Forum romskih svetnikov v Murski Soboti pripravlja posvet o varnosti v romskih naseljih.

V zadnjih tednih so se Romi v medijih znašli predvsem na straneh črne kronike - zažigi hiš v romskih naseljih, streljanje, pa tudi Europolovo poročilo, ki je izdalo, da ekstremisti novačijo Rome za spreobrnitev v islamsko vero in radikalizacijo. Zaradi tega v sredo forum romskih svetnikov v Murski Soboti pripravlja posvet o varnosti v romskih naseljih, od katere je odvisna tudi varnost prebivalcev v okolici teh naselij. Ob tem opozarjajo, da je vir težav Romov predvsem v socialni izključenosti in brezposelnosti.

Varnost v romskih naseljih pogoj za večjo varnost okoliških prebivalcev

Razlog za posvet, je po besedah predsednika foruma romskih svetnikov Darka Rudaša za STA, življenje v zahtevnem družbenem okolju, v katerem se soočamo z novimi varnostnimi izzivi. S temi okoliščinami pa se spopadajo tudi romski svetniki - kot ljudje in kot predstavniki Romov. Na posvetu, ki bo 24. avgusta v Murski Soboti bodo predstavniki Romov in različnih državnih institucij od policije do centrov za socialno delo, skozi različne izkušnje iskali rešitve za zagotavljanje varnosti.

"Če bomo zagotovili visoko stopnjo varnosti prebivalcev romskih naselij, bomo v največji meri dvignili varnost okoliškega prebivalstva," je ob tem za STA poudaril Rudaš in spomnil, da se vsi zavedamo, kako pomembno je zagotavljanje varnosti na nacionalni ravni, medtem ko pozabljamo, da je del te varnosti tudi varnost v romskih naseljih.

Medsebojno spoštovanje ključno za zaupanje

Vprašanja varnosti se sicer odpirajo na ravneh znotraj romske skupnosti, v odnosu med romsko skupnostjo in okoliškimi prebivalci kot tudi v odnosu države, občine in javnih institucij do Romov in obratno. Rudaš ob tem priznava, da opažajo slabšanje odnosa Romov do tistih, ki opravljajo različne javne službe, zato se je tudi na to treba odzvati.

"Težave, ki se pojavljajo, so družbene, kulturološke in verske narave. Vprašanje zagotavljanja varnosti zato zahteva celovit družbeni pristop in sodelovanje različnih pristojnih institucij. Šele, ko se bomo začeli medsebojno spoštovati, bomo lahko začeli razvijati medsebojno zaupanje," je pojasnil Rudaš. Geslo posveta bo sicer: Nikoli ne počni tistega, kar ne želiš, da bi se zgodilo tebi.

Problem Romov socialna izključenost in brezposelnost 

Težave po mnenju Darka Rudaša izhajajo iz socialne izključenosti in visoke stopnje brezposelnosti. Zato bodo te dni, tudi v okviru kmetijskega sejma Agra predstavili projekt Zelena delovna mesta za romsko manjšino. Cilj projekta je reintegracija socialno izključenih Romov v polje plačanega dela in širše družbe.

"Ustvariti je treba romske podjetnike, romske delavce, ki se bodo vključevali v gospodarstvo ter si tako sami zagotavljali možnost za dostojno življenje," je dejal, in ob tem spomnil na "zlato pravilo", ki sledi dejstvu, da so Romi pri delodajalcih še vedno diskriminirani, in sicer: Če ti nihče ne želi dati službe, si jo ustvari sam.

V Murski Soboti projekt, ki lahko prinese 50 delovnih mest 

V Murski Soboti pa že teče projekt gojenja rastline miskantus, iz katere pridelujejo gnojila za povrtnine in kurjavo. V poskusnem obratu se je tako že zaposlil en Rom, po Rudaševih predvidevanjih pa bi lahko zaposlitev dobilo tudi do 50 Romov. Trenutno v sodelovanju z občino iščejo zapuščena zemljišča, na katerih bi lahko Romi gojili omenjeno rastlino.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Wtf!?

gost 118 (nepreverjen)

