Možje v modrem za poskus umora mariborske sodnice uradno krivijo njenega partnerja, ki so ga tudi kazensko ovadili. A predkazenski postopek še vedno ni zaključen.

Kaj se dogaja s primerom mariborske sodnice Daniele Ružič, ki tudi zaradi njenih besed v javnosti še vedno pušča več odprtih kot odgovorjenih vprašanj, je v zadnjih tednih precej pogosto vprašanje, ki ga prejmemo v uredništvo.

Iz Policijske uprave Maribor so 2. julija v odzivu na sodničnine besede sporočili, da bodo o »vseh novih dejstvih« obveščali Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Tam smo preverili, ali so kriminalisti nadgradili dosedanje ugotovitve, ki bi potrjevale motiv storitve poskusa umora fizične osebe iz zasebnega življenja oškodovane osebe - partnerja sodnice.

Izvedeli smo le, da »policija še ni zaključila z aktivnostmi glede zbiranja obvestil v predmetni zadevi in torej še ni zbrala vseh obvestil, ki izhajajo iz naših usmeritev«.

Na vprašanje, ali žrtev, torej napadena sodnica, sodeluje z Okrožnim državnim tožilstvom v Mariboru, odgovora nismo prejeli. »Ker predkazenski postopek še poteka, vam trenutno ne moremo posredovati nobenih drugih podatkov oziroma izjav,« je zapisal Tilen Ivič, okrožni državni tožilec.

Prav tako ni jasno, kaj pomeni ovadba sodnice zoper neznanega storilca in kako vpliva na postopek kazenske ovadbe zoper sodničinega partnerja, ki jo je podala policija.

Mariborski možje v modrem so za poskus umora mariborske sodnice kazensko ovadili njenega partnerja, a sodnica ga je vzela v bran - upravičeno ali ne bo pokazala kriminalistična preiskava, ki se nadaljuje, saj je mariborsko okrožno tožilstvo od policije zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe.

Spomnimo. Ružičeva je po razkritju mariborskih policistov, da naj bi za poskusom umora stal njen partner, preko hčerke za STA sporočila, da se partnerja ne boji in ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja.

»Edino, kar bom povedala o naši družini, je, da A. H. ni bil nikoli fizično nasilen, bil je sočuten, ljubeč in zelo dober oče. Prav tako nisem nikoli nobeni sodelavki ali prijateljici govorila, da je bil nasilen, to je laž. Če bi samo enkrat položil roko name, bi zvezo z njim takoj prekinila in se odselila, saj nisem tip ženske, ki bi prenašala kakršnokoli nasilje. Če ne bi bilo tako, ga ne bi takoj po napadu poklicala in se nanj obrnila za pomoč,« je sporočila sodnica, ki je brutalni napad utrpela 16. junija ponoči tik pred domom.

Eden prvih, ki je takoj po zverinskem napadu na sodnico namignil, da je vzrok za napad iskati v njenem zasebnem življenju, je Franc Kangler. »Če sodnica pride ob enih zjutraj v soboto domov, kdo ve, kje ona hodi? Kdo? Od tistih, ki bi jo zaradi službe napadli, malokdo,« je dejal bivši mariborski župan Kangler, ki je nekoč tudi sam delal kot mož postave.

Namignil je, da se policija ni odzvala dovolj hitro. »Da so zaprli in zavarovali kraj dejanja šele po nekaj dnevih, pomeni, da so dali nekomu možnost, da je počistil za sabo. Ne vem, zakaj niso območja zaprli tisti večer in naslednji dan vse pregledali. Z ogledom so nadaljevali po petih ali šestih dnevih, se pravi, so nekoga opozorili, naj počisti za sabo,« meni Kangler.

Družinskega nasilja je sicer v Sloveniji še vedno precej. Sprožilca sta ponavadi ljubosumje in materialna korist, pogosto žrtev, pa naj je to ženska ali moški, stopi v bran storilcu.

Starejše novice