Kako je s kurjenjem zaradi preprečevanja pozebe v trajnih nasadih v naravnem okolju in zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja v času veljave občinskih odlokov o prepovedi kurjenja?

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. marcem 2020 na predlog vlade po vsej državi razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. V teh dneh obstaja možnost pozebe, zato je za čas trajanja razglasa v sadovnjakih, hmeljiščih in vinogradih izjemoma dovoljena uporaba naprav in izvajanje aktivnosti, na primer kurjenja, za preprečevanje pozebe.

Enaka rešitev je bila uveljavljena tudi glede uporabe naprav ali izvajanja aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, na primer kurjenja, zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja, če tako odredi organ, pristojen za gozdove.

Potencialno oviro pri izvajanju preprečevanja pozebe v sadovnjakih, hmeljiščih in vinogradih s kurjenjem pa lahko predstavljajo odloki ali pozivi o prepovedi kurjenja, ki so jih nekatere občine sprejele v prejšnjem tednu, še pred razglasitvijo velike požarne ogroženosti naravnega okolja s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

»Z namenom preprečitve škode, ki bi lahko nastala v sadovnjakih, hmeljiščih in vinogradih, ne le v naravnem okolju, ampak tudi drugod na prostem, predlagamo, da občine, ki ste takšne odloke sprejele, te čimprej prekličete ali pa jih spremenite na način, da bo kurjenje v sadovnjakih, vinogradih in hmeljiščih z namenom preprečevanja pozebe mogoče. Predlagamo, da podobno rešitev, v kolikor odlokov ne boste preklicali, uveljavite tudi za izvajanje aktivnosti zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja,« ob tem še opozarja uprava za zaščito in reševanje. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vojaški strateg (nepreverjen)

Občine ga serejo
Zakaj ne bi bila Slovenija ena sama velika občina
tako kot je to npr v Ameriki
Ne bi bilo treba dati ogromno denarja za župane,
pa za njihove tajnice in za njihove pudeljne itd itd
Od občini itak ni nobenih koristi
Slovenija ena občina , župan pa Jankovič
vse ostalo ostane isto
Jankovič ne bo rušil vlade
Vlada pa ne bo rušila Jankoviča
Rešimo dve muhi na en mah
Janša predsednik vlade
Pahor predsednik republike
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič
Jankovič pa župan Slovenije

sm (nepreverjen)

hja tu nemreš nika, ka v ton vetre nemreš gli kujriti, pokrivati, škropiti! vupamo edino lejko, ka tej veter kaj obrani, saj dokeč fuda praviloma ne zmrzne...

Starejše novice