V zadnjih letih je opaženih vedno več štorkelj, ki se pozimi ne selijo, ampak ostajajo pri nas.

Bele štorklje že od nekdaj veljajo za simbol Pomurja. Ob številnih travnikih in poplavnih gozdovih so štorklje v Pomurju našle svoj dom.

Štorklje navadno gnezdijo na visokih električnih drogovih, zaradi pomanjkanj hrane pa se štorklje v zimskih mesecih navadno odločijo za selitev v toplejše kraje.

Naše štorklje se navadno selijo čez Balkanski polotok in Bospor v podsaharsko Afriko, zaradi vse milejših zim pa se vedno večje število štorkelj ne odloča za selitev čez zimo.

Prezimovanje štorkelj v Sloveniji vse bolj običajno

Pojav prezimovanja štorkelj v Sloveniji je še pred dvema desetletjima veljal za pravo »anomalijo«, sedaj pa je vedno bolj pogost.

V letošnjem letu naj bi po poročanju Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije opazili že 11 prezimujočih štorkelj.

Prva prezimujoča štorklja je bila registrirana leta 1973, do leta 2000 pa je bila prezimujoča štorklja v Sloveniji opažena zgolj med milejšimi zimami.

Privajajo se tudi na alternativne vire hrane

Od leta 2000 naprej je prezimovanje štorkelj v Sloveniji vse bolj pogost pojav. Vsako leto je prezimila vsaj ena štorklja, v zadnjih let pa po poročanju Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije število prezimujočih štorkelj narašča.

Razlogi za prezimovanje štorkelj v Sloveniji pa so jasni. Milejše zime, zaradi katerih bele štorklje pri nas tudi pozimi najdejo dovolj hrane za preživetje. 

Pozimi se štorklje najpogosteje prehranjujejo z malimi sesalci, raki in ribami, vse bolj pa so navajajo na druge vire hrane, med katere spadaj prehranjevanje na odprtih smetiščih.

Ob zadostni količini hrane pozimi je verjetnost preživetja v Evropi večja, kot pa med selitvijo, kjer so štorklje izpostavljene številnim nevarnostim.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karrči (nepreverjen)

Trbelo de polanskoga pijtati. Poleg toga ka ge strokovnjak za avtoceste, se ešče razmi na štrke.

realnooo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

fajn na rostilj z njimi

MagyarBacsi (nepreverjen)

golobi nemajo pojma geje jug

Ytree (nepreverjen)

Vedno MANJ storkelj je pri nas. Kaj se dogaja? In vedno vec jih je na ljubljanskem barju.

Ograček (nepreverjen)

Mislen ka njin je Golob oz.-Holob podražo lete za tople kraje. Citiram. Če lejko mi golobe ostanemo skoz zimo,lejko tuj štorklje prezimijo tu. Pa še pri energije prišparajo. Podpis. Vaša pogumna ptica. Hru-hru.

čačipress (nepreverjen)

Ali ge nej Golob nikdar peški v Jajce odo. Gebi ga.

In reply to by Ograček (nepreverjen)

I.G.F. 24 (nepreverjen)

Ograček vijdimo ka si obseden z golobom, da bi se ti bar posro na to sejro glavo!

In reply to by Ograček (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Lejko se tebe poseren na glavo. Pa boš primerjo kere je bole tekoče. Lejko pa te golobinjek postaven,če resno maš tak rad te golobe.

In reply to by I.G.F. 24 (nepreverjen)

MagyarBacsi (nepreverjen)

golobi nemajo jajca, nevideno

Hovi (nepreverjen)

Te jin je že Holobek kaj obečo ka do tu ostali. Lejko do službe dobili v teh novih ministrstvih ka do jih meli.

Starejše novice