Meje bi se lahko ponovno odprle že sredi februarja. A nekateri niso mnenja, da so izpolnjeni pogoji za umik nadzora na notranjih mejah schengenskega območja.

Le nekaj let zatem, ko so se meje med Slovenijo in Avstrijo povsem odprle, so se predlani ponovno delno zaprle, na mejnih prehodih pa nas ponovno preverjajo policisti in vojska. Avstrija namreč izvaja nadzor na notranjih mejah schengenskega območja, ki pa po mnenju Slovenije ni potreben. Zaradi nadzora, ki po mnenju notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar nepotreben, prihaja do nepotrebnih omejitev svobodnega gibanja in pretoka blaga ter posledične gospodarske škode.

Razmišljajo o podaljšanju nadzora na mejah

Rok za iztek zadnjega podaljšanja nadzora notranjih meja bo potekel sredi februarja, Evropska komisija pa razmišlja o podaljšanju nadzora na notranjih mejah schengenskega območja. Ministrica Vesna Györkös Žnidar je po poročanju Večera evropskega komisarja Dimitrisa Avramopoulosa obvestila, da Slovenija nasprotuje podaljšanju nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo, saj zanj ni razloga.

76 nedovoljenih prehodov meje

Ogorženost schengenskega območja se izraža med drugim tudi s številom nedovoljenih prehodov meje. Primerov, ko so avstrijski organi ugotovili nedovoljen prehod meje, naj bi lanskem letu bilo le 76, zato o ogroženosti ne moremo govoriti, pravi Györkös Žnidarjeva

Prosti prehod meja ena glavnih pridobitev EU

Ministrica je pravico do prostega gibanja brez notranjih meja označila kot eno temeljnih pridobitev Evropske unije. To velja še posebej za Slovenijo, ki je odprta ter specifično geografsko umeščena država. Schengen je po njenih besedah pod hudo preizkušnjo, njegov obstanek pa je odvisen od nadaljnih korakov. Hkrati je ostro obsodila zlorabo političnih razlogov za umetno podaljševanje izvajanja nadzora na notranjih mejah EU.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Mislim, da se pošten človek nima vzroka razburjati zaradi kontrole. Za one druge je pa kontrola še kako potrebna !

Gost (nepreverjen)

Zdaj se vidi kako so nas nategnili pri govorjenju o odprtih meja EU in svobodni pretok delovne sile !

Gost (nepreverjen)

Tako je Tujec 2,sam nimam nič proti,pa tudi ne bi imel,če bi bilo vse nazaj kot nekoč,ko so bili vsi mejni prehodi zastraženi.

njiva

kontrola na meji bi mogle ostati tak kak majo Avstrija,Naj postavijo policaja ali vojaka na mejo,nej ka samo znajo kaserati pa v avtojaj sedeti.Isto je z vojsko,ka delajo nika notri po kasarnaj sidijo 8 ur napravijo pa idejo domov.

ghdfm (nepreverjen)

avstrija naj izstopi iz eu napravi meje pa to je to. Ali pa eu slovenijo brsnit iz evrope pa stvar rešena.

rezervar (nepreverjen)

V jugovini - ex državi po šteroj se kuca si prek meje lejko šverco in te z šticugof kaj kcuj zaslužu. Vsi manjacje-delomrzneži so tak fajn živeli - z švercon. Ten se tüj küca po meji.
Osterajheri pa tüj vidijo ka da do tu meseci, kordiši, pa trčeki vlast doubili te de eti đamaharija srbostan in do mogle Trumpa zvati ka eno 5 meterski zid postavi. Rdečkare pa pod strogo kontrolo na meji dene na substance.

Gost (nepreverjen)

rezervar, tejbe je tvoj oča lekar tudi od nekec prešverco.

eh (nepreverjen)

Saki den se pelan delat, pa mi samo pomahajo pa adijo, se pelan pač 20-30 mijmo pa je. Me absolutno ne mauti, so pa že stavili preci tovornjakof pa naklajenih autojof pa tuj najšli migrante taka, naj samo ostane, če že mijmo našeh pa hrvatof vujdejo na meji jih naj vsaj avstrijci stavijo.

Vipko
Truplo

Meni tudi ni jasno, čemu se mi toliko vpletamo, zapletamo, kaj počenjajo Avstrijci na svojih mejah? Če bi nam zaupali, kontrole ne bi bilo, vsaj mislim tako? Ne vem, čemu se mi ne obrnemo k sebi in zavarujemo tisto mejo, za katero smo pristojni. Tudi morda s pomočjo Avstrijcev, kateri bi potem verjetno lažje opustili nadzor na svojih mejah?

Mi imamo toliko drugih problemov... in vlada namerno obrača pozornost drugam, samo da bi potem ljudej pozabili na naše težave! Letos se pričakuje odločitev Arbitražnega sodišča... kaj bomo storili, če Hrvaška ne bo spoštovala odločitve sodišča? Kakšne ukrepe bomo uvedli, da bi Hrvati spoznali, da je treba neke sodbe upoštevati? Bomo začeli z ostrejšim nadzorom, morda zaprli mejo pri Plovaniji, kjer je mejni prehod cca. nekaj kilometrov nižje, kakor je bil mislim da pred letom 1993? Tam bi po mojem to lahko storili, če bo razsodba nam v prid, pa nam noben komisar unije ne more nič. A imamo točno dodelano strategijo glede terana?

Pa še se najde... bolj pomembno, kakor ta meja z Avstrijo. Te pač ustavijo in pustijo dalje, zaradi tega še noben ni izgubil las!

In reply to by eh (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Pa enkrat se izjasnite ali gremo nazaj v JU ali v EU ne pa nekaj dobro je da so na mejah in dobro je da nas ne kontrolirajo kakšno dvojno igro igrate ali meje so ali mej ni gotovo.Vsi bi j..... ali da ne gre noter tako se ne da?

wwww (nepreverjen)

Pa ka Slovenijo briga ka majo in delajo z svojo mejo Avstrijci ?Naj gledajo svoje probleme .Končno pa ne podležejo Bruslju ko oni prdnejo kak Slovenija

black panter

ka ne razmite,meje so zaprejte zaradi musličov nej zaradi nas

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice