Slika je simbolična.
Vsaka na prvi pogled onemogla prostoživeča žival ne potrebuje pomoči. Pogosto se zgodi, da ljudje v naravi najdejo onemoglo ali poškodovano žival, ki ji želijo pomagati. S tem pa lahko naredijo več škode kot koristi. Preverite, kdaj pomagati in kako.

Velikokrat sploh ne gre za poškodovane živali, ampak recimo zgolj za na videz zapuščene živali, recimo za mladiče.

»Ljudem so divje živali pogosto preprosto lepe. Večkrat zavrnejo nasvet, naj kontaktirajo azil za divje živali, češ, da so se otroci že navezali nanje. A zavedati se moramo, da gre za divje živali, ki si zaslužijo kakovostno bivanje v naravi in ne v majhni dnevni sobi v stanovanju sredi mesta,« pravi veterinarka Teja Rosa, zaposlena v veterinarski ambulanti Veterina Zamba.

K njim v tem času ljudje najpogosteje prinesejo različne vrste ptic, sicer pa tudi ježke, veverice in polhe.

Kaj storiti, ko najdemo ptičjega mladiča?

V zadnjih dveh tednih se na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije soočajo z veliko telefonskimi klici kaj lahko posamezniki storijo, ko na domačem vrtu ali sprehodu v naravi najdejo ptičjega mladiča.

Pri številnih pticah ravno sedaj prihaja čas, ko bodo prvi mladiči že zapustili gnezda, vendar še niso sposobni letenja. Na tleh preživijo nekaj dni in v tem času se jim dokončno razvijejo letalna peresa. Starši jim medtem še kar nekaj časa prinašajo hrano in jih s klici opozarjajo na nevarnost, pojasnjujejo v društvu. 

Najdeni mladiči se tako zdijo nebogljeni, zapuščeni in potrebni pomoči. A največkrat temu ni tako, saj so njihovi starši v bližini in čakajo, da se umaknemo.

Le tedaj bodo lahko naprej skrbeli za svoje mladiče. Ker ljudje tem mladičem želijo pomagati, jih vzamejo domov ali pa jih odnesejo v zavetišče.

S tem pa dejansko naredijo več škode kot koristi, saj mladičem v ujetništvu nikoli ne moremo nuditi optimalne oskrbe, kakršne so deležni s strani svojih staršev.

Najbolje je, da najdenega mladiča pustimo tam, kjer je, in se čim prej umaknemo. Če ga ogrožajo plenilci (na primer mačke), ga postavimo na varnejše mesto (grm, drevo, živa meja, balkon, okenska polica).

Pomembno je, da je to mesto v bližini in dostopno staršem, ki skrbijo za mladiča.

Vir: DOPPS

Gnezda niso varna, prijetna bivališča

Za nekatere vrste ptic je prednost, da čim prej zapustijo svoje gnezdo.

Mnogi ljudje imajo napačno predstavo, da so gnezda varna, prijetna bivališča. Vendar plenilci v resnici pogosto z lahkoto najdejo gnezdo, polno glasnih mladičev, gnezdo pa je lahko za ptice tudi vir parazitarnih okužb.

Starši zato mladiče vsak dan pridno hranijo od jutra do večera, da mladiči čim prej odrastejo in zapustijo gnezdo. Ko mladiči gnezdo zapustijo, se razkropijo naokoli, starši pa jih lahko vodijo vsak dan na drugo prenočišče, s čimer povečujejo verjetnost njihovega preživetja.

Tudi če plenilec najde enega mladiča, ob tem ne pokonča še vseh ostalih, kot bi se zgodilo, če bi našel polno gnezdo.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Debeli fuknjenec (nepreverjen)

Prerezes vrat,ga poparis i izcupas perje. Potle ge ocistis drobovine,odrezes glavo.
Segrejes olje na 180stopinj ga speces in pojes.

zalostnoo (nepreverjen)

Nivo inteligence in mentalne razvitosti otroka iz 3 razreda osnovne sole… Zalostno! Pa tak mimogrede v olji ne peces ampak cvres! Vsaj zivljenske osnove obvladaj, ce je vse ostalo pretezko za tvoje mikro mozgancke

In reply to by Debeli fuknjenec (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Jaz tako premrazeneha tica dam med noge da se segreje

Glupi provokator (nepreverjen)

Za provokacije in duhovitost mora biti človek inteligenten. Ti te sreče nimaš.

Debeli fuknjenec (nepreverjen)

Ako ide ovo na mene ti povem,da imam pred imenom Dr.,kaj ti sigurno nimas i nikad neces imat.

In reply to by Glupi provokator (nepreverjen)

Likopo (nepreverjen)

Kratico izpisi,ka je Nej samo Dr. Ampak kač dale,se pravi Drkač. Pa še kmetavzar fcuj.

In reply to by Debeli fuknjenec (nepreverjen)

nihil (nepreverjen)

Kakše ego mores biti ka se ideš vmešavat v naravni potek stvarij, ftice same zmečejo mladiče vu keri so mali pa rahitične, samo zato ka močnejši prezivejo. Mačak zrikta al pa kuna, mij bi pa samo fse rišavali, pa medvede pa korale pa pingvine pa nevenkafse.

Starejše novice