Kakšne so pravzaprav naše možnosti, ko se odpravljamo na pot do Ljubljane? Ali je zelena opcija javnega prevoza za Prekmurce danes časovno in stroškovno že dovolj ugodna?

Slovenija zna tudi svojo majhnost obrniti sebi v prid. A če bi ob razmeroma majhnih razdaljah na našem ozemlju predpostavljali, da smo prav vsi Slovenci lahko v trenutku v Ljubljani, bi se, vsaj v primeru najodročnejše regije, krepko motili.

Predvsem slabe, počasne železniške povezave so postale predmet številnih šal v Prekmurju, ki pa naj bi jim velika posodobitev železniškega omrežja enkrat za vselej naredila konec. S prenovljeno in elektrificirano železniško progo Pragersko-Hodoš naj bi pokrajina ob Muri bila bolje povezana s Slovenijo, razdalje pa naj bi premagovali lažje in hitreje. Tako smo se vsaj nadejali. 

Toda tri leta po odprtju se po tirih še vedno premikamo s polžjo hitrostjo. Še danes so namreč za pot od Murske Sobote do Ljubljane po železniških tirih potrebne najmanj tri ure in petnajst minut – vsaj, če se želite izogniti prestopanju. 

Na območju vzhodne Slovenije potekajo dela, ki bodo predvidoma izboljšale železniške povezave z Ljubljano, dotlej pa odprava proti zahodu od potnikov terja precejšnjo mero potrpljenja.

V najslabšem primeru tudi pet ur vožnje

Že prej direktnih železniških povezav ni bilo prav veliko. Potniki iz Murske Sobote so med delovnim tednom na primer lahko izbirali med tremi vlaki, ki niso zahtevali neprijetnega prestopanja. 

Najhitrejši je s soboške postaje odrinil okoli sedme ure zjutraj in 126 kilometrov železniških tirov premagal v slabih dveh urah in pol – od nedavnega pa zaradi del tudi tega ni več. 

V veljavnem voznem redu iz Murske Sobote do Ljubljane trenutno vozi devet povezav, od katerih sta le dve direktni. Pot brez prestopov tudi v najboljšem primeru traja kar tri ure in petnajst minut, brez morebitnih zamud seveda, in zanjo je po redni ceni treba odšteti 14,75 evra. Časovno najugodnejša opcija je jutranji vlak, ki na cilj prispe v približno treh urah, vendar odrine že deset minut pred peto ter zahteva prestopanje. Preostale povezave medtem vključujejo tudi po tri prestope, s čimer lahko čas vožnje doseže skoraj pet ur. 

Dnevna migracija na delo v osrednjeslovenski regiji v tej obliki torej ne pride v poštev. 

Kanček hitreje z avtobusom, a zato tudi dražje

Poti se Prekmurci seveda lahko lotimo tudi z avtobusom. Vozovnica od Murske Sobote do Ljubljane stane 16 evrov, pri čemer za 190 kilometrov ceste potrebujemo od dobrih dveh ur in pol do dobrih treh ur. Časovno morda prihranimo malenkost, je pa ta rešitev zato nekaj evrov dražja. 

Med delovnim tednom je na voljo od 5 do 9 povezav s prestolnico, ob koncu tedna pa je vozni red, podobno kot pri železnicah, nekoliko skromnejši.

Zeleno in trajnostno – če le imamo čas

Z lastnim avtomobilom prispemo bistveno hitreje. Po zaslugi avtoceste, ki nam že deset let lajša življenje, smo v Ljubljani lahko v uri in tri četrt, če vozimo po predpisih. Vendar gorivo ni zanemarljiv strošek, voznike namreč stane približno 14 evrov v eno smer. 

Priljubljena izbira so zato različne oblike deljenega prevoza, ki se jih ob pomoči različnih spletnih strani in aplikacij poslužujejo predvsem mlajše generacije in študenti.

Cene prevoza se tukaj v povprečju gibljejo med sedmimi in osmimi evri. Očitno prednost ob časovnem prihranku predstavlja prožnost v času in kraju odhoda, čeprav je potrebno tudi več vnaprejšnjega načrtovanja, saj uporabniki ponujene prevoze velikokrat hitro razgrabijo.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

To pisanje je brez repa in glave. Res je da so obnovili progo od M. Sobote do Pragerskega in tu vlak vozi menda 90 km/h. A kaj pomaga, če pa je proga od Pragerskega dalje v slabem stanju. Hitrost pa temu primerna.

goostt (nepreverjen)

mogoče kdo ve kako dolgo traja pot od Sobote do Budimpešte ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Landini Izbor uredništva

To je res sramota. Lansko leto sem imel na obisku Japonce, ker sodelujemo na enem raziskovalnem projektu in so oni na vsak način želeli v Prekmurje (iz Lj) z vlakom. Pa sem jim skušal dopovedati, da jaz vlaka ne uporabljam in da je to izguba časa. In so vseeno vztrajali na vlaku. Pa smo šli z vlakom. Trajalo 3,5 ure. Bili so resno zaskrbljeni kam so prišli. Nazaj smo šli z najetim kombijem. SŽ hočejo na vsak način privabiti več potnikov. Zakaj!? Če mi je vožnja izguba časa. Če bi imeli moderno infrastrukturo z modernimi vlaki, bi jaz z veseljem uporabljal vlake. Na vlaku je vožnja komot, lahko še kaj vmes narediš. Tako, pa so SŽ največji muzejski sistem v SLO. In država, kjer človek s kolesom pride prej čez državo kot z javnim prevozom niti slučajno ni napredna, kaj šele zelena.

Landini

Edina rešitev je prodaja SŽ nekemu tujemu partnerju z dolgoletno koncesijo. In upam staviti, da bodo posodobili sistem, istočasno pa še pocenili vozovnice.

In reply to by Landini

čarni vrag (nepreverjen)

Najboljše bi bilo vse skup dati pokojnemu Francu Jožefu. Brez njega mi želežniške proge še zdaj ne bi imeli.

In reply to by Landini

NAŠ ATI JE PRAVO (nepreverjen)

Kak san preštu v japonskij novinaj ka sodeluvlete z japoncami v projekti KURJE FIZIKE..

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Ma vse so zajebali to linijo od murske in do kopra,ni trebalo prestopati sedaj pa moraš menda dvakrat. Raje se peljem z avtobusem in je boljše,ko jebe železnico in te budale in idiote ker so to spremenili.

miicika (nepreverjen)

JAPONCI BODO NAPRAVILI RED .....TAM JE DOVOLJENA ZAMUDA 20 SEKUND.

Landini

Najprej se bo morala generacija zamenjati. Mi smo še vedno Balkan.

In reply to by miicika (nepreverjen)

Hoot (nepreverjen)

Ne rabim Ljubljane

čarnobejli (nepreverjen)

126 km proge je do lublane ? Zgradili so progo do 160km/h se pravi matematika pravi ka smo lejko v lublani v 47minutaj,... pa tude če cug stoji v 15 krajih in ajde na 1 voro ali voro pa pol prijdemo..... nej pa 3 vore plus

Arrogant Bastard (nepreverjen)

No, Prekmurec z vlakom leko pride v LJ v 30 minutah tudi...če štarta iz Litije.

čarni vrag (nepreverjen)

Še dobro ka so v času Janševe vlade pritisnili in napravili AC. Se spomnite kakšne ovire so postkomunisti delali Žerjavi, ko so odpirali tunel v Ljubljani. Zapomnite si: Dokler te volili SD, Šarca, Bratuškovo, Erjavca itd. de šlo vedno slabše. Vlak de v Ljubljano vozo najmenje 5 ur.

