Zapuščene gramozne jame in jezera so lahko dobra osnova za športne aktivnosti in turizem. Marsikje v naši bližini so jih že s pridom izkoristili, načrtov je še več.

Vroče poletje je poskrbelo, da je soboška Kamenšnica bila v preteklih mesecih polna kopalcev in suparjev, ki so se tako hladili ob visokih temperatura. Poletje je sicer odšlo, a Kamenšnica je minuli konec tedna zopet oživela. Topla jesenska sobota, ki jo je dopolnil še veter, je na gramoznico ob Bakovski cesti privabila številne windsurjerje iz Pomurja, Podravja, pa tudi od drugod. Gre le za eno izmed redkih aktivnosti, ki bi lahko zaživela na soboški Kamenšnici, ko bo ta urejena.

Izkoriščanje jezer v porastu

Medtem pa so marsikje v bližini gramoznice in jezera že uredili in jih s pridom izkoriščajo za takšne in drugačne rekreacijske dejavnosti. V sosednji Avstriji so na področju izkoriščanja gramoznic v turistične in športne namene že desetletja pred nami, a tudi pri nas se izkoriščanje naravnih in umetnih jezer za športne dejavnosti povečuje. 

Zagnali Wake park Dooplek, načrtujejo vodni kino

Največji korak naprej so letos poleti naredili v Dupleku, kjer so vzpostavili Wake park Dooplek s štiritočkovno vlečnico za adrenalinske navdušence. Poleg vlečnice je tam mogoča še izposoja pripadajoče opreme, plavajoča terasa, bar in urejena sprehajalna pot. Mlada ekipa Wake park Doopleka ima v načrtu še postavitev robinzonskega kampa, splava za masaže in vodnega kina. 

Občina omgočila nastanek parka

Kot je za kolege z Mariborinfo.com povedal predstavnik Wake parka Dooplek Niko Čerpnjak, so gramoznico v Dupleku izbrali zato, ker je občina pokazala največ interesa in pravzaprav s predhodnjo gradnjo nasipa, v katerega je vložila 180.000 evrov, omogočila nastanek parka. Gre za tako imenovano zeleno cono, kjer je skrb za okolje na prvem mestu. Pomeni pa, da so obiskovalci del zelene oaze, ki daje občutek oddaljenosti od civilizacije.

Oživljajo gramoznico Rogoza

V okolici Maribora oživljajo še eno gramoznico, in sicer tisto v Rogozi. Občina Hoče - Slivnica s je z namenom ureditve gramoznice že prijavila na več razpisov. Vzpostaviti želijo sprehajalno pot okoli gramoznice, postaviti fitnes na prostem ter omogočiti izvajanje raznih športnih dejavnosti na vodi. Njihova želja je tudi ureditev prostora ob jezeru, kjer bi združili športne aktivnosti s kulturnim udejstvovanjem. Letos poleti se je tam denimo že odvijal festival elektronske glasbe. Občina Hoče - Slivnica načrtuje pričetek ureditvenih del za 1. oktober letos.

Občina Kidričevo z dvema urejenima gramoznicama

Gre za gramoznici Strnišče in Pleterje. Gramoznica Strnišče je že dokončno urejena v tako imenovano Učilnico v naravi, kjer so prostor ponudili čebelarjem, ribičem, gozdarjem in z učnim otokom tudi okoliškim šolam. Sicer ima gramoznica urejeno sprehajalno pot in šotorišče, vendar ni namenjena komercialni dejavnosti, temveč zgolj vzgojno izobraževalni, saj z njo upravlja lokalno ribiško društvo.

Pleterje bo komercialno usmerjeno

Komercialno usmerjena bo gramoznica Pleterje, kjer se občina zgleduje po severnih sosedih in predvideva tam športno rekreacijski center. »Sicer nas je pri tej nameri prehitela občina Duplek, vendar naš plan kljub vsemu ostaja enak. Morda gre pri nas nekoliko počasneje, saj želimo pred odprtjem pridobiti vsa potrebna dovoljenja, da ne bo prihajalo do kasnejših zapletov,« načrte razloži Damjan Napast iz občine Kidričevo. Pred kratkim so tudi odprli vlogo za podelitev 20-letne koncesije za upravljalca. Ta bo po pridobljenem gradbenem dovoljenju za vlečnico, ki ga trenutno še nimamo, zajemala še upravljanje s kampom in športnimi površinami.

S prstom kažejo na državo

Občina Kidričevo se s pridobitvjo gradbenega dovoljenja trudi že od leta 2011. To kaže na izjemno počasne postopke, ki jih ovira predvsem birokracija, so pojasnili. 

»Tako se je pač zgodilo, da so nas v občini Duplek prehiteli, vendar nas to ne bo ustavilo. Imeli smo težave s pritožbami ribičev in Agencije za javno zdravstvo, ki nas je ustavila pri neurejeni kanalizaciji in javnega vodovoda predvidenega turističnega kampa,« pojasnjuje Damjan Napast iz občine Kidričevo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

- (nepreverjen)

uauuuuu. odkrili ste toplo vodo. tu na ton portali se že leta in leta guči o ton, kak so drujge kamenšnice urejene, predvsem tista v bližini Graza.

surferMS (nepreverjen)

Eni ne razmite nekaj, Soboška kamenšnica je še vedno uradno gradbišče ge se izvajajo razna dela, kera so lejko posledično nevarna za kopalce in surferje. Dokeč de Pomgrad meo korist od kopanja gramoza iz kamenšnice, do tečas se naša kamenšnica ned urejajala za športne in turistične dejavnosti. V vseh teh omenjenih mlakaj so ali nigdar nej kopali šoudra ali so pa s ten henjali.

EXPO biznis (nepreverjen)

kak je pisalo v cajtungaj je koncesija Polaniče za izkop šodra potekla. Zdaj se kople na občinski zemli. Za podrobnosti pijtaj Židana, Jevška in Polaniča. So se "povezali". Naj pokažejo dovoljenje za izkop :)

In reply to by surferMS (nepreverjen)

veterfuda (nepreverjen)

Vse te pridobitve pa zjebejo te gli surfare, keri zdaj uoprabljajo kamešnico. Ali do motile veter ali pa dostop.

Starejše novice