Pomurske družbe lani s 12,5 milijona evrov neto čistega dobička, leta 2007 85,5 milijona evrov.

In kako so poslovale pomurske gospodarske družbe? Lani jih je bilo 1.376, kar je skoraj enkrat več kot leta 2006, ko je Pomurska statistična regija premogla 739 družb. Pomurske gospodarske družbe so v preteklem letu pridelale za 66,4 milijone evrov čistega dobička in 53,8 milijona čiste izgube, kar pomeni neto čisti dobiček nekaj več kot 12,5 milijona evrov in predstavlja zgolj 0,75 odstotka neto čistega dobička vseh slovenskih gospodarskih družb. Ta znesek pomeni zgolj četrtino tistega iz leta 2007, ko je neto čisti dobiček pomurskih družb znašal 85,5 milijona evrov.

Po neto čistem dobičku Pomurje na predzadnjem mestu

Največ je skupnemu znesku čistega neto dobička na nivoju države prispevala Osrednjeslovenska pokrajina, kar 61,4 odstotke. Manj neto čistega dobička kot pomurske so pridelale le še družbe iz Zasavske regije, vendar je teh le 577, torej številčno manj kot polovica pomurskih družb. Skupno so slovenske družbe v letu 2007 zaposlovale 510.754 ljudi, od tega je bilo v pomurskih družbah zaposlenih 19.474 ljudi.

Pri podatkih o neto dodani vrednosti Pomurje na 8. mestu

Pomurske družbe pa so v lanskem letu rahlo povečale neto dodano vrednost, ki pomeni novoustvarjeno oz. povečano vrednost proizvoda ali storitve. V letu 2008 so tako pomurske družbe poslovale z 479 milijoni evrov neto dodane vrednosti, leta 2007 je bila ta vrednost manjša za dobrih 25 milijonov evrov. Lanski podatek Pomurje uvršča na 8. mesto med 12 statističnimi regijami. Pomurska regija je tako k skupnemu znesku neto dodane vrednosti vseh slovenskih družb prispevala dobra 2,6 odstotka. Osrednjeslovenska regije je lani k skupnemu znesku neto dodane vrednosti na nivoju države prispevala 41,5 odstotka.

Počakati bo potrebno še na revizijo

Podlaga za pripravo informacije so podatki iz letnih poročil, ki jih je AJPES predložilo 51.997 gospodarskih družb na poenotenih obrazcih za namene državne statistike. Pri presoji poslovanja družb v letu 2008 je treba upoštevati, da letna poročila družb, zavezanih k reviziji, še niso revidirana, kar pomeni, da bodo po opravljeni reviziji rezultati njihovega  poslovanja lahko tudi drugačni. Rezultati revizije letnih poročil za leto 2007 so na primer pokazali, da se je neto čisti dobiček družb, zavezanih k reviziji, zmanjšal za 1 %.

Povezava do celotne Informacije o poslovanju gospodarskih družb v Republiki Sloveniji v letu 2008

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
čevapčič na ražnje

.. na Ajpes se glih nej preveč zanašate, ale vseeno .. kakšen padec dobička in tau celo za leto 2008!! Me zanima, ka baujde na konce za leto 2009 ..

Starejše novice