Rudas naj zaj povej kje so problemi v kateri vasi se vse to dogaja..ne da zaj vse rome mečejo v isti kos...naj se pove javno gdo je sel v islamsko vero,kje se strelja in kje se pozigajo hise....mislim svasta samo sramoto delajo ostalim romom...je pa seveda isto kot vsepovsod drugod nkateri so dobri nekateri so slabi...bi pa bilo dobro da se enkrat konča s temi izjavami da so romi sli v islamsko vero....naj se ve gdo je sel in seveda v kateri vasi so ti(muslimani)

crtj

Miskantus je res kar zanimiva zadeva, je že nekaj primerov v Sloveniji, eden je blizu Celja http://www.miscanthus-slovenija.si/domov.html - njegov je tudi ta video žetve: https://www.youtube.com/watch?v=f1UvWUJukeA - tale je pa soboški: http://www.miskantus.si/ms/

Gost (nepreverjen)

Riba smrdi pri glavi.

istina je istina (nepreverjen)

daj rudaš saj te vsi poznamo spet je znal izkoristiti nekaj kaj bi šlo njemu v prid in njegovim bližnjim sklicali so Varnost v romskih naseljih pogoj za večjo varnost okoliških prebivalcev.smešno se šliši predstavlj projekt za brezposelno manjšino romskega prebivalstva ,zako spet nekši razpis pa projekt samo da bi pokasiral nek držđavni denar ,z rudašem ima romsko naselje slabe izkušnje neredil so projekt vas sožitja evropski sklad je financiral ,vendar vse so morali porušiti ,vprašanje je kje je denar ?nosilic projekta darko rudaš in kavaš invalicka delavnica vse , v mestni občini naprošam naj odprejo oči in spregledajo samo korupcija ,

kići (nepreverjen)

daj daj ka njim trbej trbej njin lopato pa naj se zakopajo sami v zemljo...tak vunja z njih..

portil

Zanijma če de na forumi paver z dugimi lasmi, šteri je v Kopri policaje napadno?

istina je istina (nepreverjen)

poglejte si odlomek kako rudaš manipulira,pa povejte kdo je večji cigan če ne od postavil je hišo oz predstaviti je želel dediščino naših prednikov ampak hišice več ni so jo morali razstaviti zanima me samo kje so finance samo denar tega projekta poglejte manipulacijo rudaša https://www.youtube.com/watch?v=A5-yUbWCnTA

Gost (nepreverjen)

Ja njih pa musanj trbej zavarovati saj so rejsan ogroženi na vsakem koraki .Lopato bataše in kramp njim dati pa to zaščiteni .Za Rudaša pa škoda besed

potres (nepreverjen)

z rudašem v zapor ker cela vas ve kaj rudaš dela, med občinarji kravatica pa lepe besede, drugače pa je dvoličnež in primitivec lažljivec samo besede so ga obljube in hinavščina ,policisti bi morali take imeti pod drobnogledom.

mala miš (nepreverjen)

kakšo varnost bi rudaš nuco ka je sten naj ovadi kelko pejnez je znoro same finte on nuca malo v dob pri mirni

tarantela

Problem Romov socialna izključenost in brezposelnost - pri nas v Lendavi je večja brezposelnost, kot med Romi, pa zato še nismo tako problematični... Ali pa se naj naredimo take? Izgleda da bolje "prideš skozi" čimvečji cigan si...

istina je istina (nepreverjen)

poglejte si kdo je Darko Rudaš prepričajte se sami ,ne razumem kako mu cigani lahko zaupate in seveda v mestni občini ,2480 evrov hhhaa hhha je pospravil v svoj žep in Rudaš AKTIVIST sveta romske skupnosti si želi Varnost v romskih naseljih pogoj za večjo varnost okoliških prebivalcev,pa brezposelnim službo pa dajte ljudje pa kaj je z vami pa to je baraba poglejte in se prepričajte http://svet24.si/clanek/novice/crna-kronika/554db9fc06258/romski-aktivi…

travarica (nepreverjen)

varnost Romov res ni ogrožena in tudi ni ogrožena varnost okoliških vasi, brez skrbi gospod Rudaš nič se ne bo zgodilo dobro je da se je ta tema odprla samo morali bi biti bolj previdni pri vaših izjavah za medije. Miskantus ali Romi vedo kaj je miskantus, ali ste jim predstavili kako bo okolica izgledala ko boste začieli z tem delom. Od kod denar za 50 oseb za zaposlitev, ali bodo Romi zopet delali za 1,00 EUR? Odlagališče za smeti bo gospod Rudaš zaprl, da bo lahko sejal travo, vprašanje za gospoda Rudaša in vodstvo mestne občine in Komunale Murska Sobota, kam bodo odlagali smeti?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice