Z novo kamero bodo preverjali, kaj se dogaja v soboškem kanalizacijskem omrežju.

Ste se kdaj vprašali, koliko kanalizacijskih rovov je speljanih pod tlemi Mestne občine Murska Sobota? Okoli 130 kilometrov. Največja širina rova je 1,2 metra, najmanjša pa 20 centimetrov. In kako nadzorovati toliko omrežja, brez odkopavanj odkrivati napake in jih odpravljati čim bolj učinkovito? Komunala Murska Sobota je našla odgovor v kameri vredni 12.500 tisoč evrov, ki omogoča ogled ter snemanje in fotografiranje različnih cevnih sistemov.

Širok spekter uporabe

"Primarno je ta kamera namenjena pregledu kanalizacijskih cevi, lahko se pa uporabi tudi v kakšen drug namen. Idealna zadeva za iskanje 'slepih' priklopov ali odkrivanje napak, ki vodijo do večkratnih zamašitev," pojasnjuje Vasja Bugar, vodje delovne enote Kanalizacija pri Komunali Murska Sobota, in dodaja, da je lahko tudi v pomoč tudi pri gasilskih intervencijah:

"Kamera ima prilagodljivo osvetlitev in zaslon, na katerega lahko sproti beležimo zaznamke. Lahko se samo ogleduje cevi, lahko se tudi snema, lahko pa se izdela tudi uradno poročilo pregleda."

Kaj pa nepriključeni uporaniki?

Poleg natančnega lociranja zamašitev, ne da bi bilo potrebno odkopavati večjega dela kanalizacije, je primerna tudi za odkrivanje tako imenovanih "slepih" priključkov, ki jih je v soboški kanalizaciji veliko: "Gre za to, da je ena cev z drugo speljana pod zemljo brez jaška. Včasih je to bilo dovoljeno, danes pa več ne, ampak jih ne moremo locirati, ker večine geodetskih posnetkov nimamo. Zdaj ko imamo to kamero, lahko vsakega točno poiščemo."

Zanimalo nas je, ali bodo s to kamero iskali tudi nepriključene uporabnike? Pred leti so jih na soboški kanalizaciji odkrili okoli 500: "Tega praktično več ni. Uporabniki, ki so pri nas kupovali vodo, niso pa plačevali kanalščine in čiščenja, so že dokaj raziskani in smo jih tudi fizično vse obiskali ter nepravilnosti odpravili."

Zakaj je mestni del kanalizacije preobremenjen?

A kakšno je sicer stanje kanalizacijskega omrežja? V zadnjih letih je bilo veliko govora o preobremenjenosti soboške kanalizacije, a Bugar pojasnjuje, da razen glavne žile, ki teče skozi mesto, prevelike obremenjenosti ni zaznati: "Pa še tam ni težava v odpadnih vodah, ampak v meteornih." Zato že načrtujejo, kako bi razbremenili kanalizacijsko omrežje in čistilno napravo ter z vodo, ki pade v Murski Soboti dejansko napajali podtalnico.

Težava v dotrajanosti rovov

A večja težava kot preobremenjenost je dotrajanost kanalizacijskih rovov: "Kanalizacija se skoraj deset let ni obnavljala. Zato se pojavlja potreba po obnovah glavnega in severnega kolektorja," še razlaga Bugar in pristavi, da o tem že razmišljajo: "Velika večina teh del bi se lahko izvedla s posebno tehniko. Cev bi od znotraj oblekli s poliestrom, torej stara cev ostane, ampak s preoblečeno notranjostjo." Tako bi se izognili gradbenim delom, a cevi vseeno obnovili in jim podaljšali življenjsko dobo.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
borut (nepreverjen)

Pa zrihtati, da ne bojo podgane ven lejtale.

Gost (nepreverjen)

Čudi me, da se vseved "Truplo" še ni oglasil. On se itak na vse razume :)

Nebojša (nepreverjen)

Soboško podzemlje ima razvejano mrežo.

Truplo (nepreverjen)

F tou se ne razmin.

Gost (nepreverjen)

Pravo "Truplo" se razume na vse. Tebi pa verjamem, da se ne.

JJ (nepreverjen)

Truplo je ekspert za kanalizacijo.

Vipko
Truplo

Ni lepo, da niti dihati ne morete brez mene? Sicer pa se na dosti manj temah oglašam, kakor nekateri tule mislite. In misliti, pomeni drek znate!

čkp (nepreverjen)

Naj penaze namenijo za nove investicije v obnovo nej vnadzor,nej samo kanaizacija tuj vodovod je tak kritičen ka v neštrinaj ulicaj non stop cevi pokajo, njihov glaven šef pa ne pisti zamenjavo glavne cevi, naj se tej človek v ten zamisli sicer mo ga v kratkon obelodanili.

končen (nepreverjen)

Dobro, da so se končno lotili te rekonstrukcije. Morali bi jo začeti že pred DESETIMI leti, ne šele zdaj. Upam, da nas ne želijo impresionirati s številko 130 km. Kaj naj potem rečejo v LJ ali na Dunaju...kjer imajo deset in še več krat toliko sistema kot mi.
Rekonstrukcija infrastrukture ne bi smela biti nekaj izrednega, kajti to je normalno delo občine in komunalnih služb -vsaj moralo bi biti.
Strinjam se s @čkp-jevim komentarjem, ki pravi, da je tudi vodovod potreben korenite prenove.

vili 76 (nepreverjen)

Truplo, tebe rajcajo Janša pa komunisti ponavadi... tou že vsi znamo.

Tujec 2

Truplo je samo tam močan, kjer šimfa partizane, komuniste, levičarje in poveličuje domobrance, desničarje, Janšo, pri vsakodnevnih temah on crkne. Še vedno ga peče to, da mu je eden najbolj trdih komunistov speljal ženo. Da bi bil saj eden izmed desničarjev, tako pa ......

odgovarjal (nepreverjen)

ZA 41% ŠKODE KRIVE POPLAVE
41 odstotkov škode zaradi naravnih nesreč v Sloveniji povzročijo poplave. Odpravljanje njihovih posledic traja več let.

Človek razume, da je težko ukrotiti vodotoke, ki poplavljajo - pa še to naredijo tam, kjer imajo voljo.
Težko je pa razumeti, da se niso že pred 10 leti lotili rekonstrukcije kanalizacije, ki je relativno enostavno obvladljiv sistem. Pa še evropska sredstva so (bila) na voljo. Ali bo kdo odgovarjal za to malomarnost ?

što (nepreverjen)

Što je tej Truplo???

Vipko
buldog

Ka te briga? Truplo je Truplo. Što si pa ti?

In reply to by što (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice