Foto: Bobo
Učenci prve triade in maturanti so preživeli prvi povratni teden v šoli, danes pa so šolske klopi zasedli še devetošolci, vrata pa so odprle tudi šole za učence s posebnimi potrebami.

»Naša želja je, da vzpostavimo sistem, ki je funkcionalen in življenjski. Izrednega pomena je tudi naše duševno zdravje. Najti želimo dobro kombinacijo, ki obenem varuje življenja in upošteva socialen vidik,« je ob tem dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel.

Kot je zatrdil, so prizadevajo, da bi v šolo do konca leta poslali čim več otrok, ker »izobraževanje v šoli omogoča doseganje vseh ciljev: razvijanje pismenosti, razgledanosti, nadarjenosti, spretnosti in pridobivanje kakovostne splošne izobrazbe ter skladen telesni, duševni in osebnostni razvoj«.

A jasnega odgovora, kdaj bi lahko vsi šolarji znova sedli v šolske klopi, Fafangel ni ponudil.

Zaenkrat je po njegovih besedah število vključenih v vrtce in šole maksimalno število, ki še omogoča izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Delo v skupinah, ki so manjše od oddelkov, je nemogoče organizirati za več učencev oziroma dijakov.

»Naše stališče ni samo stališče epidemiološke stroke. Mi moramo vzpostaviti takšno stanje, da bo varno. Epidemiološka situacija je ugodna,« je povedal Fafangel.

»O dvoizmenskem pouku do sedaj nimam nikakršnih informacij, da bi o tem razmišljali. S strokovnega stališča bi lahko rekel, da nimamo dovolj kadra. Do 1. septembra so še samo trije meseci, zato že zdaj razmišljamo, kako bo takrat,« je povedal direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Vinko Logaj.

»Ob vsakem pozitivnem primeru okužbe s koronavirusom poiščemo tudi vse kontakte, že dva dni pred začetkom simptomov. Takšnim osebam potem svetujemo karanteno. Že več kot dva tedna nimamo primera, za katere ne bi ugotovili, od kod izvor,« je še povedal Fafangel.

Vladni govorec Jelko Kacin pa je pojasnil, kaj pomeni političen kompromis pri sprejemanju odličitev: »Stroka le razpravlja in svetuje, odgovornost pa sprejema nekdo drug. Vsaka odločitev, ki jo sprejme vlada, je politična odločitev.«

»Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštituti za javno zdravje, je ob zelo pozitivnih trendih pri epidemiloški sliki realen in vseeno optimističen ... Odlično nam gre in tako naj bo tudi v prihodnje. Rahljamo ukrepe, a ključna bo predvsem fizična distanca,« pa je na Twitterju opozorila vlada.

Fizično distanco moramo, kot zatrjujejo na Nacionalnem inštituti za javno zdravje, sprejeti kot del naše realnosti.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Kako realna možnost je dvoizmenski pouk v koronadobi?
Pametno...……...tako bodo učitelji vsaj delali dve izmeni ali več (nočne)………..ne pa afne guncali na protestih...……..

[email protected] (nepreverjen)

Lejko se pa tebi prodružijo pa te fküper afne guncali po forumaj. Ti si v ton profesionalec.

In reply to by tuncika

Lianka (nepreverjen)

Mater si smotana! In ravno ti, ko doma sediš in se refiš od socialke.

In reply to by tuncika

repar (nepreverjen)

Pa ka še vedno nede konec toga nategovanja naroda? Zdaj že meni folga toga katastrofalnoga vodenja države pa sprejemanje bebastih ukrepov v nasprotji z zdravo pametjo in priporočili pravih strokovnjakov. Od toga peta dale odin ges tudi na demonstracije! PA tou je več nej normalno ka nan delajo.

Peree (nepreverjen)

Tou je kumrovska sola. Vprasaj zakaj prestop v SD bi naj stal 400 tisoc evrov?

In reply to by repar (nepreverjen)

POUK 3. IZMENE (nepreverjen)

ZAKAJ PA NE BI UVEDLI 3 IZMENE, ŠE NOČNO ZRAVEN, DA BI UČITELJI SPOZNALI KAKO NEKATERI LETA IN LETA DELAJO V 3 IZMENAH, TUDI ZA UČITELJE, KATERE REDNO VIDEVAM PO PROTESTIH IMAJO ŠE OGROMNO PROSTEGA ČASA UBOGI ZA VSE SAMO ZA DELO NE. MORAL BI TITO NAZAJ PRITI JEBALI BI VI JEŽA.

VILI76 (nepreverjen)

Kelko razredof osnovne šole si uspel napraviti?

In reply to by POUK 3. IZMENE (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Korona doba je samov Kacinovi glavi.

stric feri (nepreverjen)

Tipično za slovensko oblast. Povsod vidi samo probleme in nevranosti. Še posebej tam, kjer jih ni.
V čem je problem, da bi en teden šlo polovica učencev v šolo in drug teden druga polovica. In tako se vsak teden menjujejo. Če že nekdo brez veze modruje o razdalji.
Sicer razdalje ne bi bilo več treba , ker drugače so učenci po pouku in popoldan tudi bližje skupaj in se družijo. Tudi med poukom večkrat zmanjšajo razdaljo.
Prejšnji teden na eni šoli zjutraj. V šolo so spuščali otroke en po en na 2 metra. Zunaj pa en na drugem nagneteni in čakali, da pridejo na vrsto. Kje je sedaj tu logika?
Na NIJZ pravijo, da je potrebno fizično distanco sprejeti kot del naše realnosti.
Del realnosti je tudi, da je otrokom težko povedati kaj je fizična distanca !!!! Še posebej, ko se otroci igrajo !!!!

. (nepreverjen)

"Anonimno" anketo za otroke so poslali otrokom domov, s tem da shranjujejo email in ip naslov. Tolko o anonomnih aplikacijah vlade.

Starejše novice