čarnobejli (nepreverjen)

Se spomnite se odgovornega za avtocesto? ANTON KAMPUŠ SD - RADGONA - zaradi njega je avtocesta prevozka in brez odstavnih pasov

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vipko
Truplo

No, če to stoprocentno drži ne vem, vem pa, da je bil ravno Kampuš v neki "lokalni" komisiji za avtoceste, katera je pritiskala takrat na Ropovo vlado, da sprejme obvezo za gradnjo. Potem je Janševa vlada začela gradnjo in so pač nekaj nadzirali... So imeli neki vpliv na širino je zame skrivnost, drži pa kot pribito, da do skoraj odprtja o tem ni bilo govora. So bili slepi, neumni ali so morali biti tiho, pa sami precenite.

Državljani pa smo "uradno" izvedeli za točno širino voznih pasov šele, ko jih je osebno izmeril takratni minister Žerjav!

In reply to by čarnobejli (nepreverjen)

PalcekSmuk

Neje problem MS pragersko proga, ta je narejena za 160km/h.. Ovak je cela proga od pragerskoga do zidanoga mosta v remonti.. Primorci medten majo z vlakon od Kopra do Ljubljane 3 vre skoraj, z avton si pa menje kak 1 vro tan. Tak ka mo zdaj kda de se 2020 obnovila proga in ze 2019 pridejo novi vlaki, ka se odstranijo stare dizelske garniture pa lokomotive, vagoni dotrajani, koncno malo bole normalno za pelati z vlakon v lj. Tudi postaja v lj de se koncno zacala obnavlati.. Medten ide izpostaviti ka ti na vlaki lejko dremas, na cesti pa vsakoga idiota paziti mores ker je gostota prometa vedno vecja in nesposobnih voznikov vedno vec. Tudi tovornjakov je iz leta v leto vec, vmes so tak naklani ka na izvoz doj vec nemres zaviti brez ka bi se malo ne zaleto v njih. Tak ka ka se tice javnih prevozov, je stvar okusa, tudi busi nasi so vmes katastrofa sploj ce ide iz ms do mb po stari cesti pa te v lj, 3 posrane vre nuca.. Tudi ostane vgojno v guzvi od krtine do domžal 30min do 1h.. Ali popoldne nuca/s pa 1 vro ka se prebijes iz lj, ker javni prevozi v lj tudi nejso bogvekaj in vsaki se more z avton svojin na dveri prpelati. Tak ka de vlak slej ko prej ugodna resitev ce nedo avtocesto porihtali pa javne prevoze po ljubljani.. Pa bog ne daj ka se zgodi nesreca kak vceraj na zadobrovi ka stoji promet od faking avtoceste za celje do malo ka nej logatca gor cez celo ljubljano.. Tisti ka smo na cesti dosta znamo kaksna rakrana je nasa preobremenjena avtocesta, in kakso grlo je ljubljanska obvoznica.. Tovornjake na vlake, javni prevoz z svojimi lastnimi linijami po lj po kerih osebni avto nemre, garazne hise izven lj z povezavo v center, nova proga z novimi vlaki, pa te de malo lezje.. Ce primerjas en bougi graz ali dunaj z lj te vidis ka je javni promet pa te sran grata samo pogled na naso ljubljansko postajo. Ce sce sto znati ge se v evropi resno zaca balkan, njemi saml pokazite ljubljansko avtobusno/zeleznisko.

Johan78 (nepreverjen)

Boli ove žabaše kurac za nas?

zeleni martinček (nepreverjen)

Najboukše ka ideš z biciklinom v Ljubljanno. Tak prideš dosta hitrj od vlaka pa še Ekološko je .

Replika (nepreverjen)

Kak če be se še na paro vozile?

Lovec (nepreverjen)

Ja in zeleznice so vpeljale pendolino zjutraj ob 7.00 iz ms in nazaj v ma je prisel ob 20.00 ... V glavnem prazen ker je bil timing pisan na kozo ... Nikomur :) potem ao se cudili in linijo prekinili ... Bv

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice