

No moje iskušnje so od toga ka je 2,5 metra falijlo + ka so ščeli še dodatno prevoz skasejrati čegij je bilo plačano par mejscof naprej pa brez stroškov prevoza zgučano (domači človek iz goričkoga!) do toga ka je bilou 0,5 metra viška od grdih hrvatov ka baje tak fejst norijo ;)

Küjpiš spomladi ka se sposišij do zijme, ali pa küjpiš akacijo ka lejko mokro küjriš ;) Glede cene je pa iz mojega stališča še izdak ka je najboukše tan ge dobijš največ drv za najmenje penez - ali? ;)

Vesejle svejtke!

Knap (nepreverjen)

Ej ge neven, mi mamo toplotno :D

Gost (nepreverjen)

GE SAN PA ŽE NAVAJENI KA SOBOTAINFO DELA TAKŠNE POCENI REKLAME. SO GRATALI KAK 24UR KA OBJAVLJAJO SAMO TISTO KA NJIN PAŠE. TO JE PA NEŠČE ČEMEREN KA NEMRE PRODATI DRVA KA MA DRAGO. HRVAŠKA PA MAĐARSKA SO DOSTI CENEJŠA GE TAN KUPUVLEN PA SAN ZADOVOLEN.

Gost (nepreverjen)

tak so pri zadnjih volitvah samo reklamerali ZA 5dre niti enega članka proti nej bilo SRAMOTA

Gost (nepreverjen)

tak so pri zadnjih volitvah samo reklamerali ZA 5dre niti enega članka proti nej bilo SRAMOTA

drva01 (nepreverjen)

vsem neukim še enkrat ostali pa tako veste dobronamerno in v vednost
EN KUBIK oz.1m3- kubični meter je mera za LES IN TO OKROGEL IN NE ZA - PROSTORSKI METER prm- je mera ki se navadno uporablja za ceno DRV(1*1*1)meter
potem moremo vedeti da se iz tega prostorskega metra razžaga na polena in zloži je potem 0.85 prm ker se bolj zapolnijo prazni prostori in potem mislimo da jih je manj
KLAFTRA pa so zložena meterska drva 4 metre v dolžino meter v višino
NAJPREJ moremo vedeti kaj naročimo potem lahko šele pravilno preverjamo količino
10 kubičnih metrov drv uradno jih ni je pa les iz katerega lahko dobimo iz 1m^3 okroglega lesa dobiš
1,4 prostorninskega metra zloženih drv torej 14 prostorskih metrov kalanih meterski oz.12 prm polen cc 33 cm zloženih

še to v vednost prekopirano http://www.gozd-les.com v vednost z dobrimi nameni saj tudi mi smo morali se podučiti
Pri dogovarjanju za nakup je treba biti previden glede mere, v kateri se drva kupujejo. Uporabljajo se različne mere, zato je neuki kupec lahko zmeden.

Drva se ne prodajajo v kubičnih metrih (m3). S kubičnimi metri se meri količina okroglega lesa po poseku in pri odkupu na kamionski cesti. Prav tako se drva ne prodajajo v kilogramih.

Drva se običajno prodajajo v prostorninskih metrih (prm). Prostorninski meter je kocka s stranico 1 m, v katero so zložena drva čim bolj na tesno. En pravilno zložen prostorninski meter drv je 0,65 m3 metra lesa. Prostorninski meter je dejansko kubični meter zloženega lesa in zraka med njim. Kadar kupujemo les v prostorninskih metrih, vedno preverimo skladovnico lesa pred nalaganjem, ali sta njena višina in širina res en meter in ali dolžina ustreza dogovorjeni količini. Cepanice morajo biti tesno zložene in med njimi ne sme biti toliko prostora, da bi lahko mednje dali stisnjeno pest. Če gre za prostorninski meter polen, potem je količina lesa nekoliko večja, saj znaša 1 prm cepanic 0,85 prm polen dolžine 30 cm.

Pri prodaji se uporablja tudi izraz klaftra. Klaftra ali seženj predstavlja 4 prm cepanic.

000 (nepreverjen)

to sam tam kupujejo budale

klantoš (nepreverjen)

Jaz vedno kupim od gozdnega podjetja 12m3 bukove hlodovine. Z prevozom me je prišlo lani 710 evrov. Te pa to razžagamo na 50 cm in razkalamo (z pajdašami) pa vkup skladejmo in dobim točno 16m3. To pomeni 45erov za kubik ali meter ali kak koli si to že što ven računa. Evo pa mam lepa drva nej drage, pa še malo rekreacije poleg. Vsem želim lepe svejtke,pa ga bi čim mejnje zakurili drv.

mirkostojan (nepreverjen)

Ge pa oseb sosede po drva že nakalane haha

busybee (nepreverjen)

Gospod drvarič stanko naj malo manj hodi v wettcafe bulls in bears avtomate igrat pa se mu te 3 metre drv ne bo preveč poznalo

TUNČ (nepreverjen)

KA MOTATE PA MODRUVLETE-HRVATI VSAKŠOGA ZNORIJO , TUDI MENE SO PA VEČ ŽE TRI LETA . NEKUPUJEM PRI NJIH - PA MAN MIR . TU PRI NAS , KATEREMU SO PRIPELALI DRVA SO SAKŠEGA ZNORILI , PA JIH NI MALO

Gost (nepreverjen)

Ka ste vsi prizadeti, ka pa pijšete norije, če ponujajo razrejzana na 30 ali 40 cm 1 m3 je tou 1m3. kak koli zložiš je tou mxmxm. Hrvati pa rejsan nategavlejo, drva so z žago narejzana, friška mere kak se zeme. Pri nas pa toga nega mere so dejansko kak se odavlejo. No nejso si Hrvati takšni, večinoma pa so.

joško (nepreverjen)

To je sovražen govor, diskriminacija hrvatov, tega si nebi smeli dovoliti.

Gost (nepreverjen)

Mah. Vsi so (smo) lopovi. Slovenski in hrvaški drvarji. Najbole pošteni pa so tiste, ka zložijo "zobotrebce" skuper, ponucajo cole in kalkulator. Vüpan ka gor pridejo, ka je najcenejši kurilko. Liter je le liter.

slovenski poštenjak (nepreverjen)

Tast je slišal na MURSKEM FUCKING VALU oglas,da se prodajajo drva."Slovenski poštenjak" iz Kovačevec jih je pripeljal namesto 10 cm3...samo 6,5cm3...Toliko o Slovenskih poštenjakih...

Vipko
buldog

Ena resnična štorija:

Moj prijatelj je pri Madžarih kupil 11m3 lesa; toliko jih možakar, ki mu jih je pripeljal (naš človek) lahko naloži na veliko prikolico. Ko mu jih je pripeljal domov je rekel, da ima naloženo le 9m3... toliko so mu Madžari naložili. On je to vedel, ker vozi na tej prikolici les. Prijatelj, ki je drva že plačal (plačal jih je šofer) je razmišljal ali naj gre na Madžarsko in dokazuje (brez pravega dokaza, ker bi drva moral zlagati v metre!) goljufijo... pa ni šel. Rekel je samo: nikoli več drv od Madžarov! Slišim zdaj, da so Hrvatje isti... dobra šola, samo da je kubik cenejši.... :)

mura22 (nepreverjen)

Klantoš,kje si dobil,pri katerem gozdnem podjetju 12 kubikov za 710 evrov.

bibamisa77 (nepreverjen)

POZOR VSI PREKMURCI - HRVAŠKI OGLASI ZA DRVA ZAVAJAJO
Doživela sem veliko prevaro na Hrvaškem. Peljala 100 eur v Čakovec, kot garancijo, da bom drva res kupila (baje so ga nategnili že...) in nisem dobila nobenih drv - prodajalec pa je nedosegljiv, vklopil je tajnico na telefonu, pa tudi oglas je bil umaknjen.
PROSIM VAS DRAGI PREKMURCI, NEHAJMO KRMITI TE HRVAŠKE PRASCE!!!!! NA MORJI ME VEČ TAN NEDO VIDLI!!!
KUPUJMO PRI NAS, NAŠI LJUDJE SO BOLJ POŠTENI!!!!

butalec (nepreverjen)

KA SI - pelala 100 eurov v Čakovec?

Halo, tu mi je oa kmica gratala!!!!!!!!!!!!

Daj, pripelaj še 1.000 eurov k meni.

bibamisa77 (nepreverjen)

Ja, prvič pa zadnjič - do zdaj san pač zavüpala liden, od zdaj naprej pa nigdar več......

lopov (nepreverjen)

nej je istina ka bi akacija bila 39.EZR ka je cena pred enim tednom bila 41 EUR tocno ka hrvati pravijo ka merijo po hlodovini in njim tak te vse lepo ven znesi,ce pa kupis 10.kubikov pa jih zlozis in vidis da mas menje en kubik,ka ci sem njemi ze placo pa se odpelo,ce ga pozoven na GSM pa pravi bilo je 10.kubika, ges komaj cakan ka ti prokleti hrvat de imel drva nazagane ka de pravo ka lejko pripela te de mi mogo 10,kubikov dol z tovornjaka zmetati pa nti centa nede dobo, pa man krijdi 6,racunov pa naj te zracuna kelko je on mene znoro,,po potrebi pa se batine dobi policiji pa za dokaz pokazem pacune kolko sem bil ogoljufan,,

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice