Mednarodno tekmovanje v hitrem računanju na pamet, je letos potekalo v Črnomlju, in sicer pod okriljem Zavoda za šolstvo. Na njem je srebrno medaljo domov odnesla Kaja Tuškei iz OŠ Tišina.

Poleg slovenskih tekmovalcev so se tekmovanja, ki sicer poteka preko spleta, udeležili še računarji iz Litve, Latvije in Estonije, skupna številka tekmovalcev je bila 89. Način tekmovanja je takšen, da se na zaslonu izpisujejo računi seštevanja, odštevanja, množenja, deljenja in primerjava izrazov, katerih rezultat je potrebno z miško čim prej zapisati. Računa se tudi s pet in šest mestnimi števili. Tekmovanja se že štiri leta pod mentorstvom učiteljice matematike Anke Brinar udeležuje tudi učenka šestega razreda osnovne šole Tišina, Kaja Tuškei.

Kaja je na tekmovanjih sila uspešna, saj je že četrto leto zapored državna prvakinja. Z zmago na državnem prvenstvu si je tudi letos zagotovila nastop na mednarodnem tekmovanju. Le-to je potekalo včeraj, učenka osnovne šole Tišina pa je v peteroboju dosegla 19.037 točk ter s tem v mednarodnem merilu usvojila srebrno kolajno. V slovenskem merilu je Kaja poleg vseh osnovnošolcev premagala še vse srednješolce in odrasle iz Slovenije.

»Izjemno nadarjenost, ki jo Kaja ima na računsko numeričnem področju, je potrebno povezati z osebno strategijo računanja, sposobnostjo hitrega sklepanja, povezovanja in seveda digitalno pismenostjo. Kaja svoj dar iz leta v leto nadgrajuje. Leta 2009 je v Estoniji v peteroboju dosegla 15.545 točk, lansko leto pa v Rigo ni odpotovala zaradi ognjeniškega prahu z Islandije. Na osnovni šoli Tišina smo na izjemen uspeh Kaje posebej ponosni, tudi sama učenka pa je nekaj posebnega,« je o svoji varovanki povedala Anka Brinar.
 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LBA

te pa prej ka so prekmurska deca nej tak pametna!

Tyra

saka čast, meni včasi še 7 plus 8 dugo traja...

cogito

LBA, moram te razočarati. Kaja je Ukrajinka, ki je z družino prišla v Slovenijo pred nekaj leti.
Sicer pa vse pohvale Kaji in njeni mentorici.

RX7

Saj ni važnoodkje je ,kakšne barve je ,kakšne veroispovedi itd ....zastopala je naše barve ter osvojila srebro - iskrene čestitke !

jocker

Lol cogito od kec si pa tou zeu? Poznan njenoga očo pa mati pa sta ob prekmurca, tak ka ne guči norosti

lara_croft

cogito nemaš pojma,diklino poznan pa znan ka je čistokrvna prekmurka, prle se prepričaj pa te norije strelaj...

kanžor

Lepou bi bilou ka bi tou Maučec na 24 ur poroučal ka so v prekmurji tudi čedna in pametna deca nej samo v žabariji ge nas na vse načijne dol gledajo in zapostavlajo vragouvje .
Čestitke maloj

ena_

Maučec de se rajši z nas na 24 vor pa norca delal ;)

Starejše novice